THEPOWERGAME
Ανθεκτικές αποδεικνύονται οι μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες, βάσει των αποτελεσμάτων των stress tests που πραγματοποίησε η Fed. Ανάμεσά τους η JPMorgan, η Morgan Stanley, η Goldman Sachs και η Wells Fargo.
Στο χειρότερο σενάριο που ετοίμασε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ οι 23 μεγαλύτρες τράπεζες που συμμετείχαν, παρέμειναν πάνω από τις ελάχιστες κεφαλαιακές απαιτήσεις παρά το γεγονός ότι ο «λογαριασμός» έφθασε τα 541 δισ. δολάρια σε ύψος απωλειών. Από αυτές τις ζημιές οι περισσότερες προέρχονται από δάνεια (78%), με τα πιο «επισφαλή» τραπεζικά προϊόντα να αποδεικνύονται οι πιστωτικές κάρτες. Ειδικότερα, το μέσο ποσοστό ζημίας των καρτών ήταν 17,4%. Η επόμενη χειρότερη κατηγορία ήταν τα δάνεια για εμπορικά ακίνητα.
Η μετά SVB εποχή στο αμερικανικό τραπεζικό σύστημα
Μετά το επεισοδιακό δίμηνο Μαρτίου – Απριλίου, όταν η κατάρρευση της Silicon Valley Bank πυροδότησε κρίση στις περιφερειακές τράπεζες, η Fed ενίσχυσε την εποπτεία, ανεβάζοντας σημαντικά τον πήχη που αφορά στις δικλείδες ασφαλείας. Ωστόσο, σύμφωνα με αναλυτές που μίλησαν στο CNBC, παραμένει πρόβλημα το γεγονός ότι οι μικρές τράπεζες των ΗΠΑ δεν συμμετέχουν στα stress tests -κάτι που η Fed προσανατολίζεται να αλλάξει σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο.
Σε πρόσφατη έκθεσή της για τους λόγους που οδήγησαν στην κατάρρευση της SVB, η Fed είχε αφήσει αιχμές για τη διακυβέρνηση Τραμπ και τις αποφάσεις που οδήγησαν σε χαλάρωση του ρυθμιστικού και εποπτικού πλαισίου του αμερικανικού τραπεζικού συστήματος -κυρίως όσον αφορά στις περιφερειακές τράπεζες.
Η Silicon Valley Bank, η Signature Bank και η First Republic Bank έπεσαν έξω, καθώς δεν ήταν προετοιμασμένες για μια μακροχρόνια παραμονή σε περιβάλλον υψηλών επιτοκίων σε συνδυασμό με ένα bank run. Χαρακτηριστική ήταν στα τέλη Μαρτίου η τοποθέτηση του Μάικλ Μπαρ, αντιπροέδρου της Fed, αρμόδιου για την εποπτεία, ο οποίος έκανε λόγο για «κλασική περίπτωση κακοδιαχείρισης η πτώχευση της SVB».
Τι προέβλεπε το φετινό σενάριο
Στα φετινά stress tests οι τράπεζες υποβλήθηκαν στη δοκιμασία μιας «σοβαρής παγκόσμιας ύφεσης» με την ανεργία να εκτινάσσεται στο 10%, τις αξίες των εμπορικών ακινήτων να κάνουν βουτιά 40% και τις τιμές των κατοικιών να βυθίζονται 38%.
Τα stress tests ξεκίνησαν στον απόηχο της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers. Στόχος είναι να διαπιστωθεί η ανθεκτικότητα του τραπεζικού συστήματος και να διασφαλιστεί ότι αυτό δεν πρόκειται να καταρρεύσει σε περίπτωση σοβαρής κρίσης.
Ικανοποίηση Fed
«Τα σημερινά αποτελέσματα επιβεβαιώνουν ότι το τραπεζικό σύστημα παραμένει ισχυρό και ανθεκτικό» ανέφερε σε δήλωσή του ο Μάικλ Μπαρ, αντιπρόεδρος εποπτείας της Fed.
Και πρόσθεσε: «Την ίδια στιγμή αυτό το stress test είναι μόνο ένας τρόπος για να μετρηθεί η ανθεκτικότητα. Θα πρέπει να παραμείνουμε ταπεινοί σχετικά με τους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν και να συνεχίσουμε το έργο μας για να διασφαλίσουμε ότι οι τράπεζες είναι ανθεκτικές σε μια σειρά από σενάρια για την οικονομία, κραδασμούς στην αγορά και άλλες πιέσεις».