THEPOWERGAME
Ένας από τους πρώτους… άθλους του νέου οικονομικού επιτελείου, αποκλειστικά στοχευμένος στο τραπεζικό σύστημα, αναμένεται να είναι ο τρίτος κατά σειρά «Ηρακλής», όπως αποκαλείται το εξαιρετικά επιτυχημένο πρόγραμμα κρατικών εγγυήσεων στα senior notes (υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας) των τιτλοποιημένων χαρτοφυλακίων Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων. Το βασικότερο εργαλείο που συνέβαλε, μαζί με διαγραφές και πωλήσεις δανείων, στα σημερινά μονοψήφια ποσοστά NPEs.
Στον υπόλοιπο δρόμο που πρέπει να διασχίσουν οι τράπεζες για την πλήρη εξυγίανση των ισολογισμών τους, μια καθοδική πορεία που ακολουθούν πιστά τα τελευταία τέσσερα χρόνια (από τον Ιούνιο του 2019 όπου το «μαμούθ» των NPLs αντιστοιχούσε σε 75,4 δισ. ευρώ ), ο Ηρακλής ΙΙΙ θα αποτελέσει σύμμαχο.
Το παράθυρο άνοιξε μετά και την τελευταία ερμηνεία του προγράμματος από τη Eurostat που αποδέχτηκε τελικά να μην εγγράφονται οι εγγυήσεις στο χρέος, λύνοντας ένα θέμα που είχε ως αποτέλεσμα να κολλήσει η διαδικασία και να μην προλάβουν να ενταχθούν στον Ηρακλή ΙΙ, αιτήματα τραπεζών που είχαν ήδη υποβληθεί.
Η βούληση των τραπεζών να προβούν σε από- αναγνώριση των κόκκινων δανείων τους από τους ισολογισμούς τους, μεταβιβάζοντας τιτλοποιημένα δάνεια σε επενδυτές και αναθέτοντας τη διαχείριση σε εξειδικευμένους servicers, παραμένει πρώτη προτεραιότητα για τον τραπεζικό κλάδο και αντίστοιχα εικάζεται ότι θα συμπεριληφθεί στις πρώτες πρωτοβουλίες του νέου οικονομικού επιτελείου.
Οι νέοι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ.κ. Κωστής Χατζηδάκης και Νίκος Παπαθανάσης (αναπληρωτής ) , από τις πρώτες ημέρες της ανάληψης των νέων καθηκόντων τους θα κληθούν να δουν τις εκκρεμότητες που αφορούν τις τράπεζες, μία εκ των οποίων είναι ο νέος Ηρακλής. Θέμα για το οποίο οι ίδιες οι τράπεζες δεν θα αφήσουν να χαθεί και άλλος χρόνος, γιατί κάθε καθυστέρηση δεν «δυναμιτίζει» μόνο τις ενέργειες για μείωση των κόκκινων δανείων, αλλά, αδρανοποιεί το επενδυτικό περιβάλλον. Ειδικά σε μία περίοδο ανόδου των επιτοκίων, κατά την οποία οι τίτλοι δεν είναι τόσο ελκυστικοί όσο στην αρχή του πρώτου προγράμματος, με τα αρνητικά επιτόκια.
Η συζήτηση για την επέκταση του Ηρακλή σε ένα τρίτο κατά σειρά πρόγραμμα περιλαμβάνει όχι μόνο τις τρεις βασικές εκκρεμότητες (την κοινοπρακτική solar, το Frontier IΙ της Εθνικής και το Sunrise III της Πειραιώς) αλλά και τις τιτλοποιήσεις των τραπεζών Παγκρήτιας και Attica Bank που δεν έχουν ακόμη υποβάλει αρχικό αίτημα.
Τα σχέδια των συνεταιριστικών για τον Ηρακλή
Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται να ληφθεί σημαντική πρωτοβουλία εκ μέρους των συνεταιριστικών τραπεζών, είτε μεμονωμένα είτε και συλλογικά, ώστε να μπουν στο κάδρο και τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών αυτών, που άλλωστε, στο σύνολό τους, ισοδυναμούν με όσα μιας μικρής τράπεζας.
Φυσικά, υπάρχουν τεχνικά θέματα προς επίλυση και ένα βασικό πρόβλημα που αφορά το κόστος (οι τιτλοποιήσεις κοστίζουν), αλλά και σε αυτό το μέτωπο υπάρχει αντίλογος, ο οποίος αναμένεται σύντομα να φτάσει στο υπουργείο της πλατείας Συντάγματος.
Άγνωστες παραμένουν διάφορες πτυχές του νέου Ηρακλή, όπως αν θα υπάρχει συγκεκριμένο πλαφόν και κατά πόσο αυτό μπορεί να διευρυνθεί ή όχι, ώστε να «χωρέσουν» όλα τα κόκκινα της αγοράς. Σε κάθε περίπτωση, το προσεχές διάστημα θα ξεκαθαριστούν οι διάφορες ασάφειες, ενώ, η νέα ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει ένα… γραφειοκρατικό και διαδικαστικό «μπούσουλα» να ακολουθήσει:
Να τηρήσει τους κανόνες και το πλαίσιο που ορίζει η Digicom, να το θέσει υπό το βλέμμα της Eurostat, και το κυριότερο, να λάβει την έγκριση του SSM για το zero risk πλεονέκτημα που παρέχει μέσα από τις κρατικές εγγυήσεις το πρόγραμμα Ηρακλής.
Μια διαδικασία που δεν ολοκληρώνεται σε 1-2 ημέρες, περιλαμβάνει 4-5 στάδια και απαιτεί προετοιμασία από τις ίδιες τις τράπεζες για την κοστολόγηση της τιτλοποίησης, τα ratings και τον υπολογισμό του προσδοκώμενου αφελούς.