THEPOWERGAME
Tο Bloomberg τον χαρακτηρίζει πρωταθλητή των τραπεζών της Ευρώπης που έχει 7,6 δισεκατομμύρια ευρώ να δαπανήσει. O λόγος γίνεται για τον CEO της BNP Paribas, τον 61χρονο Ζαν Λοράν Μποναφέ (Jean-Laurent Bonnafe), τον άνθρωπο που διευθύνει την τράπεζα και έχει όλα όσα χρειάζεται για να βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος με μια μεγάλη συγχώνευση.
Ο Ζαν Λοράν Μποναφέ σύμφωνα με το πρακτορείο, δημιούργησε ένα θησαυροφυλάκιο 7,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων και τη μεγαλύτερη τράπεζα επιχειρήσεων και επενδύσεων στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια της 12ετούς θητείας του στην κορυφή της BNP Paribas SA. Ο διευθύνων σύμβουλος έχει εκμεταλλευτεί τα στραβοπατήματα των αντιπάλων και έχει περικόψει το κόστος για να επιτύχει κέρδη ρεκόρ, ενώ έχει εκτεταμένες γνώσεις για το πώς να επιτύχει τους διασυνοριακούς γάμους που κάθε τραπεζικό στέλεχος λέει ότι πρέπει να γίνουν για να ανταγωνιστεί τους αμερικανικούς γίγαντες που εισβάλλουν.
Αλλά αντιμετωπίζοντας τους μετόχους του στην τεράστια αίθουσα συνεδρίων κάτω από το Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι τον περασμένο μήνα, ο Μποναφέ συνόψισε τις πιθανότητες να κάνει μια τέτοια συμφωνία:«κοντά στο απόλυτο μηδέν».
Ο συγκρατημένος και σχολαστικός διευθύνων σύμβουλος θα γνώριζε τις παγίδες. Ανέβηκε στις τάξεις της BNP ενσωματώνοντας τις τεράστιες συγχωνεύσεις των προκατόχων του. Η δική του βασιλεία σημαδεύτηκε από μικρότερες συμφωνίες, συνεπή αποτελέσματα και την τέλεια συγχρονισμένη πώληση της αμερικανικής περιφερειακής τράπεζας Bank of the West που έκλεισε λίγο πριν ο κλάδος αυτός περιέλθει στο χάος.
Η αποστροφή του Μποναφέ για μια μεγάλη εξαγορά κλείνει έναν δρόμο για μετασχηματιστική ανάπτυξη σε μια εποχή που οι επενδυτές φαίνονται έτοιμοι για κάτι πιο δραματικό. Από τον διπλασιασμό της κατά τα δύο πρώτα χρόνια της θητείας του Μποναφέ, οι μετοχές έχουν κινηθεί πλάγια επί σχεδόν μια δεκαετία.
Και παρά το γεγονός ότι είναι η πιο κερδοφόρα τράπεζα με επίκεντρο την Ευρώπη και παρά τις υποσχέσεις για σταθερή ανάπτυξη και περισσότερες επαναγορές, η BNP Paribas διαπραγματεύεται σήμερα περισσότερο από 40% κάτω από τη λογιστική της αξία, μια μεγαλύτερη έκπτωση από τον μέσο όρο των μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών.
Ο Μποναφέ έκανε την «πειθαρχημένη ανάπτυξη» σήμα κατατεθέν του, ενώ οι αντίπαλοι παραπαίουν από τη μία κρίση στην άλλη. Τώρα, η BNP Paribas βρίσκεται αντιμέτωπη με το ερώτημα τι θα επακολουθήσει – και αν ο τίτλος του εν αναμονή πρωταθλητή Ευρώπης θα γίνει μόνιμο προσωνύμιο.
Πώς θα διανείμει τα 7,6 δισ.
Ο Μπονάφ έχει καταστήσει σαφές ότι σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει ένα μεγάλο μέρος των εσόδων από την πώληση της Bank of the West για διανομές στους μετόχους, αφήνοντας περίπου 7,6 δισ. ευρώ για εξαγορές και επενδύσεις σε υφιστάμενες επιχειρήσεις. Πρόσφατα, κάλεσε τους επικεφαλής των τμημάτων να εντοπίσουν νέες επενδυτικές ευκαιρίες , σύμφωνα με το Bloomberg.
«Το μεγαλύτερο μέρος των επενδύσεών μας θα επικεντρωθεί στην οργανική ανάπτυξη, μέσω νέων πελατών, που θα διατηρήσουν τα περιθώρια κέρδους μας ανέπαφα», δήλωσε σε συνέντευξή του ο οικονομικός διευθυντής Lars Machenil. «Το υπόλοιπο θα διατεθεί σε συμπληρωματικές συμφωνίες, είτε για την εξαγορά μονάδων ή χαρτοφυλακίων είτε για την ανάπτυξη της τεχνολογίας».
Εν τω μεταξύ, ο Μπονάφε έχει θέσει ως στόχο την εξοικονόμηση επιπλέον 2 δισεκατομμυρίων ευρώ μέχρι το 2025. Επίσης, εγκαταλείπει ορισμένα από τα ιστορικά κτίρια της τράπεζας στο κέντρο του Παρισιού και μετακινεί το προσωπικό στα περίχωρα της πόλης.
Αύτο πάντως που είναι σχεδόν βέβαιο, όπως εκτιμούν και οι άνθρωποι της αγοράς, είναι ότι ο Μπονάφ θα συνεχίσει να κινείται στο ίδιο μήκος κύματος. Θα είναι ιδιαίτερα προσεκτικός μέσα σε ένα ασταθές χρηματοοικονομικό περιβάλλον, αλλά ταυτόχρονα θα έχει τα «μάτια» ανοιχτά για τυχόν κερδοφόρες ευκαιρίες.
Ποιος είναι ο Μπονάφε
Ο Μπονάφε υπηρετεί ως διευθύνων σύμβουλος της BNP Paribas από το 2011.
Φοίτησε στο φημισμένο Lycée Louis-le-Grand και αργότερα πήρε το πτυχίο του μηχανικού από τα πανεπιστήμια École Polytechnique και École des Mines. Μετά τις σπουδές του, εντάχθηκε στο Υπουργείο Βιομηχανίας, πριν εργαστεί στο χώρο των επενδύσεων και στη συνέχεια στην BNP το 1993.
Ανάμεσα στα μεγαλύτερα επιτευγματά του, οι εξαγορές των Paribas, BNL και Fortis.
Το 2011, ο Μπονάφ διορίστηκε διευθύνων σύμβουλος, αναλαμβάνοντας τη θέση του Baudouin Prot και έφτασε να λαμβάνει ετήσιες αμοιβές ύψους 4,5 εκατ. δολαρίων.