THEPOWERGAME
«Και τώρα τρέχουμε» είναι το μήνυμα που στέλνει η αγορά μετά τα αποτελέσματα των χθεσινών εκλογών από το οποίο προέκυψε μία σταθερή αυτοδύναμη κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας.
Παράμετρος που οι ξένοι επενδυτές είχαν θέσει ως πρώτη προτεραιότητα όχι μόνο για να δουν ξανά στον χάρτη των επενδύσεων την Ελλάδα – άλλωστε αυτό ήδη γίνεται και έχει μπροστά του να δώσει ακόμη πολλά – αλλά για να επιταχυνθούν διάφορες επενδύσεις που καλώς ή κακώς, θέλουν κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας, μεταρρυθμίσεις και οικονομική σταθερότητα.
Ο λόγος που επιμένουν σε αυτό είναι ότι για να υλοποιήσουν τα σχέδιά τους και να συμπεριλάβουν την Ελλάδα στην παλέτα των επενδυτικών τους επιλογών, χρειάζονται σταθερό θεσμικό πλαίσιο: φορολογικό, ασφαλιστικό, εργασιακό κ.α.
Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η ελληνική οικονομία είναι στο στόχαστρο της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας και αυτό φαίνεται σε διάφορους χώρους. Ο τραπεζικός είναι ένας από αυτούς με μεγάλη δυναμική τόσο στην προσέλκυση κεφαλαίων όσο και στο πεδίο στρατηγικών συνεργασιών.
Γνωστά διεθνώς αναγνωρίσιμα ονόματα επενδυτικών οίκων, μετέχουν ήδη στο μετοχικό κεφάλαιο των μεγάλων συστημικών τραπεζών και περιμένουν το έναυσμα για να λάβουν μεγαλύτερες θέσεις. Το story των ελληνικών τραπεζών «παίζει» πολύ, η οργανική κερδοφορία είναι σε αύξουσα πορεία (συμβάλλουν φυσικά και τα αυξημένα έσοδα από τόκους – καθώς και από προμήθειες), οι ίδιες οι τράπεζες προχωρούν σημαντικά τον ψηφιακό μετασχηματισμό και προάγουν την πράσινη ανάπτυξη, εκτείνοντας παράλληλα τις τα όρια της πιστωτικής επέκτασης προς τα πάνω.
Οι μετοχές τους θεωρούνται – τόσο από τις εκτιμήσεις των διοικήσεων όσο και από τις αναλύσεις κορυφαίων αναλυτών – υποτιμημένες, γεγονός που αναμένεται να διαφοροποιηθεί προς τα βελτίω, με την επενδυτική βαθμίδα.
Οι αποτιμήσεις των τραπεζικών μετοχών θα τεθούν στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων που θα γίνουν πολύ σύντομα στο πλαίσιο σταδιακής αποεπένδυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), το οποίο ακόμη σήμερα, αποτελεί μέτοχο των ελληνικών τραπεζών και κατά περίπτωση, μέτοχο πλειοψηφίας.
Είναι γνωστό ότι η διαδικασία πώλησης των συμμετοχών του ΤΧΣ θα ξεκινούσε μετά το πέρας των εκλογών, σε ένα σταθερό κλίμα χωρίς πολιτικές ανατροπές, αφού ενδιαφερόμενοι είναι κυρίως μεγάλα funds του εξωτερικού που όπως προαναφέρθηκε, δεν θα ρίσκαραν ένα διαφορετικό πολιτικό πεδίο.
Το Ταμείο (ΤΧΣ) έχει δεχθεί από πέρυσι το ανεπίσημο ή άτυπο ενδιαφέρον από επενδυτικά κεφάλαια του εξωτερικού και μάλιστα από εντελώς «διαφορετικές» χώρες, γεωγραφικά και από πλευράς φιλοσοφίας αγοράς. Τραπεζικοί κύκλοι εκτιμούν ότι πολύ σύντομα θα αρχίσει να διαμορφώνεται η εικόνα της αποεπένδυσης και αντίστοιχα θα διαφανεί το πραγματικό ενδιαφέρον από ξένους ομίλους.
Οι διαγωνισμοί πώλησης στους οποίους θα προχωρήσει το ΤΧΣ (αναλόγως της περίπτωσης ακολουθείται και άλλη μέθοδος όπως ορίζει ο νέος νόμος αλλά οπωσδήποτε θα γίνει διαγωνιστική διαδικασία) δεν αποκλείουν εγχώριους επενδυτές, αλλά θεωρείται παραπάνω από πιθανό, να προσελκύσουν ξένα κεφάλαια.
Υπενθυμίζεται ότι το ίδιο το ΤΧΣ που διατηρεί το 40,3% στην Εθνική, το 27% στην Πειραιώς, 9% στην Alpha Bank και 1,4% στη Εurobank έχει ως στόχο να πετύχει όσο το δυνατόν καλύτερο τίμημα για το Δημόσιο, το οποίο και εκπροσωπεί.
Ειδικότερα για την Εurobank οι εξελίξεις είναι σχεδόν προδιαγεγραμμένες, διότι η ίδια η Τράπεζα θα υποβάλλει αίτημα στο ΤΧΣ για επαναγορά των μετοχών της, μετά την έγκριση της γενικής συνέλευσης που θα λάβει χώρα εντός του Ιουλίου.