THEPOWERGAME
Στα «πορτοκαλί» ντύνεται από τις 28 Ιουλίου η HSBC στην Ελλάδα, due date ενοποίησης με την Παγκρήτια Τράπεζα, στο πλαίσιο της οποίας όλο το σημερινό δίκτυο της διεθνούς τράπεζας αποκτά νέα εταιρική ταυτότητα.
Σύσσωμο το επιτελείο της Παγκρήτιας Τράπεζας, υπό τον διευθύνοντα σύμβουλο, Αντώνη Βαρθολομαίο, συντονίζει τις τελευταίες κινήσεις και ολοκληρώνει τις πρώτες «πρόβες», αφού οι δύο αυτές τράπεζες θα λειτουργούν ενιαία από την 1η Αυγούστου. Ένα νέο σχήμα, το οποίο μέσα από την απόκτηση της HSBC ενισχύει ποσοτικά αλλά και ποιοτικά τα κεφάλαιά του, αφού η εξαγορά του asset αντανακλά καθαρή αξία ενεργητικού ύψους 95 εκατ. ευρώ (net asset value).
Και μόνο το στοιχείο αυτό -που προφανώς δεν είναι το μόνο- δικαιολογεί την επιτυχία του εγχειρήματος συγχώνευσης των δύο τραπεζών, στο άρμα των οποίων θα έρθουν εκτός απροόπτου να προστεθούν η Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας (αναμένεται η έγκριση των μετόχων) και η Attica Bank, εφόσον τα due diligences που θα ακολουθήσουν το φθινόπωρο και η έγκριση της Τράπεζας της Ελλάδος ανοίξουν τον δρόμο για την υλοποίηση της μεταξύ τους συμφωνίας.
Βασικός άξονας του business plan
Μέχρι τότε, η Παγκρήτια τρέχει το δικό της business plan, που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, αύξηση μετοχικού κεφαλαίου το καλοκαίρι του 2024.
Όσον αφορά τη δική της ανάπτυξη, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι κεφαλαιακές ανάγκες που θα προκύψουν αν συγχωνευθεί εν τέλει με την Αttica, η Παγκρήτια έχει συμπεριλάβει στον επιχειρησιακό της σχεδιασμό μεταξύ άλλων τα εξής:
- αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 50-70 εκατ. ευρώ άνοιξη-καλοκαίρι του 2024,
- τιτλοποίηση Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων ύψους 300 εκατ. ευρώ, η οποία είναι προγραμματισμένη για το β’ εξάμηνο του 2024, με ή χωρίς πρόγραμμα Ηρακλή. Σήμερα το σύνολο «κόκκινων» δανείων είναι 1 δισ. ευρώ και τα 700 εκατ ευρώ έχουν ήδη ανατεθεί προς διαχείριση στην QQuant,
- μείωση του δείκτη NPE από 64% σήμερα σε 33% στο τέλος του 2024 και 11% στο τέλος του πενταετούς business plan (τέλη του 2027). Το 11% αντιστοιχεί σε 280 εκατ. ευρώ,
- νέες εκταμιεύσεις 3 δισ. ευρώ την προσεχή τριετία και υψηλή παρουσία ρευστότητας, καθώς και είσοδος σε νέους τομείς μέσα από την εμπειρία και την τεχνογνωσία της HSBC.
Η πορεία συγχώνευσης με την HSBC
Από την 1η Αυγούστου η νέα τράπεζα θα λειτουργεί κάτω από ενιαίο μοντέλο λειτουργίας, με ενιαία συστήματα και υπηρεσίες. Το προσωπικό ήδη ενσωματώνεται και σύντομα αναμένεται να βρεθεί λύση για τα 35 περίπου άτομα της HSBC που έχουν κάνει αγωγή στη μητρική εταιρεία για αποζημιώσεις.
Μάλιστα, είναι θέμα εβδομάδων να ανακοινωθεί πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου από τα κεντρικά της HSBC, ώστε τα στελέχη που έχουν κάνει αγωγή να αποχωρήσουν ικανοποιημένα.
Με την απόκτηση των εργασιών και του δικτύου της HSBC, η Παγκρήτια μπαίνει στον χώρο του corporate και της ναυτιλίας, ενώ αναμένεται να αποκτήσει σημαντικό μερίδιο στο wealth management -χώροι στους οποίους ως μικρή τράπεζα δεν είχε ακόμη δραστηριοποιηθεί.
Ακόμη και αν δεν πάρει όλες τις καταθέσεις της HSBC -ήδη τα 2,2 δισ. ευρώ που υπήρχαν στην αρχή της εξαγοράς έχουν υποχωρήσει-, η Παγκρήτια εκτιμά ότι τουλάχιστον 1,2-1,4 δισ. ευρώ καταθέσεις θα εισρεύσουν στα ταμεία της, με ένα αισιόδοξο σενάριο να θέλει να εισέλθει νέα ρευστότητα ύψους 1,7 δισ. ευρώ.
Ο εξορθολογισμός του δικτύου
Μία από τις πρώτες προτεραιότητες αποτελεί ο εξορθολογισμός του δικτύου. Στόχος της διοίκησης, όπως επισημαίνει ο γενικός διευθυντής retail και digital της Παγκρήτιας, Αντώνης Βουράκης, είναι η νέα τράπεζα να διαθέτει συνολικά 50-52 καταστήματα πανελλαδικά. Αυτό, όπως τόνισε ο ίδιος, παρουσιάζοντας το πρότυπο κατάστημα της τράπεζας στο Ηράκλειο της Κρήτης, απαιτεί τον εξορθολογισμό του δικτύου, κυρίως στην Κρήτη και δευτερευόντως στην Αθήνα, όπου επίσης υπάρχουν κάποιες αλληλοκαλύψεις.
Σήμερα το δίκτυο της Παγκρήτιας αριθμεί 46 καταστήματα και της HSBC άλλα 15, άρα συνολικά υπερβαίνουν τα 60, χωρίς να προσμετρηθούν και αυτά της τράπεζας Κεντρικής Μακεδονίας, που έπονται.
Τα σχέδια για την Αttica και τον πέμπτο πόλο
Με βάση μια κατ’ αρχήν άτυπη συμφωνία, η Παγκρήτια και η Attica προετοιμάζουν τη μεταξύ τους συγχώνευση, υπό τον όρο της έγκρισης της Τράπεζας της Ελλάδος, αλλά και των αποτελεσμάτων των due dilligences που θα γίνουν το φθινόπωρο.
Το πρώτο due diligence θα γίνει από την Παγκρήτια το φθινόπωρο για να τεστάρει το χαρτοφυλάκιο δανείων της Attica και παράλληλα το ΤΧΣ θα κάνει ως μέτοχος της Attica αντίστοιχο έλεγχο στην Παγκρήτια.
Σύντομα θα ορισθεί σύμβουλος, που θα ορίσει μεταξύ άλλων χρονοδιάγραμμα για τις διαδικασίες που θα ακολουθήσουν για τη συγχώνευση.
Έως το τέλος του έτους εκτιμάται ότι η Attica Bank θα έχει από πλευράς της παρουσιάσει έναν σχεδιασμό για το πώς θα προχωρήσει εν όψει του πλάνου της συγχώνευσης με την Παγκρήτια, στο κομμάτι της μείωσης των «κόκκινων» δανείων (και οι δύο τράπεζες έχουν δείκτη NPE στην περιοχή του 65%), καθώς και σε άλλες παραμέτρους, όπως π.χ. πιθανά νέα προγράμματα εθελούσιας, κλείσιμο καταστημάτων κ.λπ.