THEPOWERGAME
Η Ελλάδα πατάει «γκάζι», με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να καλύπτουν το χαμένο έδαφος από το 2008, όταν η πρώτη κρίση ανέτρεψε τα δεδομένα της μεγάλης ανάπτυξης της χώρας, στη μετα-Ολυμπιάδα εποχή. Ήδη σήμερα οι ελληνικές MμΕ καλύπτουν κατά 40% το ποσοστό του ρυθμού ανάπτυξης, έναντι 35% του κοινοτικού μέσου όρου.
Το μήνυμα αυτό στέλνει το επιτελείο της Εθνικής Τράπεζας, τόσο από τις εκτιμήσεις της διοίκησης, όσο και από την εις βάθος μελέτη στην οποία προχωρεί δύο φορές ετησίως η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της τράπεζας, παρακολουθώντας με βάση έναν μοναδικό δείκτη μέτρησης τη συμπεριφορά, τις ανάγκες και τις δυσκολίες των ελληνικών ΜμΕ σε κάθε έκτακτο γεγονός.
Έως το 2030 η Ελλάδα, που ανακτά το χαμένο έδαφος, θα έχει προχωρήσει στην υλοποίηση σημαντικού εύρους επενδύσεων, της τάξεως των 50-60 δισ. ευρώ, σε έργα υποδομής, ενεργειακής αναβάθμισης και άλλα, με τη χώρα να αναλαμβάνει και ρόλο εξαγωγών στην ενέργεια.
«Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε μια σπάνια θετική συγκυρία, καθώς αναπτύσσεται με ισχυρούς ρυθμούς, γίνεται περισσότερη ανταγωνιστική και εξωστρεφής, ενώ ξένα κεφάλαια κοιτάζουν τη χώρα με ενδιαφέρον», είπε χθες το απόγευμα, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς, χαιρετίζοντας το Business Banking Forum που διοργάνωσε η τράπεζα, με περισσότερες από 150 επιχειρήσεις πελάτες της. « Είναι η ευκαιρία να τα δέσουμε όλα αυτά μαζί», είπε ο CEO της τράπεζας, δίνοντας τη σκυτάλη στη γενική διευθύντρια λιανικής τραπεζικής, Χριστίνα Θεοφιλίδη, και στην chief executive analyst, Τζέση Βουμβάκη.
Σε ΜμΕ το 55% του δυναμικού της χώρας
Προφανώς και δικαίως, «οι ΜμΕ αποτελούν τον κορμό της οικονομίας, αφού ανέρχονται σε 865.000 και απασχολούν το 55% του δυναμικού της χώρας , το οποίο», όπως διευκρίνισε η Χρ. Θεοφιλίδη, «σημαίνει ότι 1 στους 2 εργαζόμενους στην Ελλάδα απασχολούνται σε ΜμΕ, οι οποίες με τη σειρά τους παράγουν το 40% της προστιθέμενης αξίας».
«Από την άλλη πλευρά, η μικρομεσαία επιχείρηση είναι πιο ευάλωτη απέναντι σε κάθε κρίση», πρόσθεσε η γενική διευθύντρια λιανικής τραπεζικής της Εθνικής, «και είναι οι πρώτες που πλήττονται από τις κρίσεις, γι’ αυτό και πρέπει να είναι ισχυρές μέσα από την τεχνολογία και τις επενδύσεις».
Στο πλαίσιο αυτό, η Εθνική Τράπεζα διαθέτει στους επιχειρηματίες πελάτες της (ΜμΕ), 450 RMs (Relationship Managers), που μπορούν να τους συμβουλεύουν εξατομικευμένα, ενώ είναι η πρώτη τράπεζα που έχει επενδύσει σε συνεργασίες για οικοσυστήματα. «Είμαστε οι πρώτοι στην εγχώρια αγορά που επενδύσαμε στο core σύστημα, που βασίζεται στο cloud, ώστε να παρέχουμε νέες υπηρεσίες στους πελάτες μας, αξιοποιώντας τεχνολογία και ανθρώπινο δυναμικό», υπογράμμισε η Χ. Θεοφιλίδη.
Η chief executive analyst της Εθνικής, Τζέση Βουμβάκη, εμφανίστηκε αισιόδοξη από το πάνελ του Business Banking Forum, λέγοντας χαρακτηριστικά τα εξής: «Περιμένουμε το ’23 ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας να εξακολουθήσει να στηρίζεται στις επενδύσεις και τις εξαγωγές και η τάση αυτή να συνεχιστεί και το ’24».
Παρουσιάζοντας τα πορίσματα της μελέτης για τις ΜμΕ που δημοσίευσε πρόσφατα η Εθνική, όπου τα συμπεράσματα είναι ιδιαίτερα ενδιαφέροντα για το πώς η καθεμία κρίση επηρέασε τις ελληνικές επιχειρήσεις, η επικεφαλής των Οικονομικών Μελετών της τράπεζας δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι η κρίση δημιούργησε τελικά την ανάγκη για εξωστρέφεια.