THEPOWERGAME
Την έναρξη της περιόδου ανταμοιβής των μετόχων -σε όλο το τραπεζικό σύστημα- εγκαινιάζει από φέτος η Eurobank, ύστερα από πάνω από μια δεκαετία που η διανομή μερίσματος ή άλλης επιστροφής κεφαλαίου ήταν «μνημονιακά» απαγορευμένη. Στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, όπως είχε προϋπολογίσει η τράπεζα και όπως έγραψε σχετικά το powergame.gr στις 8 Μαΐου, αναμένεται να ξεκινήσουν όλες οι διαδικασίες για την υλοποίηση της απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου σχετικά με την επαναγορά της συμμετοχής του ΤΧΣ, δηλαδή του 1,4% του μετοχικού κεφαλαίου της. Μια κίνηση που ισοδυναμεί με μέρισμα και χρήζει της έγκρισης του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) και, φυσικά, της αποδοχής της πρότασης από πλευράς Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Το share buyback των μετοχών θα διαρκέσει διαδικαστικά από 6 έως και 8 εβδομάδες, μετά την απαιτούμενη έγκριση της γενικής συνέλευσης των μετόχων τον Ιούλιο, όπως αποσαφήνισε χθες το απόγευμα ο CEO της τράπεζας, Φωκίων Καραβίας, ενημερώνοντας τους αναλυτές. Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει αρχικά τη διαμόρφωση συγκεκριμένης πρότασης από το Διοικητικό Συμβούλιο της Εurobank, την υποβολή της στη συνέχεια ενώπιον των μετόχων στο πλαίσιο της ετήσιας γενικής συνέλευσης και την τελική έγκριση από το ΔΣ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο με το θέμα αυτό «ανοίγει» τον φάκελο της αποεπένδυσης από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Ξεκινώντας, όπως φαίνεται να πηγαίνουν τα πράγματα, από τη μικρότερη συμμετοχή του σε ελληνική τράπεζα (1,4%), μέχρι στην πορεία να αποχωρήσει σταδιακά απ’ όλες τις συστημικές τράπεζες.
Η επαναγορά των μετοχών του ΤΧΣ -για την οποία θα απαιτηθεί η καταβολή κεφαλαίων που αντιστοιχεί στο 15% της οργανικής κερδοφορίας το 2022- είναι στην ουσία ο προάγγελος της επιστροφής στις εποχές των μερισμάτων. Όπως υπογράμμισε ο Φ. Καραβίας, η επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους μέσω διανομής μερίσματος αποτελεί στρατηγική επιλογή και στόχο της τράπεζας. Στο πλαίσιο αυτό, προϋπολογίζεται η επιστροφή του 25% της κερδοφορίας για τη χρήση του 2023, από την επόμενη χρονιά.
Πέραν αυτών, η διοίκηση της Eurobank συνεχίζει την προσήλωσή της στη μείωση των «κόκκινων» δανείων και στην αύξηση της οργανικής κερδοφορίας της, παράλληλα με τη βελτίωση της κεφαλαιακής της επάρκειας και τη διεύρυνση της πιστωτικής επέκτασης. Ήδη η τράπεζα ενημέρωσε την αγορά για νέες εκταμιεύσεις δανείων ύψους 2,8 δισ. ευρώ για φέτος και την ίδια στιγμή αναθεωρεί ανοδικά -κατά 20%- τις αρχικές προβλέψεις για αύξηση εσόδων από τόκους, που με τη σειρά του θα ενισχύσει σημαντικά στο 13% για το σύνολο της χρήσης τον δείκτη απόδοσης ιδίων κεφαλαίων (από 10,4% το 2022).
Αναλόγως του πώς θα κινηθεί η αγορά, θα τηρηθούν οι στόχοι για τον ρυθμό πιστωτικής επέκτασης -είναι, όμως, πιθανό να υπάρξει μια καθοδική αναθεώρηση σε οριακό επίπεδο (10%-15%).
Πληθωρισμός και άνοδος επιτοκίων μπορεί να επηρεάσουν τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια, όπου βέβαια ο δείκτης NPE απέχει μια ανάσα από το 5% (5,1%). Σύμφωνα με τον κ. Καραβία, για όλη τη φετινή χρήση τα όποια νέα «κόκκινα» δάνεια προκύψουν δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τα 400 εκατ. ευρώ, όσο δηλαδή περίμεναν οι τραπεζίτες ήδη από το τέλος του 2022. Μια διαχειρίσιμη απειλή, που σε επίπεδο πρώτου τριμήνου ήταν μηδαμινή (μόλις 7 εκατ. ευρώ) και που για το δεύτερο τρίμηνο του έτους προβλέπεται σε 60 εκατ. ευρώ.