THEPOWERGAME
Προβάδισμα στη μείωση του συνόλου Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΔ) στα 13,2 δισ. ευρώ είχαν κατά το 2022 τα επιχειρηματικά δάνεια. Με βάση επιμέρους στοιχεία και διαγράμματα που συμπεριλαμβάνονται στην Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της Τράπεζας της Ελλάδος, γίνεται αντιληπτό ότι τα ΜΕΔ των επιχειρήσεων μειώθηκαν κατά 36,5%, την ίδια στιγμή που τα αντίστοιχα δάνεια ιδιωτών και νοικοκυριών περιορίστηκαν μόλις κατά 5,1%.
Ειδικότερα, το ποσοστό Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων στις επιχειρήσεις έχει υποχωρήσει στο 7,6% κατά μέσο όρο, ενώ στα δάνεια ιδιωτών παραμένει ακόμη στο 12%, παρά τη συνεχή αποκλιμάκωση. Αποτέλεσμα αυτού είναι ο δείκτης NPE των ελληνικών τραπεζών να είναι στο τέλος της περσινής χρονιάς στο 8,7%, με απόσταση από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, που είναι… 1,8%, αν και βελτιωμένος σε σχέση με έναν χρόνο πριν, που ήταν στο 12,8%.
ΤτΕ: Να χρηματοδοτηθούν οι βιώσιμοι έπειτα από εξέταση δυνατότητας επανένταξης
Τα κυριότερα μέσα μείωσης των MΕΔ είναι οι τιτλοποιήσεις, οι απευθείας πωλήσεις σε funds, οι ρυθμίσεις που φέρνουν εισπράξεις και οι διαγραφές. Όμως, όπως επισημαίνει η Τράπεζα της Ελλάδος, αν και τα «κόκκινα» δάνεια δεν εμφανίζονται στους ισολογισμούς των τραπεζών, το θέμα δεν έχει κλείσει, δεδομένου «ότι η μεταφορά των εν λόγω ΜΕΔ εκτός πιστωτικού συστήματος δεν σημαίνει αυτόματα και την οριστική εξάλειψη του χρέους από την οικονομία. Το χρέος παραμένει, με τη διαχείρισή του πλέον να πραγματοποιείται από τις Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (ΕΔΑΔΠ)».
Μάλιστα, η Έκθεση περιλαμβάνει και την πάγια προτροπή και θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, να χρηματοδοτηθούν εκ νέου όσοι έχουν βιώσιμα επενδυτικά σχέδια, ώστε να συνεχίσει απρόσκοπτα η ανάπτυξη της οικονομικής δραστηριότητας, με γνώμονα πάντα τα πολύ σαφή και αυστηρά κριτήρια.
«Συνεπώς, η εύρυθμη λειτουργία της εν λόγω αγοράς για την επίτευξη της οριστικής εκκαθάρισης του χρέους είναι σημαντική παράμετρος και η αξιοποίηση του συνόλου των διαθέσιμων εργαλείων και επιλογών αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση. Η εξέταση των δυνατοτήτων επανένταξης σε καθεστώς ενημερότητας πιστούχων οι οποίοι έχουν βιώσιμα επενδυτικά σχέδια, που μπορούν να χρηματοδοτηθούν, θα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται και να αναδεικνύεται ως μια επιλογή η οποία θα συμβάλει καθοριστικά στην οριστική εκκαθάριση του ιδιωτικού χρέους, αλλά και στην ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Καταγγελμένα, σε καθυστέρηση και unlikely to pay
Ένα ενδιαφέρον στοιχείο για το πώς κινείται η αγορά αφορά τις διάφορες κατηγορίες-στάδια των ΜΕΔ, απ’ όπου μεταξύ άλλων προκύπτει ότι τα δάνεια unlikely to pay (αβέβαιης είσπραξης ή σε καθυστέρηση μικρότερη των 90 ημερών) ανήλθαν στο τέλος του 2022 σε 4 δισ. ευρώ, εμφανίζοντας βελτίωση σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη χρονιά.
Τα δάνεια σε καθυστέρηση 1 έως 90 ημέρες (πρώιμες ληξιπρόθεσμες οφειλές) αυξήθηκαν κατά 22,6%, με αποτέλεσμα να ανέλθουν σε 4,9 δισ. ευρώ στο τέλος του 2022, από 4 δισ. ευρώ στο τέλος του 2021.
Η αύξηση αυτή προέρχεται κυρίως από τα επιχειρηματικά δάνεια σε καθυστέρηση 1 έως 30 ημέρες. Επιπλέον, ο λόγος των δανείων σε καθυστέρηση από 1 έως 90 ημέρες προς το σύνολο των εξυπηρετούμενων δανείων αυξήθηκε το 2022 και διαμορφώθηκε σε 3,6%, έναντι 3,2% στο τέλος του 2021 .
Τα δάνεια σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών (χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι καταγγελμένες απαιτήσεις -denounced) υποχώρησαν περαιτέρω στο τέλος του 2022 και διαμορφώθηκαν σε 4,4 δισ. ευρώ (33,2% των ΜΕΔ), μειωμένα κατά 23,1% σε σχέση με το τέλος του 2021 (5,7 δισ. ευρώ).
Ωστόσο, επισημαίνεται ότι το 77% των ΜΕΔ που εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία είναι σε καθυστέρηση μεγαλύτερη του ενός έτους, ποσοστό αυξημένο σε σχέση με το τέλος του 2021 (69,8%). Το αντίστοιχο ποσοστό καθυστέρησης για τα επιχειρηματικά δάνεια ανέρχεται σε 84,4%, για τα στεγαστικά σε 58,7% και για τα καταναλωτικά δάνεια διαμορφώνεται σε 68,2%.
Παράλληλα, το 36,2% των ΜΕΔ αφορά καταγγελμένες απαιτήσεις, οι οποίες στο τέλος του 2022 ανήλθαν σε 4,8 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 22,3% σε σχέση με το τέλος του 2021 (6,2 δισ. ευρώ), κυρίως λόγω των συναλλαγών πωλήσεων μέσω τιτλοποίησης.
Κατά 94 δισ. ευρώ η συνολική μείωση από τον Μάρτιο του 2016
Σε κάθε περίπτωση, η επιτυχία των ελληνικών τραπεζών στο μέτωπο της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι παραπάνω από εμφανής. Το συνολικό απόθεμα των «κόκκινων» δανείων, που έφτασε σε 13,2 δισ. ευρώ στο τέλος του 2022, δεν αντανακλά μόνο τη μείωση κατά 28,2% ή 5,2 δισ. ευρώ σε σχέση με το τέλος του 2021 (όταν το σύνολο των ΜΕΔ ήταν 18,4 δισ. ευρώ), αλλά και ένα μεγάλο επίτευγμα: η συνολική μείωση των ΜΕΔ σε σχέση με το υψηλότερο επίπεδό τους, που καταγράφηκε τον Μάρτιο του 2016, έφτασε το 87,7% ή 94 δισ. ευρώ.