THEPOWERGAME
Διανομή μερίσματος σε ποσοστό 20% επί των κερδών είναι μεταξύ άλλων το πρωταρχικό μέλημα της Alpha Bank για επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους της, από το 2024 με αφορμή τα κέρδη του 2023, σε απόλυτα βέβαια συνεννόηση με τους Επόπτες.
Το στίγμα αυτό έδωσε, απαντώντας σε ερωτήσεις ξένων αναλυτών, στο conference call που ακολούθησε τα οικονομικά αποτελέσματα τριμήνου ο CEO της Τράπεζας, Βασίλης Ψάλτης, ο οποίος αποσαφήνισε ότι η διανομή μερίσματος αποτελεί βασική επιλογή, έναντι άλλων πιθανών κινήσεων, όπως θα ήταν η επαναγορά μετοχών.
Η διοίκηση της Alpha Bank δεν απέκλεισε να βγει στις ξένες κεφαλαιαγορές, αν βρεθεί παράθυρο ευκαιρίας. Πρόσθεσε, όμως, ότι ήδη έχει πιάσει τους στόχους στο πλαίσιο του MREL, με τις εκδόσεις senior preferred του τέλους του ΄22 αλλά και το AT1 στις αρχές του ’23.
Επίσης, σε εξέλιξη είναι οι νέες συναλλαγές που θα μειώσουν ακόμη περαιτέρα τα NPE, με την τιτλοποίηση Sky να κλείνει στα τέλη Μαΐου και να αποτυπώνεται στα αποτελέσματα του β’ τριμήνου.
Η διοίκηση Ψάλτη επιβεβαίωσε ότι το Investors Day στις 7 Ιουνίου θα περιλαμβάνει και αναθεώρηση στόχων για την Alpha Bank.
Αισιοδοξία για επίτευξη των στόχων στην πιστωτική επέκταση
Ερωτηθείς σχετικά με τη χαμηλότερη πιστωτική επέκταση του πρώτου τριμήνου, που ήταν όμως θετική (1,7 δισ. ευρώ νέα δάνεια) ο CEO της τράπεζας, καθώς και ο CFO, Λάζαρος Παπαγαρυφάλλου, υπογράμμισαν ότι ο χαμηλότερος ρυθμός αφορά δάνεια του retail banking και σχετίζεται πέραν της αύξησης των επιτοκίων, σε μεγάλο βαθμό αποπληρωμών. Η τάση αυτή, όπως είπαν, θα συνεχιστεί και τα επόμενα τρίμηνα, αλλά δεν είναι ανησυχητική.
«Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα πετύχουμε τους στόχους μας στην πιστωτική επέκταση» δήλωσαν επ’ αυτού οι επικεφαλής της Alpha Bank και απαντώντας σε επιμέρους ερωτήσεις των Ελλήνων και ξένων αναλυτών, περιέγραψαν το τοπίο ως εξής:
«Βλέπουμε πράγματι πιέσεις στο διαθέσιμο εισόδημα, αλλά από την άλλη πλευρά βλέπουμε και καλύτερες συνθήκες απασχόλησης, υποστηρικτικά προγράμματα ένεκα αυξημένου κόστους χρηματοδότησης, όπως το τελευταίο των τραπεζών που αναλαμβάνουν το επιπλέον κόστος της δόσης, καθώς και το πρόγραμμα της κυβέρνησης που πάλι μέσω του τραπεζικού τομέα, επιδοτεί τις δόσεις στα ευάλωτα νοικοκυριά» .