THEPOWERGAME
Στη σκιά των πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων, ο διάλογος με τον SSM για το θέμα του μερίσματος φαίνεται να μπαίνει στην άκρη, δίνοντας προτεραιότητα και χώρο σε άλλα σημαντικά ανοιχτά θέματα που απασχολούν το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα.
Οι ελληνικές τράπεζες, που έχουν πλέον τα fundamentals που τους δίνουν «το δικαίωμα» να θέσουν το θέμα του μερίσματος, δεν έχουν χάσει την όρεξή τους για την προοπτική αυτήν, που την περιμένουν εδώ και πάνω από μια δεκαετία, αλλά αναγνωρίζουν ότι επί του παρόντος «δεν σηκώνει το κλίμα μια τέτοια συζήτηση».
Αν και κατά περίπτωση αναλυτές ξένων επενδυτικών οίκων θέτουν το θέμα σε ένα πλαίσιο επί της αρχής, η παρούσα συγκυρία δεν ευνοεί να ευδοκιμήσει ένας ανάλογος διάλογος. Φυσικά, οι ελληνικές τράπεζες θα βρουν μπροστά τους την καλή πορεία του συστήματος για να θέσουν επισήμως και εν καιρώ το αίτημα για το μέρισμα.
Πιθανότατα να αφορά τη χρήση του 2023 και να διανεμηθεί από το 2024, αν απρόοπτες εξελίξεις και έκτακτα γεγονότα δεν ανατρέψουν μια πορεία που διαγράφεται ακόμη πιο θετική.
Μιλώντας στο powergame.gr, θεσμικός παράγοντας υπογράμμιζε ότι «οι συνομιλίες της περιόδου δεν περιλαμβάνουν θέμα μερίσματος. Αυτό λογικά θα τεθεί την επόμενη χρονιά για τη χρήση του 2023 και με την επενδυτική βαθμίδα ανά χείρας».
Τώρα έχουμε stress tests, επιτόκια και εκλογές
Άλλωστε, περισσότερο από κάθε άλλη φορά φέτος, οι Ευρωπαίοι Επόπτες ασχολούνται κυρίως με δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, με ποσοστά NPEs, με το πλαίσιο των stress tests και τις επιπτώσεις της ανόδου των επιτοκίων, με τα ποσοστά διακράτησης χαρτοφυλακίου ομολόγων και άλλα ειδικότερα θέματα που προκάλεσαν οι μνήμες Silicon Valley.
Σε μια πιο αυστηρή θεώρηση των πραγμάτων και ενδελεχή έλεγχο των ελληνικών τραπεζών, τα κλιμάκια του SSM και της ΕΚΤ τεστάρουν πώς θα πάνε στα τεστ αντοχής οι ελληνικές -μεταξύ των ευρωπαϊκών- τράπεζες.
Διαπιστώνοντας, αντίστοιχα με τους ξένους οίκους, ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος τώρα δεν είναι τα επιτόκια, αλλά ο πολιτικός κίνδυνος στην απευκταία περίπτωση μιας κυβέρνησης που θα διατάρασσε τη θεμιτή ισορροπία της δημοσιονομικής πολιτικής.
Σθεναρά για τη χρήση του ’23 θα αιτηθούν μέρισμα με αφετηρία το ’24 οι τράπεζες
Από την άλλη πλευρά, η πρόσφατη αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των βασικών τεσσάρων της αγοράς -Eurobank, Εθνική, Alpha Bank και Πειραιώς- από την S&P πιστοποιεί παράλληλα την πρόοδο που έχει κάνει με διαφορετικά άλματα ο κάθε τραπεζικός όμιλος.
Δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη μείωση των NPEs με κουρέματα, θεραπείες, διαγραφές και πωλήσεις, οι τράπεζες της χώρας θέτουν τα θεμέλια για πιο ισχυρές βάσεις. Παράλληλα με τη θωράκιση της κεφαλαιακής τους θέσης, με κινήσεις που θα ακολουθήσουν προς το τέλος του έτους, ώστε να έχει αποκατασταθεί η τιμολόγηση στις αγορές, θα έχουν τα φόντα αλλά και την όρεξη (η οποία προφανώς και δεν έχει χαθεί) να ζητήσουν σθεναρά τη διανομή μερίσματος για τα κέρδη του ’23. Λογικά, αυτό θα το ζητήσουν από τον Επόπτη και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, με απαρχή το 2024.
Η επαναγορά ιδίων μετοχών της Eurobank και οι συμμετοχές του ΤΧΣ στον κλάδο
Εν τω μεταξύ, προς την κατεύθυνση ικανοποίησης των μετόχων της, η Eurobank θα δρομολογήσει τους προσεχείς μήνες την επαναγορά ιδίων μετοχών της (εξαγοράζοντας την οριακά μικρή συμμετοχή του ΤΧΣ -μόλις στο 1,4%), κίνηση που ισοδυναμεί με διανομή μερίσματος. Στο πλαίσιο αυτό, το ποσό που είχε προϋπολογισθεί για τη διανομή μερίσματος (ενδεικτικά 100 εκατ. ευρώ) θα κατευθυνθεί για την επαναγορά των μετοχών.
Νεότερα προς αυτό το μέτωπο θα πρέπει να αναμένονται από το καλοκαίρι και μετά. Άλλωστε, η προεκλογική περίοδος αναστέλλει κάθε είδους πρωτοβουλία που θέλει να βιωθεί σε σταθερό κλίμα, ακόμη και η πιο μικρή. Πόσω μάλλον τις κινήσεις αποεπένδυσης των άλλων τραπεζών από τη συμμετοχή του ΤΧΣ που αφορά μεγαλύτερα ποσοστά (40% στην Εθνική, 27% στη Πειραιώς και 9% στην Alpha Bank). Ανεξαρτήτως του αν ενδιαφέρον υπάρχει ήδη εδώ και καιρό.