THEPOWERGAME
Εύσημα στη συμβολή των τραπεζών στο κομμάτι της διαχείρισης των κόκκινων δανείων απέστειλε σήμερα η Γενική Γραμματέας, της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, κυρία Χαρούλα Απαλαγάκη.
Στο πλαίσιο του θεσμικού της χαιρετισμού, στην έναρξη του συνεδρίου NPL Summit, η κυρία Απαλαγάκη στάθηκε ιδιαίτερα στην επιτυχία που κατέγραψε το ελληνικό τραπεζικό σύστημα τόσο στην ουσιαστική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, όσο και στην εντυπωσιακή στήριξη των δανειοληπτών , προσθέτοντας ότι η επιτυχία αυτή, είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων.
Αναλυτικότερα, όπως περιέγραψε η γενική γραμματέας της Ένωσης:
- Κατά την έναρξη της επιδημιολογικής κρίσης υπήρχε θεσμική ετοιμότητα, κυρίως χάριν στις πολλές προσπάθειες των τραπεζών τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και λόγω της καθοριστικής συμβολής του προγράμματος ΗΡΑΚΛΗΣ Ι, που πέτυχε πλήρως, προετοιμάζοντας το έδαφος για το ΗΡΑΚΛΗΣ ΙΙ.
- Υπήρξε κοινή συντονισμένη προσπάθεια της Πολιτείας, του τραπεζικού συστήματος, των εταιρειών διαχείρισης, αλλά και σοβαρή ανταπόκριση και ενδιαφέρον των επενδυτών.
- Ειδικά στην έναρξη της υγειονομικής κρίσης το α τρίμηνο του 2020 το ελληνικό τραπεζικό σύστημα υλοποίησε ταχύτατα την εποπτική ευελιξία που υπήρχε. Παράλληλα, όμως, να σημειωθεί ότι ήδη από το 2019 παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση των συναινετικών ρυθμίσεων μεταξύ τραπεζών και δανειοληπτών και αυτό μας δίνει ενθαρρυντικά μηνύματα.
- Η ελληνική οικονομία και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχουν ανακτήσει πλέον την αξιοπιστία τους και φάνηκε αυτό τόσο από την Ομιλία του Υπουργού Οικονομικών, όσο και από την τοποθέτηση της κ. MCaul.
- Από τη σκοπιά των δανειοληπτών ο νέος πτωχευτικός κώδικας αποτελεί νομοτεχνικά επιτυχία, διότι ενοποιεί και κωδικοποιεί την διάσπαρτη μέχρι σήμερα νομοθεσία αφερεγγυότητας. Ο νέος πτωχευτικός κώδικας αρχίζει να ισχύει σταδιακά σε ένα περιβάλλον νομοθετικής σταθερότητας. Το κρίσιμο, ωστόσο είναι να υπάρξει στην πράξη αποτελεσματική του εφαρμογή και κυρίως να μην γίνουν καταστρατηγήσεις, αλλά να δοθεί δεύτερη ευκαιρία σε όσους δανειολήπτες (επιχειρήσεις ή ιδιώτες) βρέθηκαν ανυπαίτια σε αδυναμία πληρωμής.