THEPOWERGAME
Λίγο πριν εκπνεύσει το 2022 και μπροστά σε μια άγνωστη προοπτική ανόδου των ευρωπαϊκών επιτοκίων, οι τραπεζίτες προέβλεπαν ή μάλλον είχαν ως στόχο, την επέκταση του μεριδίου των προθεσμιακών καταθέσεων σε περίπου διπλάσιο ποσοστό. Η αγορά από μόνη της κινούσε ανοδικά τους δείκτες στις επιμέρους καταθέσεις και ο στόχος μετάβασης από το 17% στο 30% ήταν παραπάνω από εφικτός. Αρχές του 2023, η συζήτηση περιλάμβανε την εκτίμηση ότι αυτό το «άλμα» θα πάρει χρόνο και ίσως έναν ολόκληρο χρόνο, θεωρώντας ότι ακόμη τα επιτόκια δεν ήταν τόσο ελκυστικά ώστε να γεφυρωθεί αυτή τη διαφορά πιο σύντομα.
Με τον Απρίλιο να τρέχει στα μέσα του μηνός, οι καταθέσεις στη λογική της κλειδωμένης ρευστότητας, όπως ακριβώς είναι οι προθεσμιακές, κερδίζουν έδαφος σε ποσοστά ίσως καλύτερα των αρχικών προσδοκιών, χωρίς βέβαια να μιλάμε για «ράλι». Επειδή υπάρχει αυξημένη παρουσία ρευστότητας στην αγορά, συνεπεία τόσο των μέτρων στήριξης της πανδημίας που συγκέντρωσαν περισσότερα κεφάλαια στο σύστημα, όσο και της βελτίωσης τομέων της οικονομίας, όπως ο τουρισμός, η αντίδραση των καταθετών στις πρώτες και δεύτερες αυξήσεις επιτοκίων ήταν άμεσες.
Συνέβαλε προφανώς και όλο το επικοινωνιακό κλίμα μετά τις συναντήσεις τραπεζιτών και υπουργού Οικονομίας, όπου η ενημέρωση για τα νέα επιτόκια είναι πιο συχνή και το καταναλωτικό κοινό, πιο «ψυλλιασμένο» για να αναζητά τις καλύτερες αποδόσεις.
Σε αυτή την ενημέρωση και εκπαίδευση του κοινού, έρχεται να προσθέσει ένα ακόμη λιθαράκι, η ανάρτηση όλων των επιτοκίων των τραπεζών στη νέα πλατφόρμα e- katanalotis που λάνσαρε μόλις του υπουργείο Ανάπτυξης.
Καθαρές εισροές περίπου 2 δισ. ευρώ μέσα σε έναν μήνα
Τα στοιχεία αποδεικνύουν τη μεταστροφή του κοινού στις καταθέσεις προθεσμίας, με τα τελευταία επίσημα στατιστικά να δείχνουν την ελκυστικότητα αυτής της μορφής κατάθεσης. Καθαρές εισροές περίπου 2 δισ. ευρώ μόνο σε έναν μήνα, το Φεβρουάριο φέτος, τον πρώτο μήνα στην ουσία που αποτυπώνεται η αύξηση των επιτοκίων (δεν ήταν η πρώτη αύξηση, αλλά ήταν η πιο σημαντική καθώς σωρευτικά ενσωμάτωνε και τις προηγούμενες κινήσεις). Στοιχεία Μαρτίου δεν έχουν βγει ακόμη και παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι θα είναι ακόμη πιο υψηλά ο πήχης ελκυστικότητας των προθεσμιακών, με τον Απρίλιο (που συμπίπτει και με επιπλέον έσοδα) να διατηρεί την άνοδο.
Ο ρυθμός άλλωστε ήταν ανάλογος ήδη από τις πρώτες κινήσεις του τραπεζικού τομέα, καθώς παραπάνω από 3,5 δισ. ευρώ μέσα σε ένα δίμηνο (Δεκέμβριος 2022 – Φεβρουάριος 2023) εισέρευσαν σε προθεσμιακές καταθέσεις.
Ενδιαφέρον βέβαια αποτελεί ότι η ρευστότητα, που απελευθέρωσαν σε μεγάλο βαθμό τα μέτρα στήριξης την περίοδο της πανδημίας, επέστρεψε στο τραπεζικό σύστημα και το γεγονός ότι οι καταθέσεις ανέκτησαν την χαμένη τους αίγλη – συνολικά, όλες οι κατηγορίες και μάλιστα πριν τις αυξήσεις επιτοκίων στο τέλος της περσινής χρήσης – αποτελεί έμπρακτη ψήφο εμπιστοσύνης στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα.
Κατά την ομιλία του προς την Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας της Ελλάδος, μία εβδομάδα πριν, ο διοικητής, κ. Γιάννης Στουρνάρας, έκανε συγκεκριμένη αναφορά: η αύξηση των ιδιωτικών καταθέσεων όλο το 2022 ανήλθε σωρευτικά σε 8,6 δισ. ευρώ ή στο 5% , ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο μισό της ροής του 2021.