THEPOWERGAME
Και ενώ οι τράπεζες προσπαθούν να οριστικοποιήσουν από τεχνικής πλευράς το πλαίσιο προστασίας «νούμερο 2» σε κάθε ενήμερο δανειολήπτη στεγαστικού δανείου, οι Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων και τα επενδυτικά κεφάλαια που έχουν αγοράσει μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τιτλοποιημένα ή μη, επιχειρούν να καταστρώσουν τη δική τους εκστρατεία προς όφελος των δανειοληπτών.
Μέχρι αυτήν τη στιγμή, όπως έγραφε χθες το powergame.gr, ως ενήμερα ρυθμισμένα δεν λογίζονται μόνο όσα δεν έχουν καθόλου καθυστέρηση ή έχουν έως 89 ημέρες, αλλά όσα έχουν παραμείνει ως δάνεια στα βιβλία των τραπεζών. Κάτι που σημαίνει ότι με το ισχύον πλαίσιο δεν μπαίνουν στο σχέδιο προστασίας τα τιτλοποιημένα ή από πωλήσεις δάνεια που έχουν τα funds και που διαχειρίζονται οι servicers.
Το θέμα αυτό, λοιπόν, που, όπως προαναγγείλαμε, συζητήθηκε χθες σε θεσμικό επίπεδο -στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων- αποτελεί μια κοινή συνισταμένη και πρόθεση των servicers, οι οποίοι σε συνεννόηση με τα funds που εκπροσωπούν (και τα οποία έχουν τον πρώτο λόγο ως ιδιοκτήτες των τίτλων) προσανατολίζονται στο να υιοθετήσουν αυτήν την προοπτική.
Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εν λόγω εταιρείες θα περιμένουν πρώτα να οριστικοποιηθούν οι εκκρεμείς τεχνικές λεπτομέρειες στο σχέδιο των τραπεζών (που θα ανακοινωθεί το αργότερο έως το Πάσχα), ώστε να προχωρήσουν σε αντίστοιχες πρωτοβουλίες την επόμενη εβδομάδα.
Μία κίνηση συμπληρωματική των τραπεζών, που στοχεύει τόσο στην ελάφρυνση του κόστους των νοικοκυριών, όσο και στον περιορισμό νέων εισροών «κόκκινων» δανείων στην αγορά και που βεβαίως διευρύνει την περίμετρο των ενήμερων δικαιούχων σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα.
Ανώτατος παράγοντας από τον χώρο των servicers υπογράμμιζε χθες στο powergame.gr ότι «απ’ ό,τι διεφάνη και στο ΔΣ της Ένωσης, έχουμε όλοι την πρόθεση να εισηγηθούμε στους επενδυτές που έχουν στην κατοχή τους τα τιτλοποιημένα δάνεια, καθώς και αυτά που απέκτησαν από απευθείας εξαγορές χαρτοφυλακίων, μία πρόταση στήριξης των συνεπών δανειοληπτών. Άλλωστε, ως διαχειριστές αυτός είναι και ο ρόλος μας, να μεταφέρουμε στα funds τον παλμό της αγοράς, υιοθετώντας τη βέλτιστη κατά περίπτωση πολιτική, με κριτήρια που να συμφέρουν τους οφειλέτες, αλλά και να μη ζημιώνουν τον επενδυτή».
Εν τω μεταξύ, αν και η έννοια του ρυθμισμένου έχει κλείσει για το σχέδιο των τραπεζών, υπάρχουν ακόμη «γκρίζες ζώνες». Αυτό που προκαλεί προβληματισμό και είναι από τα θέματα που συζητούν οι τράπεζες πριν οριστικοποιήσουν το νέο προστατευτικό πλαίσιο (υπενθυμίζεται ότι το πλαίσιο «νούμερο 1» αφορά την επιδότηση ενήμερων μεν, ευάλωτων δε) είναι πού θα μπει το «φρένο» σε ό,τι αφορά τα ρυθμισμένα. Για παράδειγμα, τι θα συμβεί αν το σημερινό ενήμερο ρυθμισμένο ενταχθεί στις διατάξεις του πλαισίου προστασίας και καταστεί ληξιπρόθεσμο.
Ενδιαφέρον, επίσης, αποτελεί το ποια ρυθμισμένα θα ληφθούν υπ’ όψιν, αν έχει σημασία η προηγούμενη κατάσταση ή όχι. Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι οποιοδήποτε ρυθμισμένο δάνειο εξυπηρετείται κανονικά μπορεί να μπει κάτω από την ομπρέλα προστασίας του τραπεζικού τομέα, ακόμη δηλαδή και για όσα ρυθμισμένα (σημερινά ενήμερα) ο πρότερος βίος τους ήταν «κόκκινος».
Η κατεύθυνση στην οποία κινούνται οι τράπεζες έως τώρα είναι: ρυθμισμένο στεγαστικό δάνειο που σήμερα εξυπηρετείται κανονικά, ακόμη και αν ρυθμίστηκε πριν από δύο μήνες, συμπεριλαμβάνεται, σχολιάζουν τραπεζικά στελέχη που ασχολούνται με το σχέδιο.
Πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν ότι δεν έχει σημασία αν η ρύθμιση επήλθε ως αποτέλεσμα pro active ενέργειας εκ μέρους του δανειολήπτη ή της τράπεζας για να μην «κοκκινίσει» το δάνειο ή ως αποτέλεσμα τελικά επισφάλειας. Από τη στιγμή που είναι ενήμερο, εμπίπτει στο πλαίσιο προστασίας, είναι το μήνυμα που μένει να αποσαφηνισθεί και να προσδιορισθεί τις επόμενες ημέρες.