THEPOWERGAME
Έρχεται άνοδος στα επιτόκια καταθέσεων των τραπεζών σε Ευρώπη και ΗΠΑ, τονίζει η Goldman Sachs, και αναμένεται να χτυπήσει τον δανεισμό, αλλά και την ανάπτυξη της οικονομίας, όπως προειδοποιεί.
Τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια, όπως αναφέρει, αυξήθηκαν ως απάντηση στις αυξήσεις των επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών, αλλά τα επιτόκια καταθέσεων που προσφέρουν οι τράπεζες σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις έχουν μείνει πίσω. Ειδικότερα, τα επιτόκια καταθέσεων ταμιευτηρίου κινούνται επί του παρόντος στο 0,2% στις ΗΠΑ (έναντι τρέχοντος επιτοκίου πολιτικής 4,75%-5%), στο 1,0% στο Ηνωμένο Βασίλειο (έναντι 4,25%) και στο 0,1% στη ζώνη του ευρώ (έναντι 3,0%).
Ένας προφανής λόγος για τον οποίο τα επιτόκια καταθέσεων δεν έχουν αυξηθεί περισσότερο μέχρι στιγμής -και γιατί είναι πιθανό να αυξηθούν περαιτέρω στο επόμενο διάστημα- είναι ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών γενικά χρειάζονται κάποιον χρόνο για να περάσουν πλήρως στα επιτόκια καταθέσεων, όπως επισημαίνει η Goldman Sachs. Για παράδειγμα, η μεγαλύτερη αύξηση στα επιτόκια καταθέσεων στις ΗΠΑ συμβαίνει γενικά 1-2 τρίμηνα έπειτα από μια αύξηση επιτοκίων, ενώ τα επιτόκια καταθέσεων κορυφώνονται (κατά μέσο όρο) 2-3 τρίμηνα μετά την κορύφωση των επιτοκίων της Fed.
Δεδομένου ότι οι κύκλοι σύσφιγξης στις ΗΠΑ και στην Ευρωζώνη βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη, αυτά τα μοτίβα υποδηλώνουν ότι η καθυστερημένη μετακύληση από τις αυξήσεις επιτοκίων πιθανότατα θα ωθήσει τα επιτόκια των καταθέσεων υψηλότερα τους επόμενους μήνες και ότι τα επιτόκια καταθέσεων πιθανότατα δεν θα κορυφωθούν πριν από τα τέλη του 2023 ή στις αρχές του 2024, ακόμα κι αν η Fed σταματήσει σύντομα τις αυξήσεις.
Τα τραπεζικά κέρδη και ο δανεισμός είναι πιθανό να μειωθούν καθώς αυξάνονται τα επιτόκια των καταθέσεων και ακαδημαϊκές μελέτες δείχνουν ότι κάθε μείωση της κερδοφορίας των τραπεζών κατά 10% μειώνει τον δανεισμό κατά περίπου 2%, όπως επισημαίνει η Goldman. Εάν τα beta καταθέσεων (το μερίδιο των αυξήσεων επιτοκίων που μετακυλίεται στα επιτόκια καταθέσεων) φτάσουν τελικά τα υψηλά που είχαν βρεθεί πριν από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, αυτό θα μπορούσε να ισοδυναμεί με 3%-6% απόσυρση του δανεισμού στις ΗΠΑ και 1%-2% στην Ευρωζώνη, κάτι που με τη σειρά του συνεπάγεται χτύπημα περίπου 0,5% στην ανάπτυξη του ΑΕΠ και στις δύο οικονομίες.
Αυτά τα εκτιμώμενα χτυπήματα στον δανεισμό και στην ανάπτυξη έχουν ενσωματωθεί ως επί το πλείστον ήδη στις προβλέψεις της Goldman. Ωστόσο, μια μεγαλύτερη από την αναμενόμενη αύξηση στα beta των καταθέσεων (π.χ. πολύ πάνω από 50%) θα οδηγούσε σε πτώση του δανεισμού της τάξης του 4% στις ΗΠΑ και του 2% στην Ευρώπη για κάθε σταδιακή αύξηση 10% στο beta των καταθέσεων. Και ενώ μέρος αυτού του χτυπήματος θα μπορούσε να αντισταθμιστεί από την αύξηση των δαπανών, που οφείλεται στο υψηλότερο εισόδημα από τόκους για τα νοικοκυριά, η Goldman εξακολουθεί να περιμένει ένα μέτριο χτύπημα του ΑΕΠ της τάξης του 0,3%-0,4% τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στην Ευρώπη, για κάθε αύξηση 1% στα beta καταθέσεων.
Επομένως, η ανάλυσή της υποστηρίζει την άποψη ότι ο αντίθετος άνεμος στην ανάπτυξη από την τραπεζική αστάθεια θα είναι διαχειρίσιμος, αλλά ότι οι κίνδυνοι αυξάνονται, ιδιαίτερα εάν το κόστος χρηματοδότησης αυξηθεί περισσότερο από το αναμενόμενο.