THEPOWERGAME
Από τη Βουλή, πιθανότατα αύριο, Τετάρτη, θα περάσει η νέα συμφωνία κυβέρνησης-τραπεζών για τη στήριξη των ευάλωτων και συνεπών νοικοκυριών, εξαιτίας της αύξησης του κόστους στα στεγαστικά δάνεια από την άνοδο των επιτοκίων.
Μετά το πέρας της συνάντησης που είχαν χθες οι τραπεζίτες με τον υπουργό Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρα -μια συνάντηση που είχε ως κύριο θέμα στην ατζέντα το πρόγραμμα επιδότησης συνεπών δανειοληπτών-, τα δύο μέρη κατέληξαν στη συμφωνία, που ανακοινώθηκε χθες και αφορά τη διεύρυνση κατά 30% των εισοδηματικών και περιουσιακών στοιχείων.
Αν και αυτό δεν ήταν το μόνο θέμα που απασχόλησε τους συνδαιτυμόνες, σίγουρα ήταν το κυρίαρχο. Με την αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων, που παρουσιάζει ανά κατηγορία σήμερα το powergame.gr, μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα νοικοκυριά με έως 27.300 εισόδημα και αντίστοιχη περιουσιακή κατάσταση: δηλαδή, όχι μόνο ακίνητη περιουσία, αλλά και κινητή, όπως χαρτοφυλάκιο ομολόγων, μετοχών και μετρητά.
Αυτομάτως αυτό σημαίνει ότι ανεβαίνει ο πήχης και για το ύψος των καταθέσεων, εντάσσοντας στο πρόγραμμα «πλουσιότερους» δανειολήπτες. Ενώ μέχρι πρότινος το πλαφόν ήταν σε καταθέσεις και μετοχές ύψους 21.000 ευρώ, τώρα, με τη νέα συμφωνία, ο πήχης αυτός πάει στις 27.300 ευρώ.
Έτσι, η δυνητική περίμετρος που μπορεί να καλύψει το πρόγραμμα προστασίας ευάλωτων για τα στεγαστικά τους δάνεια ή για δάνεια ΜμΕ, με εγγύηση πρώτης κατοικίας, διευρύνεται σημαντικά στις 45.000, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 25.000 περίπου νοικοκυριά.
Αυτό, βέβαια, θα κριθεί και από το ενδιαφέρον που θα εκδηλωθεί κατά την υποβολή τω αιτήσεων στη σχετική πλατφόρμα, το οποίο είναι ιδιαίτερα υποτονικό έως σήμερα, για λόγους που, μεταξύ άλλων, όπως έγραφε το powergame.gr, προσκρούουν είτε σε ελλιπή στοιχεία (όπως mails), είτε σε επιθυμία μη άρσης του τραπεζικού απορρήτου.
Γιατί περνάει η συμφωνία από τη Βουλή
Ακριβώς επειδή για να ενταχθεί κάποιος δανειολήπτης στο πρόγραμμα προστασίας με την επιδότηση κατά 50% της αύξησης της δόσης, αρχής γενομένης από 30/6/22, με αποκλειστική συμμετοχή των τραπεζών (χωρίς δηλαδή να επιβαρυνθεί ο Κρατικός Προϋπολογισμός), η διαδικασία ολοκλήρωσης της αίτησης προβλέπει την άρση του τραπεζικού και φορολογικού απορρήτου.
Αυτός είναι και ένας βασικός λόγος που η χθεσινή συμφωνία του οικονομικού επιτελείου με τις τράπεζες πρέπει να συμπεριληφθεί σε νομοθετικές διατάξεις, ώστε να ενταχθεί μαζί με τις άλλες τροπολογίες που προωθεί του υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή, το πρωί της Τετάρτης.
Αν οι 45.000 θα μπορούσαν να γίνουν 60.000…
Η χθεσινή συζήτηση, που έγινε πλέον σε ήπιους τόνους, ακόμη και όταν επανήλθε στο τραπέζι το θέμα της τιμολόγησης, με τα επιτόκια καταθέσεων να μην ακολουθούν το ρεύμα της ανόδου στα δάνεια σε «επιθυμητό» ποσοστό, δεν περιορίστηκε στην προστασία των ευάλωτων.
Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι από πλευράς κυβέρνησης το υπουργείο πρότεινε στους τραπεζίτες να εξετάσουν πιθανά άλλα μέτρα που θα μπορούσαν να διευρύνουν την περίμετρο δανειοληπτών στεγαστικής πίστης, εντάσσοντας κάτω από μία ευνοϊκή προσέγγιση δυνητικά περισσότερα νοικοκυριά.
Η αλήθεια είναι ότι στις ασκήσεις επί χάρτου που έγιναν το τελευταίο διάστημα φάνηκε ότι χωρίς να είναι ευάλωτοι, θα δυσκολευθούν περίπου 60.000 οικογένειες από την αύξηση των επιτοκίων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορούν οπωσδήποτε να αντεπεξέλθουν στην εξυπηρέτηση των δανείων τους.
Ο φόβος, όμως, ενός ρεύματος νέων «κόκκινων» δανείων, αλλά και μια ευρύτερα κοινωνική πολιτική (δεδομένης της πολύ απότομης και αδιάκοπης αύξησης επιτοκίων, που έβγαλε εκτός budget πολλές οικογένειες), είναι δύο παράμετροι που το οικονομικό επιτελείο θέλει να ληφθούν υπόψη.
Ανεξαρτήτως του αν δεσμεύθηκαν ή όχι προς αυτό, οι τραπεζίτες φαίνεται να είναι σκεπτικοί για το θέμα και, χωρίς να αποσαφηνίζουν τις προθέσεις τους, φαίνεται ότι κάποιες νέες προτάσεις επεξεργάζονται.
Τα νέα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια
Εν τω μεταξύ, με βάση τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια του προηγούμενου ΦΕΚ (αρ. φύλλου 4500, 29/9/2021), τα όρια με τη διεύρυνση του 30% αλλάζουν ως εξής:
- Μονοπρόσωπο νοικοκυριό από 7.000 ευρώ σε 9.100 ευρώ
- Νοικοκυριό με 2 μέλη από 10.500 ευρώ σε 13.650 ευρώ
- Νοικοκυριό με 4 μέλη από 17,500 ευρώ σε 22.750 ευρώ
- Νοικοκυριό με 5 μέλη και άνω από 21.000 ευρώ σε 27.300 ευρώ.
Να σημειωθεί ότι τα παραπάνω αποτελούν πλαφόν κριτηρίων, τόσο με βάση το εισόδημα, όσο και με βάση την κινητή (ομόλογα, μετοχές, μετρητά) ή ακίνητη περιουσία των ευάλωτων που δυνητικά εντάσσονται στο πρόγραμμα προστασίας.