THEPOWERGAME
Πριν από το Πάσχα αναμένεται να υποβληθούν οι δεσμευτικές προσφορές για την πώληση του «κόκκινου» δανειακού χαρτοφυλακίου Astir I, με το οποίο η Attica Bank ανοίγει την αυλαία για τη μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων της, σύμφωνα με το νέο πλάνο στρατηγικής, που εγκρίθηκε πρόσφατα για την εξυγίανση του ισολογισμού.
Σύμφωνα με πληροφορίες του powergame.gr, για την πώληση του πρώτου από τα τρία προς διάθεση πακέτα έχουν ήδη ενδιαφερθεί επτά επενδυτικοί οίκοι, οι οποίοι αναμένεται να υποβάλουν τις δεσμευτικές τους προσφορές πριν από το Πάσχα.
Το Astir I, που περιέχει επιχειρηματικά δάνεια με εξασφαλίσεις της ομώνυμης τιτλοποίησης, ύψους 320 εκατ. ευρώ, είναι το μικρότερο σε ύψος κεφαλαίων από τα τρία συνολικά προς πώληση χαρτοφυλάκια. Θα ακολουθήσουν το Μetexelixis και το Omega, το οποίο έχει το μεγαλύτερο βάρος «κόκκινων» δανείων, ύψους 1,3 δισ. ευρώ. Τα funds Bain και Fortress περιλαμβάνονται μεταξύ των βασικών «μνηστήρων» των εν λόγω τιτλοποιημένων χαρτοφυλακίων, με το Omega να είναι το πιο δύσκολο στοίχημα.
Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη προσέγγιση μείωσης των «κόκκινων» δανείων της Attica Bank, ύψους 2,6 δισ. ευρώ, που ανεβάζουν τον δείκτη NPE στο 66%, θα ακολουθούσε το δρόμο της τιτλοποίησης και υλοποιήθηκε όταν η Ellington αγόρασε το χαρτοφυλάκιο Omega (το οποίο στη συνέχεια διαχειριζόταν).
Όταν οριστικοποιήθηκε η αρνητική καθαρή θέση της τράπεζας και οι κάτω του ελάχιστου αποδεκτού ποσοστού δείκτες εποπτικών κεφαλαίων (CET I: 6,3%) και προέκυψε η ανάγκη για τη νέα αύξηση κεφαλαίου, που είναι τώρα σε εξέλιξη, το Διοικητικό Συμβούλιο αλλά και οι μέτοχοι, ενέκριναν -βάσει υποδείξεων της UBS και Euroxx- διαφορετική πολιτική μείωσης των NPEs, αυτή της πώλησης αντί της τιτλοποίησης.
Ήταν, μάλιστα, η αφορμή να σπάσει η μέχρι τότε συνεργασία με την Ellington, η οποία διαχειριζόταν ως servicer (Ellington Solutions – Rinoa ) την τιτλοποίηση Omega, που είχε προηγουμένως αγοράσει το fund Εllington, εισφέροντας 70 εκατ. ευρώ σε πρώτη φάση και άλλα 580 εκατ. ευρώ στη συνέχεια για τους mezzanine και junior τίτλους (οι senior τίτλοι παραμένουν στην τράπεζα).
Στην πορεία και το σίριαλ που ακολούθησε με την έξοδο της Ellington και την πρόκριση της λύσης της πώλησης NPEs, που είναι ήδη σε εξέλιξη, άλλαξαν τα δεδομένα και στην κατεύθυνση των στρατηγικών συνεργασιών.
Μια νέα αύξηση κεφαλαίου μόλις ξεκίνησε και με ενδιαφέρον παρακολουθεί η αγορά πώς θα ολοκληρωθεί το εγχείρημα, που στοχεύει στη συγκέντρωση των απαιτούμενων 476 εκατ. ευρώ, αλλά και πώς θα διαμορφωθεί η νέα μετοχική σύνθεση. Ποιο θα είναι το κομμάτι που θα διατηρήσει το ΤΜΕΔΕ και το ΤΧΣ και ποιες θέσεις θα λάβει, αν λάβει, η Τhrivest, που ενδιαφέρεται, παρακολουθώντας στενά όλες τις διεργασίες αναγέννησης της Attica.
Συνολικά η τράπεζα στοχεύει σε κεφαλαιακή ενίσχυση 490 εκατ. ευρώ (συνολικά από αύξηση κεφαλαίου, καθώς και από έκδοση warrants), εκ των οποίων τα 300 εκατ. ευρώ θα εγγραφούν άμεσα στον ισολογισμό ως προβλέψεις. Μία πρόβλεψη που δεν θα μπορούσε να εγγραφεί όσο δεν είχε ενεργοποιηθεί η διαδικασία πώλησης «κόκκινων» δανείων.
Θεωρητικά, αν όλα πάνε καλά, μετά το Astir I σειρά θα έχει η πώληση του Metexelixis, που περιλαμβάνει τιτλοποιημένα δάνεια ύψους 670 εκατ. ευρώ. Μια τιτλοποίηση που φέρει ημερομηνία 2018, με επενδυτή την Pimco και διαχειριστή την QQuant.