THEPOWERGAME
Ο θετικός απόηχος της χθεσινής έκδοσης ομολόγων του Δημοσίου, σε συνδυασμό με τις εκθέσεις ξένων οίκων, μεταξύ των οποίων της Moody’s και της Goldman Sachs, που προεξοφλούν την επενδυτική βαθμίδα, ανοίγουν την όρεξη και τον δρόμο για νέες εκδόσεις ομολόγων από τις τράπεζες.
Καθένας από τους τέσσερις συστημικούς ομίλους περιμένει το κατάλληλο παράθυρο ευκαιρίας για να εκμεταλλευθεί μια όσο το δυνατόν ευνοϊκή τιμολόγηση και βάσει του σχεδιασμού για το τρέχον έτος, κινητικότητα αναμένεται να δει η αγορά το δεύτερο εξάμηνο του έτους.
Ο χρονικός αυτός προσδιορισμός είναι αποτέλεσμα της εκτίμησης ότι οι επενδυτές θα πληρώσουν καλύτερα τους ελληνικούς τίτλους αφού κλείσει η εκλογική περίοδος και αφού, πιθανότατα, το καλοκαίρι αποκτήσει η χώρα επενδυτική βαθμίδα.
Οι εξελίξεις, όμως, ήδη τρέχουν προς αυτήν την κατεύθυνση, νωρίτερα του αναμενομένου. Η χθεσινή έκδοση κρατικών ομολόγων ήταν ένα «βάπτισμα του πυρός» σε μία όχι και τόσο σίγουρη περίοδο, με αποτέλεσμα που πυροδοτεί και επιμέρους επιχειρηματικά ανοίγματα. Στη λογική αυτήν και με την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας προ των πυλών, δεν θα αποτελέσει έκπληξη το άνοιγμα μιας τράπεζας στις διεθνείς χρηματαγορές.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, της πρώτης τράπεζας που σήκωσε κεφάλαια MREL φέτος τον Ιανουάριο, αναφερόμενος στις επιπτώσεις από το investment grade, εστίασε μεταξύ άλλων και στο θέμα του κόστους. Όπως είπε μιλώντας στους ξένους θεσμικούς που παρακολούθησαν το πρόσφατο conference call της Τράπεζας, η απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα συμβάλει στη μείωση του κόστους των εκδόσεων, περιορίζοντας τα περιθώρια επιτοκίων, κάτι που θα είναι πολύ σημαντικό για τον τραπεζικό τομέα της χώρας, που την ίδια στιγμή επωμίζεται το κόστος της εξυγίανσης από τα «κόκκινα» δάνεια.
Όλες οι τράπεζες είναι θωρακισμένες κεφαλαιακά και ως προς τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και προς τους στόχους που πρέπει να πετύχουν στο πλαίσιο του MREL (των Ελάχιστων Απαιτήσεων Ιδίων Κεφαλαίων και Επιλέξιμων Υποχρεώσεων).
Αυτό δεν τις εμποδίζει, όμως, να ενισχύσουν τους δείκτες αυτούς σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα, κάτι που άλλωστε οφείλουν να κάνουν έως το τέλος του 2025.
Στο πλαίσιο αυτό, νέες εκδόσεις ομολόγων αναμένεται να μπουν στο στόχαστρο των κεφαλαιαγορών, αν και οι στόχοι για φέτος έχουν υπερκαλυφθεί (μένει να καλυφθεί, βέβαια, η απόσταση έως το απαιτούμενο επίπεδο του τέλους του 2025). Θεωρητικά, φέτος μπορεί να αντληθούν επιπλέον 2-2,5 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τα μηνύματα που είχαν δώσει οι CEOs των συστημικών τραπεζών με αφορμή τις τηλεδιασκέψεις του Φεβρουαρίου, νέα mandates για εκδόσεις ομολόγων θα δοθούν στους αναδόχους με την πρώτη ευκαιρία.
Ο κ. Βασίλης Ψάλτης, CEΟ της Alpha Bank -μιας τράπεζας που κυριολεκτικά έκανε «βουτιά στα βαθιά», βγαίνοντας τον Φεβρουάριο στις αγορές παρά τη συγκυρία, έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο για άλλες δύο εκδόσεις ομολόγων (πιθανόν της κατηγορίας AT1) για περίπου 350 εκατ. ευρώ.
Η Eurobank, όπως προαναφέρθηκε, άνοιξε την αυλαία τον Ιανουάριο με τα senior preferred notes για το ποσό των 400-500 εκατ. ευρώ και παρακολουθεί τις εξελίξεις για να εντοπίσει τυχόν νέες ευκαιρίες.
Η Τράπεζα Πειραιώς, όπως διεμήνυσε από πλευράς της ο CEO, Χρ. Μεγάλου, πιθανολογεί μια άλλη, επίσης περιορισμένη έκδοση τίτλων, αν και στο τελευταίο τρίμηνο του 2022 υλοποίησε επιτυχώς δύο εκδόσεις ομολόγων συνολικού ύψους 850 εκατ. ευρώ (500 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο και 350 εκατ. ευρώ τον Νοέμβριο).
Και φυσικά η Εθνική Τράπεζα, στο τιμόνι της οποίας είναι ο CEO Π. Μυλωνάς, σχεδιάζει την έκδοση ομολόγου Tier II ή πιθανόν και ΑΤ1 το δεύτερο εξάμηνο ή και αργότερα, όπως είχε αναφέρει στο call με τους επενδυτές. Χρόνοι που, αν το κλίμα παραμείνει ευνοϊκό, μπορεί να έρθουν νωρίτερα.