THEPOWERGAME
Διατηρεί τις προοπτικές για το σύνολο του ελληνικού τραπεζικού κλάδου θετικές η Moody’s ενόψει των ευνοϊκών οικονομικών συνθηκών που αναμένονται για το 2023-2024 και τη συνεχιζόμενη ισχυρή πιστωτική ανάπτυξη, τα οποία και θα υποστηρίξουν τις επιδόσεις των ελληνικών τραπεζών, δίνοντας έτσι ένα ισχυρό μήνυμα στις αγορές για την ανθεκτικότητά του απέναντι στην όποια κρίση αλλά και τη σύσφιγξη της πολιτικής της ΕΚΤ.
Όπως επισημαίνει σε σημερινή της έκθεση, οι ελληνικές τράπεζες έχουν μειώσει σημαντικά NPEs τα τελευταία χρόνια, με την ποιότητα των δανείων να αναμένεται να σταθεροποιηθεί, παρά τις δυσκολίες από τους ευάλωτους πελάτες λόγω των υψηλότερων επιτοκίων. Η εταιρική πιστωτική ζήτηση θα συνεχίσει να υποστηρίζει την κερδοφορία, ενώ οι προβλέψεις για ζημίες δανείων θα υποχωρήσουν σε σχέση με τα προηγούμενα έτη και το κόστος θα περιοριστεί. Ο οίκος αναμένει πως και οι τέσσερις ελληνικές τράπεζες θα έχουν μονοψήφιο δείκτη NPE τους επόμενους 12-18 μήνες και κοντά στο 5%.
Σε ό,τι αφορά την κερδοφορία, εκτιμά πως θα υποστηριχθεί από τα υψηλότερα περιθώρια δανεισμού και την αύξηση των εταιρικών δανείων. Οι ελληνικές τράπεζες, όπως τονίζει, έχουν πλέον επικεντρωθεί στη βελτίωση της διαρθρωτικής κερδοφορίας, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα καθαρά έσοδα από τόκους (ΝΙΙ). Ο οίκος αναμένει πως τα περιθώρια κέρδους και τα ΝΙΙ θα ωφεληθούν από υψηλότερα επιτόκια και τον νέο εταιρικό δανεισμό, ενώ αναμένει βελτίωση της κερδοφορίας, υποστηριζόμενη επίσης από υψηλότερα έσοδα από προμήθειες, τη συγκράτηση κόστους και τις μέτριες προβλέψεις για απώλειες δανείων τους επόμενους 12-18 μήνες
Τα επίπεδα κεφαλαίου θα παραμείνουν άθικτα και θα αυξηθούν οριακά, καθώς οι τράπεζες δημιουργούν κεφάλαια εσωτερικά, παρά τη δυνατότητα για μέτριες πληρωμές μερισμάτων το 2024. Ο σταθμισμένος μέσος δείκτης CET1 (fully loaded) διαμορφώθηκε στο 13,5% για το σύνολο του κλάδου το 2022, όπως αναφέρει, και ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας στο 15,8%. Πάντως, για ακόμα μία φορά η Moody’s προειδοποιεί για το υψηλό επίπεδο των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων, το οποίο θα συνεχίσει να υπονομεύει την ποιότητα του κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών.
Τέλος, ο οίκος τονίζει πως οι θέσεις χρηματοδότησης και ρευστότητας θα παραμείνουν υγιείς, καθώς οι καταθέσεις των πελατών αυξάνονται και οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν να αξιοποιούν τις κεφαλαιαγορές για τις απαιτήσεις MREL.