THEPOWERGAME
Ενισχύεται σε σταθερή και συνεχόμενη βάση η ελκυστικότητα των προθεσμιακών καταθέσεων, με το αποταμιευτικό κοινό να έχει κλειδώσει επιπλέον κεφάλαια μέσα σε ένα τρίμηνο ύψους 3,7 δισ. ευρώ.
Οι αποδόσεις, σε συνδυασμό με τον… φόβο που παρουσιάζουν οι επενδύσεις με ρίσκο, έχουν αποτέλεσμα να στραφεί το κοινό στις καταθέσεις προθεσμίας. Μια τάση που έχει να καταγραφεί στην αγορά εδώ και μια δεκαετία, όταν το 2013 οι τράπεζες πρόσφεραν βέβαια πολύ πιο υψηλά από τα σημερινά επιτόκια στον χώρο αυτόν (σχεδόν τριπλάσια, αν όχι τετραπλάσια).
Η τελευταία άνοδος του 0,50% των επιτοκίων της ΕΚΤ δεν έχει ακόμη αποφασισθεί από τις διοικήσεις των τραπεζών πώς θα περάσει και σε τι ποσοστό στην τιμολόγηση των καταθέσεων προθεσμίας. Το σίγουρο είναι ότι από τα τέλη Δεκεμβρίου τα επιτόκια, ανάλογα με τη διάρκεια, ανέβηκαν και οι αποδόσεις που προσφέρει σήμερα η αγορά -σε ένα μεγάλο εύρος διαφορετικής τιμολόγησης- είναι ελκυστικές. Ο πήχης για να ξεπεράσει κάποιος την απόδοση του 1% προϋποθέτει μεγάλη διάρκεια, πάνω από 12 μήνες ή και 18 μήνες, ανάλογα με την τράπεζα, με το μάξιμουμ ποσοστό να αποτελεί συνδυασμό παραγόντων (διάρκειας και ύψους κεφαλαίων).
Ενδεικτικά, για ποσό κατάθεσης 50.000 ευρώ και διάρκεια δέσμευσης 12 μηνών οι τράπεζες προσφέρουν από 1% έως 2,38%. Ειδικότερα, για το ποσό αυτό η HSBC δίνει 2,38%, η Οptima και η Εθνική Τράπεζα 1,75%, η Παγκρήτια και η Χανίων 1,6%, η Eurobank 1,5%, η Alpha Bank 1,25% και η Τράπεζα Πειραιώς 1%.
Για μεγαλύτερο ποσό κατάθεσης και μεγαλύτερη διάρκεια, οι αποδόσεις ξεπερνούν το 2%. Για παράδειγμα, για κατάθεση 100.000 ευρώ και διάρκεια κλειδώματος τους 18 μήνες η Attica δίνει 2,2%, η Εθνική και η Eurobank δίνουν 1,5% και η Alpha Bank 1,46%. Αν για το ποσό αυτό των 100.000 ευρώ η διάρκεια δέσμευσης φτάσει τους 24 μήνες, δηλαδή τα δύο χρόνια, οι επιλογές είναι από τρεις μόνο τράπεζες: 2,3% Attica Bank, 1,75% Alpha και επίσης 1,75% Eurobank.
Οι τράπεζες στοχεύουν σε μεγαλύτερη αύξηση του μεριδίου των προθεσμιακών καταθέσεων στο σύνολο της πίτας. Από περίπου 17% κατά μέσο όρο που αποτελούν οι καταθέσεις προθεσμίας στο σύνολο κάθε κατηγορίας καταθέσεων (ταμιευτηρίου, μισθοδοσίας, όψεως), υπολογίζεται ότι το ποσοστό αυτό θα φθάσει το 40% μέσα σε περίπου έναν χρόνο.
Η πρόβλεψη αυτή επιβεβαιώνεται μήνα με τον μήνα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, ο Δεκέμβριος του 2022 έκλεισε με καθαρές εισροές 653 εκατ. ευρώ, τον Ιανουάριο προστέθηκαν άλλα 1.151 εκατ. ευρώ και τον Φεβρουάριο, ακόμη περισσότερο, με νέες καθαρές εισροές περίπου 2 δισ. ευρώ (1.866 εκατ. ευρώ), με αποτέλεσμα να συγκεντρωθούν 3,7 δισ. ευρώ από το τέλος του 2022 και το σύνολο των υπολοίπων στις καταθέσεις αυτές να φτάσουν σε 27,1 δισ. ευρώ πριν μπει ο Μάρτιος.