THEPOWERGAME
Η συμφωνία μεταξύ της Thrivest και της Attica Bank, παρουσία των μετόχων του ΤΜΕΔΕ και του ΤΧΣ, αποτελεί προμήνυμα του τι θα ακολουθήσει.
Το έδαφος για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας είναι έτοιμο μετά το «πράσινο φως» που έδωσε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και η αλλαγή της μετοχικής σύνθεσης είναι προ των πυλών. Σήμερα ο πρώτος τη τάξει μέτοχος είναι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με ποσοστό 69%, ακολουθούν το ΤΜΕΔΕ με 20%, ο e-ΕΦΚΑ με 8,39% και λοιποί μέτοχοι με 2,6%. Μετοχικές ισορροπίες που σε λίγο διάστημα θα είναι εντελώς διαφορετικές.
Το σενάριο θέλει τους εφοπλιστές Δ. Μπάκο και Γ. Καϋμενάκη από κοινού με τον Αλ. Εξάρχου να επιδιώξουν να πάρουν όλο τον έλεγχο της Attica Bank, αποκτώντας πλειοψηφική συμμετοχή, στο πλάνο μιας ευρύτερης συνένωσης δυνάμεων για τον πέμπτο μεγαλύτερο τραπεζικό πόλο, που θα περάσει μέσα από το στάδιο της συγχώνευσης με την Παγκρήτια. Εννοείται ότι καθοριστικός προς την κατεύθυνση αυτήν ήταν ο ρόλος της Τράπεζας της Ελλάδος και η προσωπική ενασχόληση του διοικητή της, Γιάννη Στουρνάρα.
Βήμα-βήμα στον δρόμο για τον πέμπτο τραπεζικό πόλο
Ο βασικός άξονας του οδικού χάρτη επί του οποίου επήλθε η νέα συμφωνία περιλαμβάνει τους εξής σταθμούς:
- Συμμετοχή της Thrivest στην αύξηση κεφαλαίου της Attica με το ποσό των 60 εκατ. περίπου και την απόκτηση του 10% των μετοχών του ΤΜΕΔΕ (δηλαδή της συμμετοχής της Ellington).
- Διεύρυνση της συμμετοχής αυτής με ακόμη περισσότερα πακέτα μετοχών σε πολλαπλάσιο ποσοστό, μέσω της απόκτησης των δικαιωμάτων warrants -ίσως σε επίπεδο που προσεγγίζει το 40%.
- Εξαγορά στην πορεία του υπόλοιπου ποσοστού, που θα της δώσει το 51%, αποκτώντας μετοχές από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο αντίστοιχα θα μειώσει τη συμμετοχή του στο 20%.
- Πρόταση με σκοπό τη λήψη απόφασης για συγχώνευση της Attica Bank με την Παγκρήτια Τράπεζα, την οποία ήδη στηρίζει μετοχικά το σχήμα Mπάκου, Καϋμενάκη, Εξάρχου.
- Πέμπτος τραπεζικός όμιλος στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, με βάση την Παγκρήτια, την απορρόφηση της HSBC Ελλάδος από την 1η/6/2023, τη συγχώνευση με την Τράπεζα Μακεδονίας (πρώην Σερρών) και την Attica, με ανοιχτή την πρόθεση για περαιτέρω συγκέντρωση από υγιείς συνεταιριστικές ή άλλες μικρές τράπεζες.
Στην ΑΜΚ η Thrivest με 60 εκατ. ευρώ θα αποκτήσει το 10% του ΤΜΕΔΕ και αντίστοιχα οι υπόλοιποι μέτοχοι θα συμμετάσχουν κατά το ποσό που τους αναλογεί. Για παράδειγμα, το ΤΧΣ θα εισφέρει περί τα 330 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν στο 69% της συμμετοχής του, και το ΤΜΕΔΕ θα εισφέρει το ποσό που αναλογεί στο 10% των μετοχών (αφού από το 20% θα περάσει το 10% στη Thrivest).
Δεδομένης της απόλυτης άποψης του ΤΧΣ ότι δεν πρόκειται να βάλει ούτε ένα ευρώ παραπάνω εκτός της αύξησης κεφαλαίου, θα υπάρξει η δυνατότητα αλλά και το περιθώριο να αποκτήσει σε δεύτερη φάση η Thrivest τα όποια δικαιώματα και μετοχές δεν ασκήσει το ΤΧΣ.
Το πλάνο για τη μείωση των NPEs είναι επί τάπητος και ήδη τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κλείσει το πρότζεκτ Astir Ι, στο πλαίσιο μιας σημαντικής συμφωνίας, της πώλησης χαρτοφυλακίου Μη Εξυπηρετούμενων ύψους 350 εκατ. ευρώ.
Διευκρινίζεται, επίσης, ότι από τη στιγμή που η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έδωσε την έγκριση για την αύξηση κεφαλαίου και υπό το πρίσμα της συμφωνίας πώλησης των «κόκκινων» δανείων, όπως προβλέπεται στο business plan και το NPE Strategy, θα εγγραφεί η πρόβλεψη των 300 εκατ. ευρώ στον ισολογισμό της Attica (από τα 476 εκατ. ευρώ της αύξησης). Σύμφωνα με όσα διευκρινίζουν αρμόδιες πηγές, «αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό, καθώς όσο δεν υπήρχε διαδικασία πώλησης “κόκκινων” δανείων, δεν θα μπορούσε να υπάρχει εξαρχής η αντίστοιχη πρόβλεψη στον ισολογισμό της τράπεζας».