THEPOWERGAME
Με συντονισμό και επίταξη δυνάμεων που θύμισε άλλες εποχές η υπ. Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, ο επικεφαλής της JP Morgan Chase, Τζέιμι Ντίμον και οι επικεφαλής κορυφαίων αμερικανικών τραπεζών συγκέντρωσαν το ποσό των 30 δισ. δολαρίων προκειμένου να στηρίξουν την περιφερειακή τράπεζα First Republic, η οποία ταλαιπωρείται από φυγή καταθέσεων.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το Bloomberg μέσω της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν η υπ. Οικονομικών των ΗΠΑ και ο επικεφαλής της JPMorgan Chase, ο Τζέιμι Ντίμον κατόρθωσε να πείσει τους επικεφαλής ακόμη 10 τραπεζών να συνεισφέρουν στο παραπάνω ποσό, προκειμένου να μην συνεχιστεί η αναταραχή στο τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ.
Ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase & Co. προσέγγισε τους επικεφαλής των επόμενων τριών μεγαλύτερων τραπεζών στις ΗΠΑ: Bank of America, Citigroup και Wells Fargo.
Σημειώνεται πως όλο τον μήνα, οι τραπεζικοί γίγαντες της χώρας μάζευαν καταθέσεις από νευρικούς πελάτες σε μικρότερες επιχειρήσεις – και τώρα αυτά τα μεγαθήρια θα έπαιρναν μερικά από τα δικά τους χρήματα και θα τα έδιναν σε μια τράπεζα του Σαν Φρανσίσκο που βρισκόταν σε κίνδυνο, προσπαθώντας να αντιμετωπίσουν μια διευρυνόμενη κρίση. Κατά τη διάρκεια ενός διημέρου τηλεφωνημάτων, συναντήσεων και κάποιων ανατροπών, οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι 11 τραπεζών συμφώνησαν να ρίξουν συνολικά 30 δισ. δολάρια στην First Republic, υποσχόμενοι να αφήσουν τα χρήματα εκεί για τουλάχιστον 120 ημέρες.
Οι ρυθμιστικές αρχές έκαναν τη δική τους προσπάθεια να καθησυχάσουν τους πελάτες των αμερικανικών τραπεζών το περασμένο Σαββατοκύριακο, υποσχόμενες να καταβάλουν πλήρως τις ανασφάλιστες καταθέσεις μετά την πτώχευση δύο αμερικανικών δανειστών – της SVB Financial Group και της Signature Bank. Η Fed διέθεσε επίσης ένα πακέτο διευκολύνσεων για να βοηθήσει άλλες τράπεζες να ανταποκριθούν στις όποιες απαιτήσεις για αναλήψεις.
Η βοήθεια της Γέλεν
Δεδομένης της αναταραχής της περασμένης εβδομάδας, οι περισσότερες μεγάλες αμερικανικές τράπεζες ήταν πρόθυμες να δείξουν το ενδιαφέρον τους να συμμετάσχουν, σύμφωνα με ανθρώπους που περιέγραψαν τις παρασκηνιακές συνομιλίες, οι οποίοι ζήτησαν να μην κατονομαστούν επειδή οι διαβουλεύσεις ήταν εμπιστευτικές. Η υπουργός Οικονομικών Γέλεν συζήτησε την ιδέα από νωρίς με ανώτερους αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ και ο πρόεδρος της FDIC Μάρτιν Γκρούενμπεργκ.
Ο καταιγισμός τηλεφωνημάτων μεταξύ τραπεζιτών συνεχίστηκε την Τετάρτη, καθώς περισσότερες τράπεζες συμφώνησαν να συμμετάσχουν στην ομάδα. Παρόλα αυτά, ορισμένοι διευθύνοντες σύμβουλοι αμφισβητούσαν την αναγκαιότητα της διάσωσης ή αν είναι αρκετή για να λειτουργήσει. Η Γέλεν μίλησε απευθείας με ορισμένους, κρατώντας επίσης ενήμερους τον προσωπάρχη του Λευκού Οίκου και τη διευθύντρια του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου.
Ήδη η διάσωση με επικεφαλής τον Ντίμον πυροδοτεί συγκρίσεις με τον «Μεγάλο Πανικό» του 1907, όταν ο J. Pierpont Morgan – ο οποίος δημιούργησε την εταιρεία που ηγείται τώρα ο Ντίμον – μάζεψε χρηματοδότες της Wall Street στην ιδιωτική του βιβλιοθήκη και τους έπεισε να στηρίξουν την Trust Company of America, επιδιώκοντας να σταματήσει μια σειρά bank run που απείλησαν να ανατρέψουν τον κλάδο. Σε ανακοίνωσή της μετά το επίσημο κλείσιμο των αμερικανικών χρηματιστηρίων, η First Republic ανέφερε ότι ο δανεισμός της από τη Fed κυμάνθηκε από 20 δισ. δολάρια έως 109 δισ. δολάρια από τις 10 έως τις 15 Μαρτίου. Οι μετοχές της τράπεζας, οι οποίες σημείωσαν άνοδο 10% κατά την κανονική διαπραγμάτευση την Πέμπτη, υποχώρησαν κατά 17% στις μετασυνεδριακές συναλλαγές της Wall Street.
Πάντως, δεν είναι όλοι πεπεισμένοι ότι είναι καλή ιδέα. Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Μπιλ Ακμαν δήλωσε με tweet την Πέμπτη ότι η διάσωση είναι “κακή πολιτική” και δίνει μια ψευδή αίσθηση εμπιστοσύνης.