THEPOWERGAME
H Credit Suisse (CS) ανακοίνωσε πως αποτάθηκε στην κεντρική τράπεζα της Ελβετίας για την «προληπτική ενίσχυση της ρευστότητάς της» και η γραμμή πίστωσης των 50 δισ. ελβετικών φράγκων λειτούργησε πυροσβεστικά στη μεγάλη αναστάτωση που είχε προκληθεί στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μια ημέρα πριν. Και, μολονότι οι χρηματιστηριακοί δείκτες της Ευρωζώνης επανήλθαν σε θετικό έδαφος την Πέμπτη, οι επενδυτές εξακολουθούν να βρίσκονται σε εγρήγορση. Η κατάρρευση τριών τραπεζών στις ΗΠΑ μια εβδομάδα πριν και τα συνακόλουθα προβλήματα της Credit Suisse γεννούν φόβους για την πρόκληση αλυσιδωτών αντιδράσεων.
Πριν ακόμη από την υποχώρηση της μετοχής της Credit Suisse στο 1,56 ελβετικό φράγκο την Τετάρτη, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Λούις ντε Γκίντος, είπε ανεπίσημα στη συνεδρίαση του Ecofin πως ορισμένες τράπεζες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ευάλωτες στις πιέσεις που ασκούν τα ανοδικά επιτόκια. Αναφερόμενος στη χρεοκοπία της Silicon Valley Bank, μιας εκ των τριών τραπεζών στις ΗΠΑ που οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο την περασμένη εβδομάδα, ο Ντε Γκίντος είπε πως δεν ελλοχεύει τόσο μεγάλος κίνδυνος στην Ευρώπη. Προειδοποίησε, όμως, πως μια κρίση εμπιστοσύνης μπορεί να επηρεάσει τις ευρωπαϊκές τράπεζες, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg.
Η κατάρρευση της SVB και το αδιέξοδο της Credit Suisse κατέδειξαν τις επιπτώσεις των ανοδικών επιτοκίων στα χαρτοφυλάκια ομολόγων των τραπεζών. Εάν υποχρεώνονταν οι τράπεζες να πουλήσουν χρεόγραφα πριν από τη λήξη τους για να αναπληρώσουν χαμένα κεφάλαια, θα επωμίζονταν απώλειες, καθώς οι τιμές τους σήμερα είναι χαμηλότερες, σε ένα περιβάλλον υψηλού κόστους δανεισμού.
Εντούτοις, η Κριστίν Λαγκάρντ, επικεφαλής της ΕΚΤ, απέρριψε σενάρια για μια επανάληψη της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008. Στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση της Πέμπτης δήλωσε πως «ο τραπεζικός κλάδος βρίσκεται σε πολύ ισχυρότερη θέση σε σχέση με τότε». Λίγο μετά, ο πανευρωπαϊκός δείκτης έκλεισε με κέρδη περίπου 1,3%, ο Cac-40 στο Παρίσι με 2,4% και ο Dax στη Φρανκφούρτη με 1,8%.
Ωστόσο διαψεύστηκαν οι προσδοκίες των αγορών για μικρότερη αύξηση των επιτοκίων έναντι των 50 μονάδων βάσης που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη. Η ΕΚΤ αποφάσισε τελικά την αναπροσαρμογή του βασικού επιτοκίου κύριας αναχρηματοδότησης στο 3,50%, του επιτοκίου διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης στο 3,75% και του επιτοκίου αποδοχής καταθέσεων στο 3%. Βασικός στόχος των κεντρικών τραπεζών είναι να δαμάσουν τον υψηλό πληθωρισμό. Στην Ευρωζώνη αναμένεται να παραμείνει υψηλός για πολύ καιρό ακόμα, υπογράμμισε η Λαγκάρντ.
Αφού η μετοχή της Credit Suisse ανέκαμψε έως και 20% στη συνεδρίαση της Πέμπτης, χωρίς ωστόσο να καλύπτει όλο το χαμένο έδαφος των προηγούμενων ημερών, η διοίκηση ανακοίνωσε πως θα υποβάλει προσφορές για την επαναγορά δέκα ομολόγων που έχει εκδώσει στις ΗΠΑ, συνολικού ύψους 2,5 δισ. δολαρίων, και τεσσάρων ομολόγων της τάξεως των 500 εκατ. ευρώ, συνολικά. Πηγές του Bloomberg υπολογίζουν πως έτσι η Credit Suisse θα καταφέρει να εξοικονομήσει περίπου 70 εκατ. δολάρια από την επαναγορά τίτλων.
Από την πλευρά του ελβετικού ομίλου, ο διευθύνων σύμβουλος Ούρλιχ Κόρνερ είπε πως τα μέτρα αυτά «επιβεβαιώνουν την αποφασιστικότητα σε ό,τι αφορά την ενίσχυση της CS, καθώς συνεχίζουμε με τη στρατηγική αναδιάρθρωσή της». Αναλυτές της αγοράς θεωρούν πια πως το πιθανότερο είναι μια διάσπαση της Credit Suisse, με την ανταγωνίστρια UBS να είναι ο πιθανότερος μνηστήρας.