THEPOWERGAME
Έκκληση στην Κεντρική Tράπεζα της Ελβετίας να προχωρήσει σε δημόσια δήλωση στήριξης της Credit Suisse, απηύθυνε η μέχρι πρότινος κραταιά ελβετική τράπεζα, που πυροδότησε ένα άνευ προηγουμένου sell off σε Ευρώπη, Wall Street, όπως επίσης και στο ΧΑ. Ανάλογο αίτημα φέρεται να υποβλήθηκε και στην Εποπτική Αρχή Χρηματοοικονομικής Αγοράς (FINMA).
Το σχετικό αίτημα, όπως αποκαλύπτουν διεθνή μέσα, υπεβλήθη μετά τη βουτιά της μετοχής της που άγγιξε το 25% και την αναστολή της διαπραγμάτευσης της στο ελβετικό χρηματιστήριο.
Πάντως, προς το παρόν, τόσο η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας όσο και η FINMA δεν έχουν προχωρήσει σε δημόσια παρέμβαση, ούτε έχουν λάβει κάποια σχετική απόφαση.
Μεγάλος προβληματισμός επικρατεί και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που σύμφωνα με διεθνή μέσα έχει ζητήσει από τις ευρωπαϊκές τράπεζες να αποκαλύψουν την έκθεσή τους στην Credit Suisse. Και η ΕΚΤ τηρεί σιγή ιχθύος για τις εξελίξεις, υπό τον φόβο μήπως προκληθεί μεγαλύτερος πανικός στις αγορές. Το ΔΣ της ΕΚΤ σημειώνεται ότι συνεδριάζει την Πέμπτη και θα προχωρήσει σε νέα αύξηση επιτοκίων, κόντρα σε πληροφορίες που την ήθελαν να αναθεωρεί τη στάση της υπό το βάρος των εξελίξεων, κάτι που φέρεται να σχεδιάζει να κάνει η Fed στις ΗΠΑ.
Οι αναταράξεις στις αγορές, μετά τη γνωστοποίηση ότι οι Σαουδάραβες μεγαλομέτοχοι της ελβετικής τράπεζας δεν θα την στηρίξουν περαιτέρω, συνεχίζονται.
Οι τραπεζικές μετοχές στην Ευρώπη έχασαν πάνω από 60 δισ. δολάρια σε μια συνεδρίαση, οδηγώντας τον Cac-40 στο Παρίσι, τον FTSE-100 στο Λονδίνο και τον Dax στη Φρανκφούρτη σε πτώση περίπου 3,10%, 3,24% και 3%, αντίστοιχα.
Με τον δείκτη μεταβλητότητας VIX να αναρριχάται 16,35% στις ΗΠΑ, οι δείκτες Dow Jones και S&P 500 στη Wall Street κατέγραφαν απώλειες 1,74% και 1,48% από τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης. Οι τράπεζες και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού πρωταγωνιστούν σε ένα μεγάλο κύμα ρευστοποιήσεων από την περασμένη Πέμπτη καθώς ευάλωτοι παίκτες κατέδειξαν πόσο εκτεθειμένος είναι ο κλάδος στην απότομη αύξηση των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες.
Μετά την κατάρρευση πρώτα της Silvergate Corporation και έπειτα των Silicon Valley Bank (SVB) και Signature Bank στις ΗΠΑ, όλη η προσοχή στρέφεται εύλογα στην Credit Suisse. Μετά την άρνηση της Saudi National Bank για περαιτέρω βοήθηεια, η μετοχή της Credit Suisse, η οποία κάποτε αποτελούσε τη ναυαρχίδα του τραπεζικού κλάδου της Ελβετίας μαζί με την UBS, βυθίστηκε έως και 30%, υποχωρώντας έως τα 1,56 ελβετικά φράγκα.
Τελευταία ο όμιλος προσπαθεί να ορθοποδήσει μετά από μια σειρά σκανδάλων με τεράστιες ζημιές και τη φυγή πελατών από τον τομέα διαχείρισης πλούτου. Πρόσφατα, μάλιστα, η επενδυτική εταιρεία Harris Associates ανακοίνωσε πως ρευστοποίησε ολοκληρωτικά το 10% των μετοχών που κατείχε εδώ και μια 20ετία, χαρακτηρίζοντας την Credit Suisse ως «προβληματικό παιδί». Ύστερα από τη μεγάλη αναστάτωση που προκλήθηκε από την περασμένη Πέμπτη με την κατάρρευση της SVB ήταν ζήτημα χρόνου μέχρι να μπει η Credit Suisse στο μάτι του κυκλώνα, παρατείνοντας το κλίμα πανικού στις αγορές.
«Η Credit Suisse είναι μεμονωμένη περίπτωση. Αλλά οι τράπεζες στην Ευρώπη λόγω πιέσεων από τις ρυθμιστικές αρχές, φορτώθηκαν ομόλογα με αρνητικές αποδόσεις τη χειρότερη στιγμή και σήμερα (λόγω της απότομης αύξησης των επιτοκίων) παρουσιάζουν απώλειες στις οικονομικές καταστάσεις τους και η αγορά αναρωτιέται εάν η Ευρώπη θα έχει ανάλογα θέματα με τις ΗΠΑ», σχολίασε ο Τσαρλς-Χέντρι Μόνκαου, επικεφαλής επενδύσεων στην Syz Bank. Οι μετοχές των Société Générale και Bank of Ireland έχαναν ενδοσυνεδριακά 10,8% και 4,9%, αντίστοιχα.