THEPOWERGAME
Το «πράσινο φως» για τις εκκρεμείς τιτλοποιήσεις που δεν πρόλαβαν να λάβουν τις εγγυήσεις του Ηρακλή, ενώ είχαν εγκαίρως υποβάλει σχετικό αίτημα, αναμένεται να δώσει προσεχώς το υπουργείο Οικονομικών, έπειτα από προηγούμενη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Στην αγορά επικρατεί η πεποίθηση ότι το θέμα πρέπει να θεωρείται λήξαν και μάλιστα με αίσιο τέλος, αφού, πέραν της τήρησης των σωστών χρονικών πλαισίων και από τις δύο τράπεζες (Εθνική και Πειραιώς) που υπέβαλαν αίτημα στον εν ισχύι τότε «Ηρακλή», προχώρησαν και στις απαραίτητες προσαρμογές στη δομή των τιτλοποιήσεων, όπως επιτάσσει η νέα απόφαση της Eurostat.
Υπενθυμίζεται ότι οι δύο τιτλοποιήσεις που αναμένουν εδώ και μήνες την τελική έγκριση για παροχή εγγύησης είναι κατά σειρά μεγέθους το Frontier IΙ της Εθνικής Τράπεζας και το Sunrise III της Τράπεζας Πειραιώς, αξίας 1 δισ. ευρώ και 0,5 δισ. ευρώ αντίστοιχα. Με αυτήν τη σειρά, μάλιστα, θεωρείται ότι θα ενταχθούν τα δύο αυτά deals στην ομπρέλα του «Ηρακλή», ο οποίος, ως γνωστόν, έχει παύσει να ισχύει.
Συνολικά, μέσω του «Ηρακλή» δόθηκαν 18 δισ. ευρώ εγγυήσεις, για να τιτλοποιηθούν δάνεια ύψους 48 δισ. ευρώ, χωρίς να τεθεί θέμα επιβάρυνσης του χρέους.
Τόσο η λήξη του προγράμματος «Ηρακλής», όσο και το θέμα που προέκυψε με τη Eurostat, ήταν οι βασικοί λόγοι που αυτά τα δύο projects έμειναν τόσους μήνες στον αέρα. Η αλήθεια είναι ότι όταν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί ενέκριναν το πρόγραμμα «Ηρακλής» δεν υπήρχε αντίρρηση για το σκεπτικό του σχήματος, που δεν επιβάρυνε με κανέναν τρόπο το δημόσιο χρέος και κατ’ επέκταση τον Έλληνα φορολογούμενο.
Στην πορεία η Εurostat αποφάσισε ότι θα πρέπει να κατανέμεται ισομερώς ο κίνδυνος μεταξύ Δημοσίου και ιδιωτών επενδυτών και μάλιστα όριζε ότι στο εξής οι mezzanine τίτλοι που αγοράζουν οι επενδυτές να αντιστοιχούν τουλάχιστον στο 8% της αξίας των senior notes, που διακρατούνται από τις τράπεζες.
Με βάση τα δεδομένα αυτά, άλλαξε η δομή στις τιτλοποιήσεις Frontier II και Sunrise III, ώστε να είναι συμβατή με τις απαιτήσεις της Eurostat.
Εν τω μεταξύ, εκτός «Ηρακλή» έχει παραμείνει η διατραπεζική τιτλοποίηση Solar που αφορά δανειακό χαρτοφυλάκιο μικρών επιχειρήσεων, αξίας 1,5 δισ. ευρώ, και αφορά και τις τέσσερις συστημικές τράπεζες.
Τραπεζικοί παράγοντες εκτιμούν ότι δεν θα πρέπει να επιβαρύνεται το δημόσιο χρέος, παρά μόνο στην περίπτωση κατάπτωσης μιας εγγύησης, και ότι λογικά, ανεξαρτήτως του τι θα συμβεί προσεχώς, το νέο δόγμα Eurostat θα πρέπει να μην επηρεάσει τις τιτλοποιήσεις που ήδη έχουν εγκριθεί υπό το πρίσμα του Ηρακλή.
Και αυτό διότι, πέραν κάθε άλλης άποψης, στο σενάριο που ίσχυαν αναδρομικά οι νέοι κανόνες, θα βρισκόταν αντιμέτωπη η οικονομία με επιπλέον επιβάρυνση του δημοσίου χρέους και μάλιστα κατά 9% του ΑΕΠ (ποσοστό που αντιστοιχεί στα 18 δισ. ευρώ του συνόλου των εγγυήσεων).