THEPOWERGAME
«Αυλαία» για τα αποτελέσματα των τραπεζών το 2020 ανοίγει σήμερα η Eurobank και το βλέμμα της αγοράς είναι αγωνιωδώς στραμμένο σε αυτό. Οι ισολογισμοί της περσινής χρήσης ανοίγουν, δημοσιοποιούνται και στέλνουν τα δικά τους μηνύματα, σε μια εποχή που η οικονομία είναι ακόμη ευαίσθητη.
Το θετικό σενάριο είναι ότι η εικόνα του συνόλου του έτους δεν θα είναι και πολύ διαφορετική, σε δομικό επίπεδο, από αυτή του εννεάμηνου. Αυτό λίγο ως πολύ ισχύει για όλες τις τράπεζες που θα λάβουν τη σκυτάλη των αποτελεσμάτων έως το τέλος Μαρτίου. Οι δύο «επιβαρυντικοί» παράγοντες που μπορεί αν επηρεάσουν τα αποτελέσματα είναι αφενός μεν το 3ο κύμα της πανδημίας, αφετέρου, η εγγραφή ζημιών από το αποτέλεσμα της τιτλοποίησης κόκκινων δανείων.
Βέβαια, η τιτλοποίηση είναι ενέργεια προς την εξυγίανση των ισολογισμών και δίνει «φτερά» στην ανάπτυξη της Τράπεζας, αλλά πρέπει με κάποιον τρόπο να αντισταθμισθούν οι εξ αυτού ζημιές ( οι οποίες προκύπτουν επειδή η τιτλοποίηση δανείων γίνεται με τιμές σημαντικά χαμηλότερες της αποτίμησης στα βιβλία).
Γνωρίζοντας καλά το θέμα αυτό, οι τράπεζες δεν άφησαν τους ισολογισμούς στην τύχη τους και είχαν εγκαίρως προνοήσει, με την εγγραφή σημαντικά υψηλών προβλέψεων – οι οποίες «ευθύνονται» για τη μείωση των καθαρών κερδών (αφαιρούνται οι προβλέψεις από το σύνολο της κερδοφορίας) – ή και με την εγγραφή έκτακτων κερδών από πωλήσεις συμμετοχών, θυγατρικών κ.α.
¨Άλλωστε, περίπου στην ίδια λογική εντάσσεται και το hivedown, η δυνατότητα απόσχισης της τραπεζικής δραστηριότητας από τον ΄Ομιλο (στην απόφαση αυτή έχουν ήδη προχωρήσει οι Eurobank, Alpha Bank και Πειραιώς).
Τι περιμένει να δει σήμερα η αγορά
Εν πρώτοις, περιμένει να δει το μήνυμα των διοικήσεων – εν προκειμένω της ίδιας της Eurobank για τις εκτιμήσεις της αναφορικά με την πορεία της οικονομίας και σε συνάρτηση με την πανδημία και το εμβόλιο. Τα αισιόδοξα ενδεχομένως σενάρια που θα επιχειρήσει το οικονομικό επιτελείο της Τράπεζας να περάσει αύριο το απόγευμα στην τηλεδιάσκεψη με τους ξένους θεσμικούς επενδυτές. Τα βασικά συστατικά του ισολογισμού που θα συνεχίσουν να έχουν επιλέξιμη τη μετοχή.
Στο πλαίσιο αυτό, μιλάμε για:
- Αύξηση της οργανικής κερδοφορίας, αλλά εμφάνιση ζημιών λόγω αυξημένων προβλέψεων
- Αύξηση εσόδων από τόκους και προμήθειες, σε διαφορετική κλίμακα ανά τράπεζα, από την άνοδο εργασιών του χρηματοοικονομικού τομέα
- Μείωση λειτουργικού κόστους
- Αύξηση καταθέσεων
- Αύξηση δανείων, ενδεχομένως, με ιδιαίτερη αύξηση νέων εκταμιεύσεων
Και σε κάθε περίπτωση, αναμένεται να αντανακλάται στους ισολογισμούς του 2020 τόσο η παρουσία ισχυρής ρευστότητας, όσο και η προσπάθεια που καταβάλλεται για περαιτέρω βελτίωση των κεφαλαιακών δεικτών.
Από σήμερα και μέχρι το τέλος Μαρτίου, οι «μάσκες» πέφτουν…