THEPOWERGAME
Το «πράσινο φως» από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), που συνεδρίασε χθες το απόγευμα, ήταν το βασικό προαπαιτούμενο για να προχωρήσει η διοίκηση του Ηλία Ξηρουχάκη στην επίσημη ανακοίνωση της στρατηγικής αποεπένδυσης από τις τράπεζες.
Το γενικό πλαίσιο της στρατηγικής αυτής, που αποτέλεσμα θα έχει την «αποκρατικοποίηση» των συστημικών τραπεζών, αναμένεται να δει το φως της δημοσιότητας αύριο, Τετάρτη.
Τα εννέα μέλη του ΔΣ του Ταμείου, στα οποία πλέον περιλαμβάνονται μόνο δύο στελέχη από το εξωτερικό (οι κ. Ch. Gabriel Maetze και Mario Marrucchelli), κλήθηκαν να εγκρίνουν τις γενικές αρχές που διέπουν όσα έχουν ήδη συμφωνηθεί με τους θεσμούς και με το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο την περίοδο των Χριστουγέννων έστειλε στο ΤΧΣ το τελικό κείμενο με τις παρατηρήσεις του.
Η επίσημη ανακοίνωση, που αναμένεται έως αύριο, σύμφωνα με πληροφορίες του powergame.gr (θα αναρτηθεί και στην επίσημη ιστοσελίδα του ΤΧΣ, πέραν της ευρύτερης δημοσίευσης στον Τύπο), δεν θα περιέχει εκπλήξεις, ούτε χρονολόγιο, ούτε σειρά προτεραιότητας… για την πώληση των συμμετοχών του Ταμείου.
Τη στρατηγική και τον σχεδιασμό θα τα κάνει ο σύμβουλος αποεπένδυσης, δηλαδή η Rothschild, ενώ τη διάθεση μετοχών, για λογαριασμό του ταμείου, μία από τις τρεις διεθνείς επενδυτικές τράπεζες, Goldman Sachs, JP Morgan ή Bank of America. Ρόλος του συμβούλου θα είναι κυρίως η διασφάλιση μιας δίκαιης τιμής και το περίγραμμα του διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού, του οποίου η ανακοίνωση θα σημάνει και την έναρξη της σχετικής διαδικασίας αποκρατικοποίησης.
Χρονικά, η αποχώρηση του ταμείου δεν αναμένεται πριν από το Πάσχα. Κατ’ αρχάς, θα πρέπει να περάσει ο Φεβρουάριος, όταν θα υπάρχει η τελική εικόνα των αποτελεσμάτων των τραπεζών για τη χρήση 2022 (θα αποτελέσει βάση οικονομικών στοιχείων) και θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την προκήρυξη του διαγωνισμού.
Με το ορόσημο των εκλογών πιθανότατα την άνοιξη, είναι αμφίβολο αν θα ξεκινήσει η πώληση των συμμετοχών του Ταμείου προεκλογικά -αυτό, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, μπορεί να μην το επιθυμούν και οι ίδιοι οι επενδυτές, που θέλουν σταθερό πολιτικό κλίμα και, επίσης, συγκεκριμένο αποτέλεσμα εκλογών.
Από την άλλη πλευρά, όμως, το οικονομικό επιτελείο δεν θέλει να στείλει μήνυμα ότι οι εκλογές θα μπλοκάρουν ή θα καθυστερήσουν τις διαδικασίες, όπως σημειώνουν οικονομικοί κύκλοι.
Το σίγουρο είναι ότι το Ταμείο θα πρέπει να έχει βγει από τις τράπεζες μέχρι το τέλος του 2025.
Επενδυτές που θέλουν να πάρουν τη συμμετοχή του ΤΧΣ
Είναι γνωστό μέχρι τώρα το διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον για τις μεγάλες ελληνικές τράπεζες μέσα από άτυπες -εκτός διαγωνισμού- εκδηλώσεις θερμού ενδιαφέροντος από μεγάλα ονόματα της επενδυτικής σκηνής. Τα funds αυτά θα πρέπει να οριστικοποιήσουν και να ανανεώσουν το ενδιαφέρον τους, στο πλαίσιο της διαγωνιστικής διαδικασίας που θα ακολουθηθεί.
Η σειρά με την οποία θα γίνει η πώληση των συμμετοχών του ΤΧΣ δεν θα περιλαμβάνεται στην επικείμενη ανακοίνωση, αλλά ούτως ή άλλως δεν έχει λόγο να ακολουθεί συγκεκριμένους κανόνες. Μπορεί να λειτουργήσει παράλληλα με την εκδήλωση του ενδιαφέροντος και τις αποτιμήσεις.
Έτσι, μπορεί να ξεκινήσει από τη μεγαλύτερη συμμετοχή του Ταμείου (σήμερα 40% στην Εθνική) ή και τη μικρότερη (1,4% στην Εurobank) ή στην τράπεζα που πολιορκήθηκε έντονα (το 27% του ΤΧΣ στην Πειραιώς διεκδικεί το ιταλικό fund ION) ή στην Alpha Bank (όπου το 9% της συμμετοχής του Ταμείου φαίνεται να το θέλει ένας από τους σημερινούς μεγάλους μετόχους της, ο Χένρι Χόλτερμαν της Reggeborgh, που ήδη έχει αποκτήσει την Ελλάκτωρ).
Σε ό,τι αφορά τη Eurobank, τη μόνη ουσιαστικά «αποκρατικοποιημένη» τράπεζα μετά την απόκτηση του ποσοστού πλειοψηφίας από το Fairfax του Prem Watsa, δεν αποκλείεται σύντομα να κλέψει την παράσταση, καθώς υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον για την απόκτηση του 1,4% της συμμετοχής του ΤΧΣ.
Το ενδιαφέρον αυτό είναι άτυπο, αλλά, όπως έγραψε το powergame.gr, αναμένεται να εκδηλωθεί επισήμως εντός του πρώτου τριμήνου του έτους.
Ως προς την Εθνική Τράπεζα, η οποία έχει τη μέγιστη συμμετοχή του Ταμείου, είναι γνωστό ότι έχει ενδιαφερθεί το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Σαουδικής Αραβίας (PIF – Public Investment Fund) για το 20% της συμμετοχής, αλλά αυτό θα πρέπει να επικαιροποιηθεί και να ανανεωθεί, καθώς δεν συνοδεύεται από κάποια επίσημη πρόταση (όπως αντιθέτως ισχύει με την ΙΟΝ για την Πειραιώς), αν και, ούτως ή άλλως, όλες οι προσεγγίσεις θα επανεξετασθούν στο πλαίσιο των διαδικασιών που θα αναδείξουν τον κατά περίπτωση πλειοδότη.
Να σημειωθεί ότι η αποεπένδυση του Ταμείου μπορεί να γίνει είτε άπαξ είτε σταδιακά, με γνώμονα τις αποτιμήσεις, τις συνθήκες και στο πλαίσιο των κανόνων της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.