THEPOWERGAME
Σε επίπεδα χαμηλότερα της τελευταίας τριετίας κινείται η κατά τα άλλα ανοδική πορεία των καταθέσεων το 2022, με τα υπόλοιπα των καταθέσεων, επιχειρήσεων και νοικοκυριών να είναι έως και τον Νοέμβριο, αυξημένα κατά 3,9 δισ. ευρώ. Ο Δεκέμβριος παραδοσιακά είναι ένας μήνας που οι καταθέσεις «αυγατίζουν» και μπορεί η χρήση της φετινής χρονιάς να προσεγγίσει τα 7,5-8 δισ. ευρώ, αν συνεχίσει η τάση που ίσχυε πέρυσι, αλλά και το 2019 και το 2020, όταν από Νοέμβριο σε Δεκέμβριο τα υπόλοιπα αυξήθηκαν κατά 4 δισ. ευρώ κατά μέσο όρο.
Το σίγουρο είναι ότι «το λίπος» των καταθέσεων από τις επιστρεπτέες προκαταβολές και τις άλλες επιδοτήσεις που δόθηκαν στο πλαίσιο της πανδημίας μάλλον καταναλώθηκε, απορροφώντας τα αυξημένα έξοδα των καταναλωτών από το κόστος ενέργειας, πληθωρισμού, πρώτων υλών κ.λπ. Τα «απόνερα» του πολέμου στην Ουκρανία έκαναν αισθητή την επίπτωσή τους στα υπόλοιπα καταθέσεων, τα οποία, όμως, συνεχίζουν να κινούνται ανοδικά.
Η εικόνα του 11μήνου του 2022 αντανακλά μια συνολική αύξηση σε καταθέσεις κατά 3,949 δισ. ευρώ, όταν όλο το 2021 η αντίστοιχη αύξηση ήταν 16,744 δισ. ευρώ και το 2020, 20,097 δισ. ευρώ. Το 2019 τα υπόλοιπα ήταν στα 8,634 δισ. ευρώ, οπότε είναι ευνόητο το πόσο συνέβαλε η στήριξη των μέτρων από την πανδημία.
Η αύξηση των καταθέσεων μήνα – μήνα
Η ακτινογραφία του 2022 ανά μήνα δείχνει μια σταθερά ανοδική πορεία, με τις καταθέσεις κατά τους μήνες:
- Ιανουάριο να είναι στα 177,8 δισ. ευρώ,
- Φεβρουάριο στα 177,53 δισ. ευρώ,
- Μάρτιο 176,58 δισ. ευρώ,
- Απρίλιο 178,2 δισ. ευρώ,
- Μάιο 179,43 δισ. ευρώ,
- Ιούνιο 182,33 δισ. ευρώ,
- Ιούλιο 182,92 δισ. ευρώ,
- Αύγουστο 183,091 δισ. ευρώ,
- Σεπτέμβριο 185,5 δισ. ευρώ,
- Οκτώβριο 184,840 δισ. ευρώ.
Όσον αφορά τις προτιμήσεις του κοινού, εννοείται ότι σταθερή αξία παραμένει το απλό ταμιευτήριο. Όσο κι αν δεν δίνει καθόλου απόδοση (από 0% έως 0,03% τα επιτόκια), αποτελεί τον λογαριασμό «πρώτης γραμμής» των νοικοκυριών, που μέσα από αυτόν προγραμματίζουν όλη τους τη συναλλακτική δραστηριότητα: πληρωμές λογαριασμών, οφειλών, δανείων, μεταφορές χρημάτων, αποταμίευση… Λειτουργεί, δηλαδή, σαν ένα «ασφαλές πορτοφόλι» και μια άυλη δυνατότητα τραπεζικών συναλλαγών, μέσω του e- banking και των χρεωστικών καρτών.
Η ζήτηση για τις προθεσμιακές ακόμη αχνοφαίνεται. Από Ιανουάριο και μετά, αναμένεται να είναι πιο ισχυρή.
Σήμερα είναι «παρκαρισμένα» σε λογαριασμούς ταμιευτηρίου περίπου 113.105 δισ. ευρώ μόνο από νοικοκυριά, τα οποία ένα άλλο μικρότερο ποσό, συνολικά 23 δισ. ευρώ για το σύνολο της αγοράς, το έχουν κλειδωμένο σε προθεσμιακές καταθέσεις. «Ακόμη δεν έχουν γίνει σημαντικές μεταβολές προς την αλλαγή της πίτας στις καταθέσεις, με μία μεγαλύτερη συσσώρευση στις ελκυστικότερες μετά την άνοδο των επιτοκίων καταθέσεις προθεσμίας, αλλά είναι ακόμη νωρίς», όπως σημειώνουν στο powergame.gr παράγοντες της αγοράς.
«Η ζήτηση για μετακίνηση κεφαλαίων προς προθεσμιακές καταθέσεις τώρα θα αρχίσει να φαίνεται», σχολιάζει ανώτατος τραπεζικός παράγοντας. Μέχρι πρότινος τα επιτόκια δεν ευνοούσαν και δεν αποτελούσαν κίνητρο να δεσμεύσει κάποιος ρευστότητα. Από τη νέα χρονιά θα δούμε τι ρεύμα θα προσελκύσουν οι νέοι λογαριασμοί καταθέσεων, που, όπως έγραψε το powergame.gr, διαθέτουν πλέον διάρκεια και για 15 και για 18 μήνες, με επιτόκια που ξεπερνούν τη μιάμιση ποσοστιαία μονάδα.