THEPOWERGAME
Περαιτέρω ώθηση στη χρήση των άμεσων διατραπεζικών πληρωμών αναμένεται να δώσει ο νέος Κανονισμός της ΕΕ – που επεξεργάζεται ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου και του Συμβουλίου της ΕΕ – με πρωταρχικό σκοπό την εναρμόνιση του κόστους πληρωμών είτε αυτές γίνονται με τον παραδοσιακό διατραπεζικό τρόπο μεταφοράς χρημάτων, είτε στη λογική των instant payments.
Μόλις ψηφισθεί ο νέος ευρωπαϊκός Κανονισμός – που σύμφωνα με πληροφορίες του powergame.gr, εκτιμάται ότι θα έχει γίνει Νόμος ως το πρώτο εξάμηνο του 2023 – θα έχει άμεση ισχύ σε όλα τα κράτη- μέλη, καθώς δεν απαιτεί προσαρμογή ή άλλη ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο της κάθε χώρας.
Οι κοινοτικές οδηγίες είναι σαφείς εκ των προτέρων: μέσα σε έξι μήνες από την έκδοση του Κανονισμού θα πρέπει οι τράπεζες και τα διάφορα συστήματα πληρωμών να μπορούν να δέχονται διατραπεζικά άμεσες πληρωμές, με βάση το νέο νομικό πλαίσιο και μέσα σε 12 μήνες, να μπορούν να πραγματοποιούν αποστολές χρημάτων με την ίδια λογική και κανόνες.
Η ομοιόμορφη ρύθμιση των άμεσων πληρωμών με τις κλασικές διατραπεζικές πληρωμές (που απαιτούν 2- 3 ημέρες) και έχουν κόστος προμήθειας περίπου από 1,5 έως 3 ευρώ αναμένεται να συμβάλλει θεαματικά στην εκτίναξη των άμεσων πληρωμών σε υψηλότερα ποσοστά. Σήμερα, οι άμεσες πληρωμές, αυτές που γίνονται σε λιγότερο από 10 δευτερόλεπτα, κερδίζουν έδαφος λόγω αμεσότητας, αλλά ακόμη κινούνται σε μικρό ποσοστό έναντι το συνόλου των διατραπεζικών συναλλαγών, κυρίως λόγω υψηλών χρεώσεων (4-5 ευρώ από IBAN σε IBAN ανεξαρτήτως αν αφορούν λογαριασμούς του ίδιου φυσικού προσώπου).
Οι άμεσες διατραπεζικές πληρωμές μεταξύ των ελληνικών τραπεζών υπερβαίνουν τα 15,4 εκατομμύρια συναλλαγές, σύμφωνα με στοιχεία 11μήνου, σε σύνολο 55,4 εκατομμυρίων απλών διατραπεζικών εμβασμάτων (από τράπεζα σε τράπεζα). Το IRIS αποτελεί ένα υποσύνολο των άμεσων πληρωμών και υπολογίζεται σε 5 εκατομμύρια συναλλαγές .
Η Ελλάδα στην 8η θέση της Ευρώπης για τις άμεσες πληρωμές
Στο μεταξύ, είναι αρκετά σημαντικό ότι η Ελλάδα – πριν ακόμη γίνει Νόμος η σχετική κοινοτική οδηγία -κατέχει αισίως την όγδοη θέση μεταξύ 37 ευρωπαϊκών χωρών αναφορικά με τον αριθμό των τραπεζών που έχουν υιοθετήσει την διατραπεζική υπηρεσία άμεσων πληρωμών (SEPA Instant Payments). Με πρώτες τις Σλοβενία, Αυστρία, Γερμανία, Φινλανδία- δηλαδή χώρες με εδραιωμένη κουλτούρα στις άμεσες πληρωμές – ακολουθούμενες από τις Ισπανία, Ιταλία και Εσθονία.
Στο νούμερο 8 της ευρωπαϊκής κατάταξης μέσω της « ΔΙΑΣ» οι ελληνικές τράπεζες έχουν αφήσει πίσω τους επίσης «δυνατές» αγορές, όπως των Λετονίας, Γαλλίας, Βελγίου, Πορτογαλίας, Λιθουανίας, Ολλανδίας και άλλες πολλές.
Να σημειωθεί επίσης ότι σήμερα στο σύστημα Άμεσων Πληρωμών της ΔΙΑΣ (Διατραπεζικά Συστήματα) μετέχουν ήδη 25 μέλη μεταξύ των οποίων οι : Εθνική, Alpha Bank, Eurobank, Πειραιώς, Attica Bank, Optima, Παγκρήτια, οι συνεταιριστικές Ηπείρου και Θεσσαλίας, και o ομιλος Viva (η VivaBank και οι θυγατρικές Viva Payment Systems διαφόρων χωρών).