THEPOWERGAME
Τους τραπεζίτες συνάντησε τη Δευτέρα ο Γιάννης Στουρνάρας στον απόηχο των πιέσεων της κυβέρνησης να προχωρήσει ο κλάδος σε μέτρα στήριξης των ευάλωτων δανειοληπτών, σε αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων, αλλά και στον εξορθολογισμό των προμηθειών που χρεώνουν για συναλλαγές.
Υπενθυμίζεται ότι κυβέρνηση και τράπεζες συμφώνησαν, στη συνάντηση της περασμένης Πέμπτης, τους γενικούς άξονες του προγράμματος για τη στήριξη δανειοληπτών με στεγαστικά δάνεια. Θα αφορά, σύμφωνα με τις πληροφορίες, σε οικονομικά ευάλωτους δανειολήπτες με στεγαστικά κυμαινόμενου επιτοκίου, θα έχει διάρκεια 12 μηνών και το κόστος θα αναληφθεί από τις τράπεζες. Το ύψος της επιδότησης θα καλύπτει το 50% της αύξησης, η οποία επέρχεται στη δόση, συνεπεία της ανόδου των επιτοκίων από την ΕΚΤ. Ως βάση αναφοράς λαμβάνεται το επιτόκιο που ίσχυε τον περασμένο Ιούλιο.
Δεν έχει γίνει σαφές αν η κυβέρνηση αποδέχθηκε την πρόταση των τραπεζών για τα κριτήρια υπαγωγής στο πρόγραμμα. Οι τράπεζες πρότειναν να ισχύσουν κριτήρια «οικονομικά ευάλωτου» αντίστοιχα του προγράμματος Γέφυρα 1. Δηλαδή να καθοριστούν ως «ταβάνι» ετήσιο οικογενειακό εισόδημα 21 χιλ. ευρώ και φορολογητέα αξία ακίνητης περιουσίας 180 χιλ. ευρώ.
Τι θα αφορά το πρόγραμμα
Με βάση τα παραπάνω κριτήρια, το πρόγραμμα θα αφορά σε περίπου 20 με 30 χιλιάδες δανειολήπτες με δάνεια ανεξόφλητου υπολοίπου έως 2,5 δισ. ευρώ. Από τις διαρροές, όμως, προκύπτει ότι το υπουργείο θα ήθελε μεγαλύτερη περίμετρο (σ.σ.: έχουν γραφεί νούμερα από 40 έως 70 χιλ. δανειολήπτες).
Όποιες κι αν είναι οι αποφάσεις, είναι βέβαιο ότι ως πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων θα χρησιμοποιηθεί η αντίστοιχη του Γέφυρα 1, ενώ θα πρέπει να στηθεί ένας φορέας στον οποίο οι τράπεζες θα συνεισφέρουν τα αναλογούντα στην καθεμία ποσά και αυτός θα επιδοτεί τμήμα της δόσης.
Βέβαια το σχέδιο θα πρέπει να περάσει από τον έλεγχο του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM).