THEPOWERGAME
Το πόσο θα κοστίσουν στις τέσσερις συστημικές τράπεζες οι προτάσεις της κυβέρνησης εξετάζει η Axia Research σε νέα της έκθεση.
Όπως σημειώνει, οι προτάσεις περιλαμβάνουν:
- την υποστήριξη ευάλωτων δανειοληπτών μέσω μεγαλύτερων προθεσμιών αποπληρωμής ή εφαρμογής χαμηλότερων επιτοκίων, χωρίς επιβάρυνση του δημόσιου χρέους,
- την αύξηση των εγκρίσεων των εξωδικαστικών συμβιβασμών,
- την αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων και τη μείωση νέων περιθωρίων δανεισμού, και
- τη μείωση των αμοιβών και προμηθειών από συναλλαγές.
Αν και δεν υπάρχουν συγκεκριμένες λεπτομέρειες για τα παραπάνω, ωστόσο η Axia δίνει μία αρχική πρόβλεψη για τον αντίκτυπο που μπορεί να έχουν, που είναι η εξής:
- Πρώτον, η υποστήριξη ευάλωτων νοικοκυριών θα μπορούσε να προκαλέσει απώλειες ύψους 100 εκατ. ευρώ στα καθαρά επιτοκιακά έσοδα έναντι των προβλέψεών της (με 3% μείωση των κερδών ανά μετοχή κατά μέσο όρο) για το 2023, αλλά κατά την άποψή της ο βασικός κίνδυνος είναι η πιθανή δημιουργία νέων δανείων Σταδίου 2 και NPEs(και υψηλότερο κόστος κινδύνου) καθώς και η πιο αργή βραδύτερη μείωση των υφιστάμενων NPEs.
- Δεύτερον, ένα 5% υψηλότερο κόστος καταθέσεων, για παράδειγμά, θα μπορούσε να μειώσει τα κέρδη ανά μετοχή κατά 5% με τους υπολογισμούς της Axia να υποθέτουν ήδη ένα πολύ συνετό επιτόκιο μετακύλισης 35% για τον δανεισμό.
- Τρίτον, μία μείωση 20%, για παράδειγμα, στις προμήθειες συναλλαγών θα μπορούσε να μειώσει τα κέρδη ανά μετοχή κατά 4%.
Ο συνολικός αντίκτυπος μπορεί να απορροφηθεί από τις συστημικές τράπεζες, ενώ οι βασικοί κίνδυνοι σχετίζονται με το σχηματισμό NPEs και το απόθεμα NPEs, όπως σημειώνει η Axia.
«Δεν μας εκπλήσσουν οι προτάσεις του υπουργείου για τη στήριξη των δανειοληπτών – όλα αυτά τα μέτρα συμπεριλήφθηκαν σε πρόσφατα δημοσιεύματα του Τύπου και ενσωματώνονται σε μεγάλο βαθμό ήδη στις προβλέψεις μας, είτε μέσω χαμηλότερων επιτοκίων δανεισμού, υψηλότερου κόστους καταθέσεων, συντηρητικού κόστους κινδύνου ή πιο αργής αύξησης των αμοιβών. Είναι σαφές ότι ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες, ειδικά σε σχέση με τα δάνεια που είναι υπό ρύθμιση, στα οποία η προτεραιότητα δεν πρέπει να είναι η δημιουργία νέων NPEs ή η επιβράδυνση της αναταξινόμησης των υπό ρύθμιση NPEs σε εξυπηρετούμενα δάνεια» καταλήγει η έκθεση.