THEPOWERGAME
Το πρόγραμμα «Ηρακλής» έχει οδηγήσει σε σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) για τις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες, όπως σημειώνει σε νέα της έκθεση η DBRS.
Ωστόσο, ο οίκος αξιολόγησης αναφέρει η «δουλειά δεν έχει τελειώσει ακόμα» για τις ελληνικές τράπεζες. Ως εκ τούτου, η DBRS θεωρεί ότι χρειάζονται επιπλέον λύσεις προκειμένου «να καταστεί δυνατή η σύγκλιση των δεικτών ποιότητας ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών προς τον ευρωπαϊκό μέσο όρο».
Σύμφωνα με τον οίκο, ένας δεύτερος γύρος του προγράμματος Ηρακλή, με την εφαρμογή του να ξεκινά από τα τέλη της άνοιξης του 2021, είναι το πιθανότερο σενάριο, την ώρα που η Τράπεζα της Ελλάδος προτείνει τη δημιουργία bad bank. Και αυτό γιατί ακόμα και εάν εξαιρεθούν τα νέα «κόκκινα» δάνεια, που αναμένεται να προκύψουν με την άρση των μορατόρια, οι δείκτες ποιότητας ενεργητικού των τραπεζών παραμένουν υψηλοί σε σχέση με τα ευρωπαϊκά δεδομένα.
DBRS: Η προσφορά του Ηρακλή
Η DBRS επισημαίνει ότι τα NPEs μειώθηκαν περίπου κατά 39% την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2020, καθώς ο Ηρακλής διευκόλυνε σημαντικές τιτλοποιήσεις. Τελικά, το πρόγραμμα αναμένεται να επιτρέψει στις τράπεζες να ξεφορτωθούν μη εξυπηρετούμενες υποχρεώσεις περίπου 30 δισ. ευρώ, καταλήγοντας σε σημαντικά χαμηλότερα NPEs, περίπου στα 35 δισ. ευρώ.
Αυτό σημαίνει ότι οι δείκτες ποιότητας ενεργητικού θα βελτιωθούν σημαντικά μετά την ολοκλήρωση του Ηρακλή, όμως θα είναι ακόμα σημαντικά χειρότεροι σε σχέση με τους Ευρωπαίους ανταγωνιστές. Ειδικότερα, η DBRS επισημαίνει ότι ο δείκτης των NPEs, που βρισκόταν στο 35,8% στα τέλη του Σεπτεμβρίου 2020, θα βελτιωθεί περίπου στο 25% όταν ολοκληρωθούν οι τιτλοποιήσεις.
Την ίδια ώρα, στις ευρωπαϊκές τράπεζες διαμορφωνόταν στο 2,8% κατά μέσο όρο στα τέλη του Σεπτεμβρίου. Μάλιστα, στα στοιχεία αυτά δεν έχουν συμπεριληφθεί τα νέα κόκκινα δάνεια που θα προκύψουν από την άρση των μορατόρια, τα οποία η ΤτΕ υπολογίζει στα 8-10 δισ. ευρώ.
«Υπογραμμίζουμε τη συμβολή του Ηρακλή στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών τους τελευταίους μήνες. Όταν ολοκληρωθούν όλες οι συναλλαγές NPE οι δείκτες ποιότητας ενεργητικού των τραπεζών θα βελτιωθούν σημαντικά, αν και θα υπολείπονται του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Ως εκ τούτου, απαιτούνται πρόσθετες συστημικές λύσεις ώστε να συγκλίνουν περαιτέρω με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο», δηλώνει συγκεκριμένα το στέλεχος του οίκου Lito Chousiada.
Ακολουθήστε το Powergame.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη οικονομική ενημέρωση!