THEPOWERGAME
Οι στόχοι, η περίμετρος, η αρχή και το τέλος, η πορεία και οι προοπτικές, όλα όσα συνιστούν τα κόκκινα δάνεια, τέθηκαν επί τάπητος σήμερα σε μία διαδικτυακή, αναλυτική παρουσίαση του θέματος, στο πλαίσιο του Fin Forum 21.
Στο πάνελ, 4 ομιλητές «γκουρού» της αγοράς κόκκινων δανείων, από τον χώρο των τραπεζών και των servicers, των Εταιριών Διαχείρισης Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων: ο διευθύνων σύμβουλος της Cepal ,κ. Θεοδωρος Αθανασόπουλος, η γενική διευθύντρια Διαχείρισης Απαιτήσεων Εταιριών και Λιανικής της Εθνικής Τράπεζας, κυρία Φωτεινή Ιωάννου, ο πρόεδρος της doValue Greece, κ. Θεόδωρος Καλαντώνης και ο διευθύνων σύμβουλος της Intrum Hellas, κ. Γεώργιος Γεωργακόπουλος.
Πολλαπλά μηνύματα, πολλοί οι αποδέκτες, πολλές και οι παράμετροι που αφορούν τη συγκεκριμένη αγορά των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ειδικά για τους servicers είναι μια αγορά ύψους περίπου 100 δις ευρώ. Οσο για τις τράπεζες, στοχεύουν σε περαιτέρω μείωση των ποσοστών τους στα κόκκινα δάνεια, με τιτλοποιήσεις και πωλήσεις δανείων.
Τα προβλήματα που αποτελούν «τροχοπέδη» όπως το οριζόντιο πάγωμα των πλειστηριασμών, η πορεία εξυγίανσης, οι στόχοι που τίθενται, η επιτυχία των ρυθμίσεων, ο ρόλος του Ηρακλή, οι προκλήσεις των επιχειρήσεων και η επίπτωση της πανδημίας, χρωμάτισαν με τη σειρά τους, μία πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση.
Αναλυτικότερα το powergame.gr παρουσιάζει τις θέσεις και των 4 επιτελικών στελεχών:
Θεοδ. Αθανασόπουλος (Cepal): «1.100 άτομα ξεκινήσαμε ένα μεγάλο ταξίδι»
«Στόχος μας η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών στους επενδυτές πελάτες μας», είναι όπως περιέγραψε ο διευθύνων σύμβουλος της Cepal, κ. Θεόδωρος Αθανασόπουλος τις προτεραιότητες στη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων.
Η μέχρι πρότινος θυγατρική της Alpha Bank, η Cepal – της οποίας το 80% απέκτησε πολύ πρόσφατα η Davidson Kempner- είναι από τους βασικούς servicers στην ελληνική αγορά με υπό διαχείριση δάνεια ύψους 29 δις ευρώ.
Ο κ. Αθανασόπουλος αναφέρθηκε στο Προσωπικό της εταιρίας στην οποία ασκεί καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι « είμαστε 1.100 άτομα και ξεκινήσαμε ένα μεγάλο ταξίδι, πιστεύοντας ότι θα πρωταγωνιστήσουμε στην αγορά, έχοντας δίπλα μας και τον επενδυτή , τη Davidson Kempner.»
H ολοκλήρωση της συναλλαγής εξαγοράς της Cepal από τη DK αναμένεται να ολοκληρωθεί τους επόμενους μήνες και να έχει ως αποτέλεσμα ένα ισχυρό σχήμα με υψηλής ποιότητα υπηρεσίες.
Φ. Ιωάννου (ΕΤΕ): Ενθαρρυντικά τα πρώτα σημάδια από τα δάνεια που βγαίνουν από τα moratoria
Όπως γνωρίζετε τόσο οι τράπεζες όσο και οι servicers έδωσαν μέσα στο 2020 γενναιόδωρα moratoria πληρωμών τόσο σε επιχειρηματικά όσο και σε δάνεια ιδιωτών. Τώρα το πόσα δάνεια μπήκαν σε Moratoria εξαρτάται λίγο από το τι μετράς αλλά μιλάμε για πάνω από 22δις για όλο το σύστημα. Αυτά τα Moratoria δόθηκαν σύμφωνα με τις οδηγίες της ΕΒΑ και στη συντριπτική τους πλειοψηφία έληξαν στις 31/12/20 γιατί συμπλήρωσαν το 9μηνο. Προφανώς η πανδημία δεν έχει τελειώσει και υπάρχουν δανειολήπτες που θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα και στο 2021. Εδώ έχουμε αρκετά όπλα στη φαρέτρα μας για να βοηθήσουμε τους δανειολήπτες που ακόμα αντιμετωπίζουν πρόβλημα λόγω της πανδημίας. Έχουμε τα προγράμματα στήριξης της κυβέρνησης: Γέφυρα 1 (που αφορά σε επιδότηση δόσης σε στεγαστικά δάνεια ύψους ~8,5δις στο σύστημα) για 9 μήνες, Γέφυρα 2 που αναμένεται να ψηφιστεί (ακόμα δεν έχουμε όλες τις λεπτομέρειες) και θα επιδότηση δόσης για επιχειρηματικά δάνεια (SB, SME κυρίως) και φυσικά – να μην ξεχνάμε – όλη τη ρευστότητα που έχει διοχετευτεί στην αγορά ήδη μέσα στο 2020 (6δις μόνο μέσω ΕΑΤ, ΤΕΠΙΧ κλπ ενώ όλες οι τράπεζες συνολικά έδωσαν 18-20δις το 2020 και έχουν παρόμοια πλάνα και για το 2021).
Φυσικά – ακόμα και μετά από όλα αυτά – θα υπάρχουν δανειολήπτες που θα χρειαστούν ακόμα κι άλλη στήριξη. Γι αυτό όλες οι τράπεζες και οι servicers έχουν σχεδιάσει μια γκάμα από step-up προϊόντα για να βοηθήσουν αυτούς τους δανειολήπτες να ανταπεξέλθουν σε αυτή την συγκυρία. Τα προϊόντα διαφέρουν από τράπεζα σε τράπεζα αλλά έχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά: είναι βραχυπρόθεσμες λύσεις, είναι εστιασμένα στις ανάγκες των πληγέντων από covid και μόνο και δεν είναι free-for-all. Αυτό που θέλω να σημειώσω είναι ότι όσον αφορά ένα νέο κύμα NPEs που μπορεί να δημιουργηθεί από τα δάνεια που είναι σε moratoria είναι oτι (πέρα από το guidance που έχουν δώσει όλες οι τράπεζες ότι δεν περιμένουμε πάνω από 15-20% των δανείων που είναι σε Moratoria να οδηγηθούν σε default), τα πρώτα σημάδια από τα δάνεια που βγαίνουν από moratoria είναι ενθαρρυντικά. Ενδεικτικά να σας πω ότι στην ΕΤΕ, στα στεγαστικά δάνεια που έληξε το moratorium τον Σεπτέμβριο και δεν ανανεώθηκε, πάνω από 80% των δανείων γύρισε σε κανονική πληρωμή. Αντίστοιχη συμπεριφορά βλέπουμε και τον Ιανουάριο – Φεβρουάριο αλλά και στα επιχειρηματικά. Φυσικά είναι ακόμα πολύ νωρίς, η πανδημία είναι απρόβλεπτη και είμαστε σε επιφυλακή και έτοιμοι να στηρίξουμε όποιον χρειάζεται βοήθεια στο μέλλον.
Θ. Καλαντώνης (doValue): Λάθος το οριζόντιο «πάγωμα» των πλειστηριασμών
Μείζονος σημασία θέμα έχει δημιουργήσει το «πάγωμα» των πλειστηριασμών και του κάθε μέτρου αναγκαστικής εξόφλησης σε όλη την αγορά, σύμφωνα με τον εκτελεστικό πρόεδρο της doValue Greece, κ. Θεόδωρο Καλαντώνη.
Τόσο ο ίδιος όσο και άλλοι τραπεζίτες είναι κάθετοι στο οριζόντια «πάγωμα» , το οποίο δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στις διαδικασίες προ και μετά του πλειστηριασμού. «Ένα τόσο οριζόντιο μέτρο παύσης ενεργειών αναγκαστικής εκτέλεσης» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θ. Καλαντώνης, στο πλαίσιο του Fin Forum 2021, είναι επί της ουσίας ένα «λάθος» μέτρο που ισχύει μόνο στην Ελλάδα και την Ουγγαρία. Κι αυτό για δύο λόγους:
Πρώτον, η φύση του μέτρου αυτού προσπαθεί με οριζόντιο τρόπο να αντιμετωπίσει ασύμμετρες συνέπειες από την κρίση της πανδημίας, η οποία δεν πλήττει όλους το ίδιο. ΄Αλλοι πλήττονται πάρα πολύ, άλλοι λιγότερο και κάποιοι άλλοι ωφελούνται! Ακόμη και στον εμπορικό κόσμο, όσες εμπορικές επιχειρήσεις έχουν τεχνολογικό υπόβαθρο είναι ωφελημένες. Τα οριζόντια μέτρα δεν κάνουν διαφοροποίηση.
Και δεύτερον, η προστασία λόγω πανδημίας πρέπει να έχει διαβαθμίσεις. Για παράδειγμα, να παγώσουν οι εξώσεις ή οι πλειστηριασμοί, αλλά όχι και και η διαδικασία που προηγείται ή έπεται αυτών.
Ενδεικτικά, αξίζει να σημειωθεί ότι σε περιπτώσεις πλειστηριασμών που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί, είναι όλοι με δεμένα χέρια. Ολοι. Ο μεν πλειοδότης δεν μπορεί να διαθέσει τα χρήματα που οφείλει, γιατί είναι παγωμένη –ανοιχτή η διαδικασία. Η τράπεζα δεν μπορεί να πάρει τα ποσά που της αναλογούν. Και το χειρότερο όλων, ο ίδιος ο δανειολήπτης συνεχίζει να πληρώνει τόκους (!) εφόσον η οφειλή παραμένει και δεν έχει κλείσει.
Γεωργακόπουλος (Intrum): Κατάλληλη στιγμή για αναπτυξιακή ώθηση
«Είναι η κατάλληλη στιγμή» – τόνισε o Γ. Γεωργακόπουλος – « για κινήσεις που θα δώσουν αναπτυξιακή ώθηση στην επιχειρηματικότητα, με βασικό μοχλό τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας. Οι εταιρείες διαχείρισης λόγω του μεγέθους των χαρτοφυλακίων που διαχειρίζονται, επισήμανε ο επικεφαλής της Intrum Hellas, διαβλέπουν τις δυνατότητες σε ολόκληρους κλάδους που σήμερα έχουν σοβαρά προβλήματα, αλλά με τις κατάλληλες κινήσεις, μπορούν να αναπτυχθούν και να προσελκύσουν ιδιωτικά κεφάλαια, αξιοποιώντας τη ρευστότητα που υπάρχει διεθνώς.
To πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι η κατανόηση του προβλήματος για τις επιχειρηματικές αυτές μονάδες, το οποίο δεν είναι μόνο ο δανεισμός, αλλά και η ανάγκη να βρουν λύσεις σε θέματα οικονομιών κλίμακος, διανομής, πρόσβασης σε αγορές, ενίσχυσης της εξωστρέφειας, είπε ο κ. Γεωργακόπουλος, σημειώνοντας ότι η δραστηριότητα της Intrum Hellas έχει κατεξοχήν αναπτυξιακή λογική. «Στόχος του Ομιλου Intrum είναι να συμβάλλει στη λειτουργία μιας υγιούς οικονομίας, διαμορφώνοντας βιώσιμες λύσεις που θα επιτρέψουν στις επιχειρήσεις να εξυγιανθούν και να ξαναγίνουν ανταγωνιστικές.»
Η Ιntrum Hellas έχει σχεδιάσει έναν μηχανισμό που στηρίζει τις επιχειρήσεις, ακόμη και μικρότερου μεγέθους, με στόχο την αναδιάρθρωση και τον εκσυγχρονισμό τους, παρέχοντας συμβουλευτικές υπηρεσίες και καθοδήγηση ώστε να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες χρηματοδότησης που υπάρχουν, όπως για παράδειγμα, το ΕΣΠΑ, και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το ισχυρότερο όλων, το Ταμείο Ανάκαμψης. Είναι ενδεικτικό,ότι το Ταμείο Ανάκαμψης προωθεί τη δημιουργία ισχυρότερων επιχειρηματικών σχημάτων μέσω συγχωνεύσεων, στρατηγικών συμμαχιών και εξαγορών και αυτό είναι που χρειάζονται οι ελληνικές επιχειρήσεις και κλάδοι της οικονομίας.
Προς αυτή την κατεύθυνση, άλλωστε, ο ρόλος των εταιρειών διαχείρισης είναι κομβικός για την αναδιάρθρωση επιχειρήσεων και κλάδων και για την προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων και μάλιστα, όχι μόνο σε κλάδους όπως ο τουρισμός που είναι γνωστό ότι συγκεντρώνουν επενδυτικό ενδιαφέρον, αλλά για παράδειγμα, σε οινοποιεία, χαρτοβιομηχανίες, εταιρείες συσκευασίας τροφίμων, αποθήκευσης και διανομής (logistics) και γενικότερα επιχειρήσεις που έχουν τις προοπτικές να γίνουν εκ νέου ανταγωνιστικές και βιώσιμες.
«Το ζητούμενο για εμάς είναι να απελευθερωθεί η οικονομία από το βάρος των προβληματικών δανείων, όπως σήμερα απελευθερώνονται οι ισολογισμοί των τραπεζών. Η αναπτυξιακή προοπτική μας ενδιαφέρει γιατί ωφελεί την οικονομία και δημιουργεί θέσεις εργασίας, είναι δε επωφελής για τους πελάτες μας, αλλά και για τους μετόχους των επιχειρήσεων αυτών», σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύβουλο της Intrum Hellas.