THEPOWERGAME
Γιατί οι επενδυτές έχουν μακριά από το ραντάρ τους τις ελληνικές τράπεζες εξηγεί η Deutsche Bank σε νέα έκθεσή της, τονίζοντας ότι οι ανησυχίες, οι οποίες βασίζονται κυρίως σε θέματα του παρελθόντος, δεν θα πρέπει να υπάρχουν και έτσι δηλώνει θετική και για τις τέσσερις συστημικές, βλέποντας αγοραστική ευκαιρία.
«Είναι δύσκολο να μην παραμείνει κανείς εποικοδομητικός για τις ελληνικές τράπεζες, δεδομένων των βελτιώσεων στα βασικά έσοδα, των σχετικά περιορισμένων ανησυχιών για την ποιότητα του ενεργητικού και των εξελίξεων στα κεφάλαια», όπως τονίζει.
Επιπλέον, προσθέτει, ενώ στην Ιταλία και την Ισπανία παρατηρείται πολιτική αστάθεια ή/και λαϊκιστικές αποφάσεις σχετικά με τις τράπεζες (π.χ. ο ισπανικός τραπεζικός φόρος), η Ελλάδα έχει απολαύσει σταθερότητα και ορθόδοξες οικονομικές αποφάσεις, που συμβάλλουν στην ισχυρή ανάκαμψη της χώρας. Επίσης, οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν φθηνές σε απόλυτες τιμές και, από τοπική σκοπιά, είναι δύσκολο να μην πιστέψει κανείς ότι μπορεί να μην υπάρξει αγοραστική ευκαιρία σε αυτές.
Ωστόσο, λόγω της πρόσφατης υπεραπόδοσής τους, η Deutsche Bank προτιμά προς το παρόν να διατηρήσει τις συστάσεις σε γενικές γραμμές και έτσι διατηρεί τη σύσταση buy και τιμή-στόχο τα 5,10 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα, το buy και τιμή στόχο το 1,55 ευρώ για την Alpha Bank -με τις δύο τράπεζες να αποτελούν τις κορυφαίες επιλογές τη- τη σύσταση hold για τη Eurobank με τιμή-στόχο το 1,45 ευρώ, ενώ αυξάνει την τιμή-στόχο για την Πειραιώς στο 1,80 ευρώ από 1,60 ευρώ πριν, διατηρώντας τη σύσταση hold.
Η Deutsche Bank αναφέρει πως παρά το γεγονός ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν υπεραποδώσει των ευρωπαϊκών κατά περίπου 25% από τις αρχές του 2022, αντανακλώντας κυρίως την ισχυρή δυναμική ανάκαμψης μετά τη μαζική εκκαθάριση των προβληματικών assets, εξακολουθούν να παραμένουν μακριά από το ραντάρ των περισσότερων επενδυτών, πιθανώς λόγω του ότι εξακολουθούν να ανησυχούν ότι είναι πιο επιρρεπείς σε κατάρρευση, όπως φάνηκε στην προηγούμενη κρίση. Ωστόσο, όπως προσπαθεί να «αποδείξει» η γερμανική τράπεζα, θα μπορούσε να ισχύει και το αντίστροφο, καθώς οι ελληνικές τράπεζες έχουν ήδη αντιμετωπίσει μια μεγάλη αναδιάρθρωση και είναι πλέον πιο ισχυρές, ενώ η Ελλάδα έχει δείξει σημαντική δύναμη στην οικονομία της, η οποία υποστηρίζεται από μια σταθερή κυβέρνηση.
Τα αυξανόμενα επιτόκια ενίσχυσαν τα καθαρά επιτοκιακά έσοδα και η αύξηση του όγκου δανείων στην Ελλάδα είναι ένας ξεκάθαρος νικητής και ένας σπάνιος παράγοντας, που δεν μπορεί να βρεθεί εύκολα αλλού στην Ευρώπη, υποστηρίζοντας έτσι τα έσοδα συνολικά, σημειώνει η Deutsche Bank. Το κόστος χρηματοδότησης θα μπορούσε να είναι ο κύριος μοχλός για σταθεροποίηση μέχρι το 2024. Επίσης, με μονοψήφιους δείκτες NPE για τον κλάδο, αν και οι πιθανοί αντίθετοι άνεμοι στην οικονομία θα οδηγήσουν σε ελαφρώς χειρότερες προβλέψεις απ’ ό,τι αναμενόταν πριν, οδηγώντας το κόστος κινδύνους στις 65 μονάδες βάσης το 2024, αυτό φαίνεται διαχειρίσιμο. Παράλληλα, οι ανησυχίες γύρω από τα κεφάλαιά τους δεν είναι πλέον βάσιμες, όπως τονίζει.