THEPOWERGAME
Ρεπορτάζ: Λίλυ Σπυροπούλου
Προ των πυλών ενός νέου νομικού πλαισίου βρίσκεται το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και με μεγάλη ανυπομονησία περιμένει τις εξελίξεις αυτές η αγορά, καθώς η αλλαγή του Νόμου συνδέεται με διάφορα ανοιχτά μέτωπα.
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ψηφισθεί από τη Βουλή το σχέδιο Νόμου που θα κατατεθεί βάσει του πλάνου μέχρι το τέλος της εβδομάδος.
Αυτό που έχει σημασία να τονισθεί είναι ότι η αναμόρφωση του Νόμου θα γίνει σε δύο φάσεις. Η πρώτη φάση θα καλύπτει τα θέματα άμεσης και επείγουσας προτεραιότητας για να ξεμπλοκάρουν διάφορες εκκρεμότητες της αγοράς και σε δεύτερη φάση, θα κατατεθεί προς ψήφιση το γενικότερο και πιο αναλυτικό πλαίσιο του νέου Νόμου.
Ποιες είναι οι βασικές εκκρεμότητες;
Επί της ουσίας…όλες οι στρατηγικές αποφάσεις των τραπεζών. Για όποια απόφαση απαιτείται συναίνεση των μετόχων.
Ας μην ξεχνάμε ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) είναι ο βασικότερος μέτοχος στις ελληνικές τράπεζες (πλην της Eurobank που ο μεγαλύτερος της μέτοχος είναι η καναδική Fairfax).
Αυτό προέκυψε στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, όπου διεσώθη ο κλάδος από τις τεράστιες ζημιές και απομειώσεις της δεκαετούς οικονομικής κρίσης.
Τώρα, ενόψει νέων αυξήσεων κεφαλαίου, ή και άλλων σημαντικών αποφάσεων, το ΤΧΣ ως βασικός μέτοχος θα έχει τον πρώτο λόγο. Θα πρέπει να έχει τον πρώτο λόγο και να διατηρήσει τα ποσοστά της συμμετοχής του. Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να μπορεί να συμμετάσχει κατά το ποσό που του αναλογεί – τουλάχιστον να έχει τη δυνατότητα να το κάνει – σε μια μεταβολή κεφαλαίου.
Προφανώς και η σχεδιαζόμενη αύξηση του Ομίλου Πειραιώς κάνει πιο επιτακτική την ανάγκη αυτή, αλλά αντίστοιχης σημασίας είναι και η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής από την Εθνική Τράπεζα. Το Δημόσιο λοιπόν, μέσω του ΤΧΣ μετέχει κατά 61% στην Πειραιώς, κατά 40% στην Εθνική, κατά 11% στην Alpha Bank και μόλις κατά 1,5% στην Eurobank.
Άρα είτε πρόκειται για αύξηση κεφαλαίου είτε για πώληση θυγατρικής, η συμμετοχή του ΤΧΣ στην απόφαση είναι επιβεβλημένη και το ισχύον νομικό καθεστώς αποτελούσε «τροχοπέδη» στην υλοποίηση αποφάσεων.
Αν ληφθεί ως δεδομένο ότι την επόμενη εβδομάδα θα ψηφισθεί ο σχετικός Νόμος, επισπεύδονται οι διαδικασίες τουλάχιστον από το μέτωπο αυτό. Στον Όμιλο Πειραιώς ήδη εργάζονται πυρετωδώς για να προετοιμάσουν το σκηνικό μιας αύξησης μαμούθ ύψους 1 δισ. ευρώ και στην Εθνική, συντονίζουν τις διαδικασίες για την τελική απόφαση πώλησης της Ασφαλιστικής .
Το αν το Δημόσιο ασκήσει όλο το ποσοστό συμμετοχής του (61%) στην Πειραιώς θα φανεί στην πορεία. Θα μπορεί να έχει το δικαίωμα του πρώτου σε μέγεθος ποσοστού μετόχου, αλλά αν διαπιστωθεί μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές για τον μεγαλύτερο τραπεζικό όμιλο της χώρας, ίσως παραχωρήσει κάποια από τα δικαιώματά του.
Σε κάθε περίπτωση, ανοίγει ο δρόμος με την πρώτη φάση αλλαγής του Νόμου. Η δεύτερη φάση που θα «χτενίσει» όλες τις διατάξεις, θα ακολουθήσει μετά από ένα τρίμηνο τουλάχιστον…