THEPOWERGAME
Τους στόχους του έτους κάλυψαν κατά μέσο όρο οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, ήδη από το εννεάμηνο, με αποτέλεσμα να προχωρήσουν σε επιμέρους ανοδικές αναθεωρήσεις για το σύνολο του 2022. Η εικόνα των αποτελεσμάτων του γ’ τριμήνου, που συνέβαλε στην ενισχυμένη κερδοφορία ύψους 2,7 δισ. ευρώ σε οργανικά αποτελέσματα και κατά 2,5 δισ. ευρώ σε καθαρά κέρδη (σε επίπεδο ενεαμήνου), ήταν σχεδόν προεξοφλημένη από την αγορά, από τις προβλέψεις των αναλυτών, αλλά και από την επιβεβαίωση-αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ελληνικών τραπεζών στο πρόσφατο report της Moody’s.
Το «αφήγημα» των τεσσάρων διευθυνόντων συμβούλων, Βασίλη Ψάλτη της Alpha Bank, Φωκίωνα Καραβία της Eurobank, Παύλου Μυλωνά της Εθνικής και Χρήστου Μεγάλου της Πειραιώς, περιλαμβάνει (με τη σειρά που ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα) ένα πακέτο θετικών «ειδήσεων» για την αγορά. Τόσο για το σύνολο του έτους όσο και για τις προοπτικές του 2023.
Πέραν της αυξημένης κερδοφορίας, που βασίστηκε στις παραδοσιακές πηγές των εσόδων από τόκους και προμήθειες και που θα ανοίξει τον δρόμο για επιστροφή σε μερίσματα ήδη για κάποιες από τα κέρδη της φετινής χρήσης, τα αποτελέσματα του ενεαμήνου αντανακλούν μεταξύ άλλων τα εξής:
Δυναμική επέκταση στον χώρο των δανείων, με αύξηση ενήμερων χαρτοφυλακίων κατά 8,9 δισ. ευρώ, όπως προκύπτει από τις επιμέρους αυξήσεις, κατά 2,8 δισ. στην Alpha Bank, 2,5 δισ. ευρώ στη Eurobank, 1,3 δισ. ευρώ στην Εθνική και 2,3 δισ. ευρώ στην Πειραιώς.
Εντυπωσιακή αύξηση εσόδων από τόκους 1,081 δισ. στη Eurobank, 948 εκατ. ευρώ στην Εθνική, 922 εκατ. ευρώ στην Πειραιώς και 925 εκατ. ευρώ στην Alpha Bank. Το γ’ τρίμηνο οι αυξήσεις ήταν γενικευμένες στην αγορά, σε αντίθεση με το επίπεδο του ενεαμήνου, όπου κατά περίπτωση υπάρχει μείωση λόγω απώλειας εσόδων από τόκους δανείων NPE.
Αντίστοιχα ισχυρή ανάπτυξη εσόδων από προμήθειες παρουσίασαν και οι τέσσερις συστημικές. Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση κατά 22% είχε η Εθνική Τράπεζα, με καθαρά έσοδα προμηθειών 259 εκατ. ευρώ, 21,1% είχε η Eurobank με 395 εκατ. ευρώ, 18% η Πειραιώς με 366 εκατ. ευρώ και 2% η Alpha Bank με 298 εκατ. ευρώ.
Η επιμέρους κερδοφορία σε μετά φόρων επίπεδα ήταν 1,1 δισ. ευρώ στη Eurobank, 680 εκατ. ευρώ στην Εθνική, 386 εκατ. ευρώ στην Πειραιώς και 335 εκατ. ευρώ στην Alpha Bank.
Πρωτιές σημείωσαν οι τράπεζες αναφορικά με τον Δείκτη Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων NPE, που πλέον κινείται σε μονοψήφια ποσοστά: 5,6% για τη Εurobank, 5,9% για την Εθνική, 8% για την Alpha Bank και 8,7% για την Πειραιώς.
Ενδιαφέρον αποτελεί η μείωση σε απόλυτο αριθμό των «κόκκινων» δανείων, που σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία (Σεπτέμβριος 2022) έχει διαμορφωθεί σε υπόλοιπα 3,3 δισ. ευρώ στην Πειραιώς, 3,2 δισ. ευρώ στην Alpha Bank, 2,4 δισ. ευρώ στη Eurobank και 1,8 δισ. ευρώ στην Εθνική.
Η γεύση που πήραν οι αναλυτές των ξένων οίκων από τις παρουσιάσεις των τραπεζών αυτών στα conference calls που ακολούθησαν τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων ενεαμήνου ήταν και θετική και αισιόδοξη για τον «δύσκολο χειμώνα» που έρχεται, με τη συνέχιση της κρίσης σε ενέργεια, πληθωρισμό και κόστος.
Για τις ελληνικές τράπεζες, που λειτουργούν σε ένα περιβάλλον οικονομικής ανάπτυξης, τα μηνύματα είναι ενθαρρυντικά. Συνολικά οι μεγάλοι τραπεζικοί όμιλοι δεν βλέπουν νέα «κόκκινα δάνεια» να επηρεάζουν το σύστημα (σχεδόν μηδενική η διαμόρφωση νέων NPLs), όμως από την άλλη πλευρά «στρεσάρουν» και ελέγχουν τα χαρτοφυλάκιά τους, ώστε να προλάβουν τη γενίκευση των πιθανών αρνητικών επιπτώσεων, κυρίως από την αύξηση των επιτοκίων, στα πιο ευάλωτα δάνεια, δηλαδή στεγαστικά και μικρών επιχειρήσεων.