THEPOWERGAME
Με συρρίκνωση των περιθωρίων κέρδους, δηλαδή των spreads, που προστίθενται στο βασικό επιτόκιο των δανείων, απαντούν οι τράπεζες στο ολοένα ανοδικό επιτοκιακό περιβάλλον.
Με αιχμή του δόρατος τα επιχειρηματικά δάνεια, τα οποία να σημειωθεί ότι τρέχουν με πολύ μεγάλο ρυθμό ανάπτυξης, οι τράπεζες ανταποκρίνονται στο αίτημα πελατών τους για περιορισμό των spreads, σε μια προσπάθεια εκλογίκευσης του συνολικού κόστους χρηματοδότησης.
Ειδικά στα επιχειρηματικά δάνεια, που το μέσο ύψος της οφειλής είναι μεγαλύτερο από τα στεγαστικά, η μείωση έστω και κατά λίγες μονάδες βάσης είναι σίγουρα μια ανακούφιση στη συνολική επιβάρυνση της δόσης. Για ένα μέσο δάνειο 200.000 ευρώ, αποτελεί πραγματικά θέμα το ποσοστό που θα διαμορφωθεί το spread.
Πριν από την ενεργειακή κρίση και όσο η Ελλάδα ζούσε στην εποχή των χαμηλών επιτοκίων, οι τράπεζες μετρούσαν κέρδη από τη διεύρυνση των περιθωρίων, με αποτέλεσμα τα spreads να κινούνται στο 4% και πάνω για τις μεσαίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις (για τις πολύ μεγάλες και μάλιστα αυτές που έχουν rating, η τιμολόγηση προφανώς διαφέρει).
Με τις ανοδικές κινήσεις που ακολούθησαν τα «σινιάλα» της ΕΚΤ, ειδικά μετά την τελευταία αύξηση, και με δεδομένο ότι τα επιτόκια συνολικά θα έχουν αυξηθεί πάνω από 3 ποσοστιαίες μονάδες (από το αρνητικό επίπεδο έως το 2,5%), οι δόσεις των δανείων επιβαρύνονται σημαντικά. Εξ ου και σήμερα ο μέσος όρος των spreads «παίζει» κάτω από το 3%, ακόμη και στο 2,5% (κατά περίπτωση πάντα).
Για τις τράπεζες, η εκλογίκευση της δόσης αποτελεί και το στοίχημα για την επόμενη μέρα όσον αφορά τη διατήρηση υγιούς χαρτοφυλακίου. Δεν είναι μόνο η ικανοποίηση των σχετικών αιτημάτων της πελατείας τους, είναι και η προσήλωση στο να μην προκύψουν νέες καθυστερήσεις και επισφάλειες. Η εξυπηρέτηση της δόσης ενός δανείου αποτελεί αμοιβαία προτεραιότητα για τους πελάτες και για τις τράπεζες.
Εν προκειμένω, τα επιχειρηματικά, που ζουν τη δική τους «άνοιξη», τόσο με τη σημαντικά αυξημένη ζήτηση, που παρά τις δύσκολες εποχές και σε αντίστροφη πορεία από αυτή των στεγαστικών εξακολουθεί να είναι υψηλή, όσο και με τον αυξημένο όγκο εκταμιεύσεων, που οδηγούν σε καθαρή πιστωτική επέκταση, θεωρούνται ιδιαίτερα κρίσιμος τομέας χρηματοδοτήσεων για τις τράπεζες.
Γι’ αυτό και η συρρίκνωση των spreads δεν είναι πολυτέλεια, αλλά αναγκαία συνθήκη.