THEPOWERGAME
Στον «αέρα» παραμένει η νομιμότητα ή μη των εξειδικευμένων servicers για τη διενέργεια πλειστηριασμών και άλλων πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης,μετά τις χθεσινές τοποθετήσεις όλων των αρμοδίων και ειδικότερα, της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών , στην τετράωρη σχεδόν συνεδρίαση της Διαρκής Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων στη Βουλή.
Αν και οι πλειστηριασμοί είναι το τελευταίο σκαλοπάτι πριν την πτώχευση και δεν συμφέρει ούτε τις τράπεζες, ούτε τους οφειλέτες (γι΄αυτό και προωθείται η συνολική και βιώσιμη λύση που αυτοματοποιημένα μέσα από την πλατφόρμα προτείνει ο Εξωδικαστικός Μηχανισμός) , δεν αποτελεί το βασικό «όπλο» διεκδίκησης οφειλών που έχουν στα χέρια τους οι servicers.
Είναι χαρακτηριστικό, ότι μόνο το 20% των ανακτήσεων προέρχεται από πλειστηριασμούς. Το υπόλοιπο 80%, όπως ανέφερε στη δευτερολογία του χθες στη Βουλή, ο πρόεδρος των Εταιριών Διαχείρισης Απαιτήσεων, Τάσος Πανούσης είναι αποτέλεσμα ρυθμίσεων και αποπληρωμών.
«Οι πλειστηριασμοί είναι το έσχατο μέσο, δεν τους επιδιώκουμε, έχουν μεγάλο κόστος και οικονομικό και από πλευράς χρόνου» διευκρίνισε ο κ. Πανούσης, που ταυτόχρονα είναι και διευθύνων σύμβουλος στη doValue Greece. «Όμως, είναι για κάποιες περιπτώσεις η τελευταία λύση. Θέλουμε να ρυθμίζουμε δάνεια για να πετυχαίνουμε τους στόχους των επιχειρησιακών σχεδίων».
Μάλιστα, όπως είπε ο ίδιος, όσο εκκρεμεί η διευθέτηση του νομικού ζητήματος που έχει τεθεί, λόγω ερμηνείας του κενού δύο διαφορετικών νομοθεσιών αναφορικά με το αν οι εν λόγω Εταιρίες έχουν το δικαίωμα να προβαίνουν σε εκτέλεση αναγκαστικών πράξεων (κατασχέσεις, πλειστηριασμοί), κινδυνεύουν όχι μόνο οι στόχοι ανάκτησης των δανείων, αλλά μία ολόκληρη αγορά (από τον Εξωδικαστικό, τον Φορέα ακινήτων κ.α.).
Την ίδια στιγμή, αν μια απόφαση θεωρούσε παράνομη τη διενέργεια πλειστηριασμών από τους servicers, τότε , θα έθετε εν αμφιβόλω ακόμη και τη νομιμότητα των συναλλαγών του Εξωδικαστικού, από τη στιγμή που η διαδικασία έχει αλυσιδωτά βήματα. Όπως έγραψε χθες το powergame.gr «Αρρυθμίες στον Ηρακλή από την εκκρεμότητα στους πλειστηριασμούς» έχουν εκδοθεί 11 αποφάσεις του Αρείου Πάγου υπέρ της νομιμότητας εκ των οποίων η τελευταία είναι απόλυτα τεκμηριωμένη και μόνο μία δικαστική απόφαση, επίσης Αρείου Πάγου, που είναι αρνητική και μπλοκάρει όλο το σύστημα.
Χρ. Σταϊκούρας: Η οδός αυτή δεν γίνεται αποδεκτή
Από πλευράς της η κυβέρνηση δεν φαίνεται διατεθειμένη να προβεί σε κάποια τροποποίηση του Νόμου ή σε νέα νομοθετική ρύθμιση, αν και το ζητούμενο από τις τράπεζες δεν είναι μια νέα νομοθεσία (Νόμος υπάρχει) αλλά μια διευκρινιστική εγκύκλιος ή τροπολογία.
Όπως διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομίας, Χρ. Σταϊκούρας, πράγματι προτάθηκε προς το υπουργείο Οικονομικών, από εκπροσώπους χρηματοδοτικών φορέων, η ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας.
«Η οδός αυτή δεν γίνεται αποδεκτή από την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών» ήταν η ξεκάθαρη απάντηση του υπουργού, ο οποίος σχολιάζοντας δημοσιεύματα μερίδας του τύπου, σχετικά με την υπαναχώρηση της κυβέρνησης, είπε επί λέξη ότι «για να πάρει πίσω η Κυβέρνηση μία τροπολογία, αυτή θα πρέπει να έχει κατατεθεί. Τέτοια τροπολογία ουδέποτε κατατέθηκε».