THEPOWERGAME
Αυξημένα καθαρά έσοδα από τόκους κατά 1 δισ. ευρώ ως το τέλος του 2023 αναμένουν οι τράπεζες από την άνοδο του κόστους δανεισμού στην Ευρωζώνη.
Το έναυσμα για τον πολλαπλασιασμό των εσόδων από τόκους, που αποτελεί μία παραδοσιακή πηγή οργανικής κερδοφορίας, το έδωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εγκαινιάζοντας το καλοκαίρι ένα ανοδικό περιβάλλον επιτοκίων στην Ευρωζώνη. Την ώρα που στη συνεδρίαση του Ιουλίου η Κριστίν Λαγκάρντ ανακοίνωνε την πρώτη, συγκρατημένη εν τέλει, κίνηση της αύξησης του βασικού της επιτοκίου κατά 0,50%, ένα ευχάριστο καμπανάκι ήχησε στους ισολογισμούς των τραπεζών. Ακολούθησε άλλη μία αναπροσαρμογή κατά 75 μονάδες βάσης στο 1,25% τον περασμένο μήνα, ενώ μέχρι τις αρχές του 2023 εκτιμάται ότι θα έχει ξεπεράσει το 2%.
Η άνοδος των επιτοκίων που εν πρώτοις έχει αρχίσει και μετακυλύεται στις χορηγήσεις, δημιουργεί πολλαπλές προσδοκίες για αύξηση εσόδων από τόκους, το οποίο με τη σειρά του συνεπάγεται ενισχυμένη οργανική κερδοφορία, καθώς τόκοι και προμήθειες (μία άλλη σημαντική παράμετρος) συμβάλλουν στη διαμόρφωση των καθαρών κερδών.
Προς το παρόν, λένε τραπεζικές πηγές, δεν σημαίνει ότι η αύξηση στα καθαρά έσοδα από τόκους συνεπάγεται ενίσχυση κερδοφορίας, τουλάχιστον όχι σε αντίστοιχη έκταση.
Σε γενικές γραμμές πάντως, με κάθε μισή ποσοστιαία μονάδα, με κάθε 0,50%, εκτιμάται ότι τα έσοδα των τραπεζών αυξάνονται κατά 100 εκατ. ευρώ κατά μέσο όρο.
Με βάση τις εκτιμήσεις για το πού θα φθάσουν τα επιτόκια στο τέλος της επόμενης χρονιάς, κάθε συστημικός όμιλος αναμένεται ότι θα κερδίσει επιπλέον καθαρά έσοδα της τάξεως των 200 – 300 εκατ. ευρώ.
Μέτωπο καταθέσεων
Ταυτόχρονα, οι τράπεζες θα έχουν και οι ίδιες επιβάρυνση από το ανοδικό περιβάλλον επιτοκίων, καθώς θα αναγκασθούν να επιστρέψουν ένα κομμάτι πίσω στους καταθέτες, ακόμη κι αν μέχρι σήμερα κρατάνε μικρό καλάθι.
Ένας βασικός λόγος είναι ότι για όλο το διάστημα που τα επιτόκια ήταν αρνητικά, οι τράπεζες δεν πέρασαν την επίπτωση αυτή στις καταθέσεις. Διότι μπορεί να ήταν αρνητικές οι αποδόσεις στην Ελλάδα, αλλά ποτέ τα ίδια τα επιτόκια, σε αντίθεση με άλλα κράτη μέλη.
Και ένας δεύτερος λόγος είναι ότι διαθέτουν επαρκή ρευστότητα, δεν έχουν δηλαδή επιτακτική ανάγκη για κεφάλαια ώστε να πληρώσουν όσο όσο….
Φυσικά, αυτή η τακτική φθάνει στο τέλος της. Όσο και αν δεν υπάρχει ως σήμερα βιασύνη, ο χορός της αύξησης των επιτοκίων και στις καταθέσεις είναι προ των πυλών. Μέχρι τις αρχές του Νοεμβρίου, θα γίνουν κάποιες πρώτες κινήσεις.
Οι εκτιμήσεις των τραπεζιτών
Αναφερόμενος στο θέμα της αύξησης των επιτοκίων, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, κ. Παύλος Μυλωνάς είχε αναφέρει πρόσφατα ότι για τις πρώτες 50 μονάδες βάσης, η θετική επίπτωση στα έσοδα τόκων θα ήταν 70 εκατ. ευρώ και θα ανέβαινε στα 120 εκατ. ευρώ, όταν συνολικά η αύξηση θα πήγαινε στη μία ποσοστιαία μονάδα. Με άλλες 50 μονάδες βάσης, συνολικά στο 1,50%, τα έσοδα θα ήταν 290 – 300 εκατ. ευρώ.
Στη Eurobank, η ομάδα του Φωκίωνα Καραβία είχε αναφέρει απαντώντας σε ερωτήσεις αναλυτών ότι προσδοκούν έσοδα της τάξης των 300 εκατ. ευρώ, καλύπτοντας συνολικά την απόσταση από το μείον 0,50% έως το 1,50%.
Μία ημέρα μετά την πρώτη ανοδική κίνηση της ΕΚΤ τον Ιούλιο, ο CEO της Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου, μιλώντας προς τη συνέλευση των μετόχων έδωσε το δικό του στίγμα: «Τα έσοδα από τόκους αναμένεται να ευνοηθούν σε περιβάλλον υψηλότερων επιτοκίων, όπως διαμορφώνεται από την απόφαση της ΕΚΤ. Το εκτιμώμενο όφελος από την άνοδο των επιτοκίων στα καθαρά έσοδα από τόκους για το 2023 αναμένεται να είναι πάνω από 100 εκατ. ευρώ».
Τα δεδομένα έχουν αλλάξει πολύ από τότε, οι τράπεζες αναθεωρούν τους στόχους τους προς τα πάνω και στην Πειραιώς, επίσης, εκτιμούν ότι για κάθε 50 μονάδες βάσης, η επίπτωση θα είναι 100 εκατ. ευρώ (σε καθαρό επίπεδο 60 εκατ. ευρώ).
Στην ίδια λογική, το επιτελείο του Βασίλη Ψάλτη στην Αlpha Bank προσβλέπει σε εκτίναξη των εσόδων από τόκους. Ήδη, για το πρώτο κομμάτι από το μείον 0,50 στο + 0,50%, τα έσοδα αυξάνονται κατά περίπου 180 εκατ. ευρώ. Όταν σωρευτικά η αύξηση επιτοκίων πάει στο,150%, τα έσοδα θα προσεγγίζουν τα 280 εκατ. ευρώ.