THEPOWERGAME
«Έσπασε το σκοινί» από ότι φαίνεται στη διελκυστίνδα μεταξύ των μετόχων της Attica Bank, η οποία εξακολουθεί να πλέει σε αχαρτογράφητα νερά παρά τις σημαντικές προσπάθειες που καταβάλλονται από όλες τις πλευρές.
«Εναλλακτικές υπάρχουν» είναι το μήνυμα κύκλων που πρόσκεινται στην Τράπεζα, αλλά σε κάθε περίπτωση αυτό σημαίνει ότι «ξεκινάμε πάλι από την αρχή…».
Μετά το μαραθώνιο διαβουλεύσεων και τις πυρετώδεις διεργασίες των τελευταίων ημερών, όχι μόνο δεν επήλθε γεφύρωση χάσματος μεταξύ των δύο πλευρών, αλλά αντιθέτως, έφτασαν σε ρήξη.
Οι δύο βασικοί μέτοχοι
Από τη μία πλευρά, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που είναι υπεύθυνο για λογαριασμό του ίδιου του Δημοσίου αναφορικά με τις αποτιμήσεις, το ποσό κεφαλαίων που θα καταβάλλει και το ποσοστό συμμετοχής στο νέο κεφάλαιο. Kαι από την άλλη πλευρά, το δίδυμο μετόχων Ellington – ΤΜΕΔΕ, που επιδιώκουν πλειοψηφία και ενδεχομένως και πλήρη έλεγχο. Έτσι, οι δύο βασικοί μέτοχοι της Τράπεζας δεν συμφώνησαν τελικά στην κατανομή της μετοχικής βάσης και πιθανότατα στο ύψος των κεφαλαίων που απαιτούνται.
Θεσμικά, η Τράπεζα της Ελλάδος τήρησε την άτυπη παράταση που είχε ζητηθεί ευλόγως στο πλαίσιο της αλλαγής διοίκησης, με την ανάληψη καθηκόντων από την Ελένη Βρεττού, αλλά όπως ήταν από νωρίς σήμερα γνωστό, δεν θα τίθετο θέμα άλλης παράτασης.
Η προσπάθεια ανακεφαλαιοποίησης
Όλα αυτά συμβαίνουν πέριξ της προσπάθειας ανακεφαλαιοποίησης της Τράπεζας, η οποία είναι ακόμη στον αέρα, αφού ο διάλογος μεταξύ των μετόχων έπεσε στο κενό. Εννέα μήνες μετά την πρώτη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (240 εκατ. ευρώ) και ακόμη δεν έχει συμφωνηθεί ποιος μέτοχος θα βάλει ποια ποσά για να καλύψει ποιες ανάγκες….
Τα επόμενα βήματα που θα κρίνουν την τύχη της «πολυτάραχης» Attica Bank θα είναι η κατάθεση πλάνου κεφαλαιακής ενίσχυσης (capital plan) στην Τράπεζα της Ελλάδος, παράλληλα με σχέδιο δράσεων για μείωση των κόκκινων δανείων.
Μετά την επικαιροποιημένη ενημέρωση και τα στοιχεία του νέου σχεδίου, η Τράπεζα της Ελλάδος θα προσδιορίσει αν υπάρχει και σε ποια έκταση κεφαλαιακό έλλειμμα για την τρέχουσα περίοδο (2022-2023). Στο μεταξύ, ήδη παραδόθηκε το πόρισμα της DBRS που κάνει λόγο για το κόστος τιτλοποιήσεων που εκκρεμούν και το οποίο θα πρέπει να προστεθεί στο σύνολο των αναγκών που θα καλύψουν το κεφαλαιακό έλλειμμα.