THEPOWERGAME
Αλλαγές στη συμπεριφορά των καταθετών προκαλεί η τρέχουσα συγκυρία, με τον πόλεμο στην Ουκρανία να περιορίζει την έκθεση σε ρίσκο.
Ενώ την τελευταία διετία η διαθέσιμη προς επένδυση ρευστότητα των ιδιωτών έρεε ασταμάτητα προς τα αμοιβαία κεφάλαια, σε βάρος των μηδενικών σε απόδοση προθεσμιακών καταθέσεων, τους τελευταίους μήνες, το επενδυτικό κοινό είναι περισσότερο σκεπτικό.
Στις τράπεζες παρατηρούν αύξηση στις εξαγορές των αμοιβαίων κεφαλαίων – κάτι που σηματοδοτεί μικρότερες προμήθειες για τον τραπεζικό τομέα από τις συγκεκριμένες εργασίες- και εξηγούν την τάση αυτή ως αποτέλεσμα της ψυχολογίας της αγοράς που προτιμά τη ρευστότητά του κλειστή σε ένα πιο ασφαλές καταφύγιο.
Οι προθεσμιακές – άλλοτε πρώτη επιλογή των αποταμιευτών- έμειναν στα… αζήτητα, αφού δεν έχουν να προσφέρουν την παραμικρή απόδοση. Πάνω κάτω, όλες οι τράπεζες δίνουν για μια προθεσμιακή, επιτόκιο 0,02%- 0,03%, οπότε στην ουσία παρέχουν μόνο ασφάλεια.
Ίσως μετά από μεγάλη έρευνα αγοράς, να βρει κάποιος και πολλαπλάσιες αποδόσεις όμως, σε μη συστημική τράπεζα.
Θεωρητικά από Σεπτέμβριο θα υπάρξουν κινήσεις ανοδικής αναθεώρησης και στα επιτόκια των προθεσμιακών, ως αναπόφευκτη συνέπεια της γενικότερης αύξησης των επιτοκίων, αλλά σε πολύ μικρότερο βαθμό συγκριτικά με την αύξηση στα επιτόκια των δανείων.
Το αποταμιευτικό κοινό είναι σίγουρο ότι θα καλωσορίσει μία τέτοια κίνηση, ακόμη και αν είναι στο ένα τρίτο της αύξησης των επιτοκίων στα δάνεια. Οι προθεσμιακές είναι απολύτως ασφαλείς, εγγυημένες από το σύστημα για έως 100.000 ευρώ και χωρίς κανένα ρίσκο. Αν το σημερινό 0,03% που αποτελεί τη μέγιστη απόδοση στους τέσσερις συστημικούς ομίλους, ακολουθήσει ανοδική πορεία, σίγουρα θα βρει συνοδοιπόρους νέους καταθέτες.
Τι επενδύεται σε Αμοιβαία και τι σε προθεσμιακές – Ποια είναι η τάση
Πολύ συχνά οι αριθμοί μιλάνε από μόνοι τους. Τον Ιούλιο οι καθαρές εισροές στα Αμοιβαία Κεφάλαια ανήλθαν σε 48 εκατ. ευρώ και το τρίμηνο Μαΐου – Ιουλίου, κατέγραψαν μείωση κατά 5 εκατ. ευρώ.
Η αβεβαιότητα που επικράτησε από τις αρχές του πολέμου στην Ουκρανία ως σήμερα άλλαξε όπως ήταν αναμενόμενο την επενδυτική συμπεριφορά νοικοκυριών και ιδιωτών, που ξανασκέφτονται να συμπεριλάβουν στις τοποθετήσεις τους τις προθεσμιακές καταθέσεις.
Σε αυτές, η μείωση εξακολουθεί και αποτελεί το βασικό χαρακτηριστικό, αντανακλά όμως και στοιχεία αποκλιμάκωσης. Δηλαδή, από τον Φεβρουάριο και μετά, ως τα τέλη Ιουλίου, συγκρατήθηκαν οι εκροές από τον χώρο των προθεσμιακών καταθέσεων. Κατά μέσο όρο, οι καθαρές εκροές ήταν το διάστημα αυτό σε 335 εκατ. ευρώ, όταν το διάστημα Μαρτίου 2021 – Ιανουαρίου 2022, η μέση μηνιαία εκροή ήταν τριπλάσια, στα 900 εκατ. ευρώ.
Τον Ιούλιο για τον οποίον υπάρχουν τα τελευταία επίσης στοιχεία, η μείωση στις προθεσμιακές ήταν κατά 248 εκατ. ευρώ, δηλαδή σαφώς πιο ελεγχόμενη. Το τετράμηνο Απριλίου – Ιουλίου, μειώθηκαν κατά μέσο όρο κατά 287 εκατ. ευρώ τον μήνα.
Προφανώς και η μείωση στις καταθέσεις προθεσμίας έχει αρχίσει να φθάνει στα όρια. Δεν αποκλείεται πριν το τέλος του έτους, να δει η αγορά επανάκαμψη στις προτιμήσεις των επενδυτών. Κάτι στο οποίο θα βοηθούσε μια ανοδική, ανταγωνιστική τιμολόγηση.