THEPOWERGAME
Πολύ βελτιωμένα χαρακτηρίζει τα μεγέθη των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών που ανακοίνωσαν τα αποτελέσματα α’ εξαμήνου, η DBRS, τονίζοντας ότι η μείωση των κόκκινων δανείων και η παραγωγή νέων δανείων ξεπέρασαν τις προσδοκίες. Παράλληλα, ο οίκος αξιολόγησης η αναμενόμενη επιβράδυνση της ελληνικής οικονομίας εξαιτίας των αρνητικών έμμεσων επιπτώσεων της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, θα ασκήσει πιέσεις μεσοπρόθεσμα σε ό,τι αφορά την ποιότητα των δανείων.
«Η άποψή μας είναι ότι το cost of risk θα διατηρηθεί χαμηλότερα από το πολύ υψηλό επίπεδο των πρόσφατων ετών αλλά υψηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο καθώς τα προφίλ κινδύνου των ελληνικών τραπεζών υστερούν σε σύγκριση με τα διεθνή πρότυπα», προειδοποιεί η DBRS.
Οι μεγάλες ελληνικές τράπεζες (Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Τρ. Πειραιώς) εμφάνισαν συνολικά καθαρά κέρδη ύψους 2,3 δισ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2022, έναντι καθαρών ζημιών 4 δισ. ευρώ στο α’ εξάμηνο του 2021. Η βελτίωση οφείλεται στα υψηλότερα έσοδα, στις μειωμένες λειτουργικές δαπάνες και τα περιορισμένα πιστωτικά κόστη, που αποτελούν απόδειξη της σημαντικής προόδου που έχει σημειωθεί όσον αφορά τη μείωση των κινδύνων και την αναδιάρθρωση, τα τελευταία χρόνια, σε συνδυασμό με την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας από την παγκόσμια πανδημία του covid-19.
Τα έσοδα διατηρήθηκαν σε καλά επίπεδα παρά τις συνεχιζόμενες πιέσεις στα καθαρά έσοδα από τόκους, καθώς δέχθηκαν ώθηση από τις προμήθειες, τις συναλλαγές και άλλα έσοδα. Στο α’ εξάμηνο 2022, η ζήτηση για δάνεια σημείωσε σημαντική ανάκαμψη στον επιχειρηματικό κλάδο και η DBRS προβλέπει ότι θα συνεχιστεί η ανάπτυξη, αν και ενδέχεται να βρει εμπόδια στα αυξημένα επιτόκια.
Συνολικά, η αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ τον Ιούλιο καθώς και οι νέες αυξήσεις που αναμένονται τους επόμενους μήνες για να αντισταθμίσουν τις επιπτώσεις του υψηλού πληθωρισμού, θα δώσουν ώθηση στα καθαρά έσοδα από τόκους των ελληνικών τραπεζών.
Στο α’ εξάμηνο, οι προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις και το κόστος πιστωτικού κινδύνου μειώθηκαν σημαντικά, χάρη στη μεγάλη βελτίωση του προφίλ κινδύνου, ενώ όλα τα μεγέθη της ποιότητας του ενεργητικού συνέχισαν να βελτιώνονται, με στήριξη από την αρνητική δημιουργία Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων και τη χορήγηση νέων υγιών δανείων.
«Εκτιμούμε ότι η μείωση των κινδύνων θα συνεχιστεί στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο στο μέλλον, αν και με χαμηλότερο ρυθμό δεδομένης της τεράστιας προόδου που έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής. Επιπλέον, αναμένουμε να υπάρξουν εισροές νέων κόκκινων δανείων εξαιτίας της επιβράδυνσης της οικονομίας.