THEPOWERGAME
Το στίγμα της Candia Bank, του νέου τραπεζικού ομίλου, που αναδύεται σταδιακά, αλλά σταθερά από τη συνένωση τριών στην ουσία τραπεζών, δόθηκε στην αγορά από τις κινήσεις των μετόχων και επενδυτών της από τις αρχές του έτους.
Η τράπεζα, την οποία έχει εμπνευστεί ο παλαίμαχος τραπεζίτης Μιχάλης Σάλλας, «ανοίγει τα πανιά της», με πρώτο σταθμό την επικείμενη Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου, που δρομολογείται για το φθινόπωρο. Ενισχυμένη κεφαλαιακά, με ισχυρή ρευστότητα, θα επιδιώξει αύξηση του μεριδίου της στο χαρτοφυλάκιο χορηγήσεων, με ιδιαίτερη αναφορά και προσέγγιση στον νευραλγικό χώρο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Candia Bank, λοιπόν, με έδρα την Κρήτη και όχι τυχαία, αφού το νησί συντάσσεται με την ανάπτυξη του τουρισμού, την αγροτική οικονομία και την καινοτομία. Με «μαγιά» τις δύο κρητικές τράπεζες Παγκρήτια και Χανίων, που συγχωνεύονται, πριν συνασπιστούν σε μια νέα δύναμη με την HSBC Ελλάδος. Μια νέα τράπεζα, που φιλοδοξεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και να υιοθετήσει ένα σύγχρονο μοντέλο λειτουργίας. Το προφίλ του ομίλου θα έχει 110.000 μετόχους, εκ των οποί – ων 85.000 προερχόμενους από την πολυμετοχική Παγκρήτια και άλλους 25.000 από τη Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων, αλλά κ αι ένα υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό , με εξειδικευμένη τεχνογνωσία.
Μάλιστα, ειδικά τα στελέχη που θα προέλθουν από την HSBC αναμένεται να προσδώσουν γνώση και εμπειρία στη νέα τράπεζα, ώστε να δραστηριοποιηθεί με επιτυχία και ανταγωνιστικά στον χώρο του private banking και σε άλλους τομείς και χώρους που θα απαιτούσαν περισσότερο χρόνο και κόστος αν η τράπεζα αναπτυσσόταν αυτόνομα.
Οι προκλήσεις της Candia Bank
Για τον Μιχάλη Σάλλα και τη Lyktos Group, που είναι ο μέτοχος και στρατηγικός επενδυτής της Παγκρήτιας, η Candia Bank θα αποτελέσει μεγάλη πρόκληση. Θα λειτουργήσει κάτω από ένα καινούργιο πλαίσιο, στο οποίο οι παραδοσιακές τραπεζικές εργασίες θα έχουν άλλη, σύγχρονη διάσταση, εξυπηρετώντας στην πράξη τη μικρομεσαία ελληνική επιχείρηση που θέλει να αναπτυχθεί, να εξαγάγει, να καινοτομήσει. Η προσέγγιση των πελατών θα γίνεται και μέσω του δικτύου, με φυσική παρουσία, αλλά και σε phygital κατεύθυνση, με την ενεργοποίηση ψηφιακών καναλιών. Σε αυτό στοχεύει, άλλωστε, και ο ψηφιακός μετασχηματισμός του νέου ομίλου – στον οποίο επενδύει ιδιαίτερα η Παγκρήτια. Ο ψηφιακός εκσυγχρονισμός αποτελεί προτεραιότητα, μαζί με την υιοθέτηση πολιτικών και συμπεριφορών με κριτήρια ESG (περιβάλλον, κοινωνία, διακυβέρνηση).
Η βιώσιμη ανάπτυξη και οι πράσινες επενδύσεις δεν θα αποτυπώνονται μόνο στα τραπεζικά προϊόντα και υπηρεσίες, αλλά θα αποτελούν και βασικό σκεπτικό της νέας τράπεζας, η οποία αναμένεται να αναπτυχθεί ταχύτατα, με ένα πανελλαδικό δίκτυο 100 καταστημάτων για αρχή.
Επίσης, η τράπεζα θα διεκδικήσει το μερίδιο που της αναλογεί από το κομμάτι της διαχείρισης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Και όλα αυτά με βάση την Κρήτη, όπως αρέσκεται να επισημαίνει ο κ. Μ. Σάλλας και όπως τόνισε εκτενώς στο περιθώριο της τακτικής Γενικής Συνέλευσης της Παγκρήτιας Τράπεζας, που έλαβε χώρα την Πέμπτη.
Σημειωτέον ότι μετά τη συγχώνευση Παγκρήτιας – Χανίων η νέα τράπεζα θα αποτελεί την πρώτη μεγαλύτερη δύναμη στην Κρήτη και στη συνέχεια τον πέμπτο μεγαλύτερο τραπεζικό όμιλο. Στους απώτερους στόχους της θα είναι, πέραν της μεγέθυνσης του μεριδίου στην αγορά των δανείων, η εξυγίανση από τα «κόκκινα » δάνεια και η μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (ΝP E s). Μάλιστα, η Παγκρήτια Τράπεζα σε συνεργασία με την Quant έχει δρομολογήσει τις αντίστοιχες τιτλοποιήσεις, που θα μειώσουν το ποσοστό επισφαλειών.
Στα 100 εκατ. ευρώ
Μετά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, που έχει υπολογιστεί σε 100 εκατ. ευρώ, η τράπεζα θα είναι σημαντικά ενισχυμένη, με έναν από τους υψηλότερους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας (εκτιμήσεις της αγοράς μιλάνε για ποσοστό 18,5%).
Το σύνολο των κεφαλαίων της αναμένεται να φθάσει το επίπεδο των 300 εκατ . ευρώ, τόσο με τη συμβολή της σχεδιαζόμενης αύξησης κεφαλαίου όσο και με την επίδραση στα κεφάλαια της απόκτησης των εργασιών και των χαρτοφυλακίων της HSBC Ελλάδος. Η κίνηση αυτή θα της προσδώσει περί τα 100-110 εκατ. ευρώ.
Χρονικά, η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου δρομολογείται για το τέλος Σεπτεμβρίου, με την προϋπόθεση ότι τον Αύγουστο θα εκδοθεί το ενημερωτικό δελτίο από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Άλλωστε, το όραμα της Candia Bank –που εν ευθέτω χρόνω θα διαθέτει συνολικό ενεργητικό 5 δισ. ευρώ– είναι να δει τη μετοχή της να τυγχάνει διαπραγμάτευσης στο Χρηματιστήριο Αθηνών και αυτό θα επιδιώξει στην κατάλληλη χρονική συγκυρία.