THEPOWERGAME
Σε δυναμική τροχιά η Εθνική Τράπεζα, διαπιστώνει σημαντική άνοδο εργασιών, με νέες εκταμιεύσεις δανείων 3 δισ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο, μονοψήφιο ήδη ποσοστό NPE (6,1%) και αύξηση κατά 2,3 δισ. ευρώ στα καθαρά έσοδα τόκων. Όπως περιέγραψε στους αναλυτές ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς, υπάρχει ισχυρή ζήτηση για νέα δάνεια και χαρακτηριστικά ανέφερε μερικούς κλάδους που «απογειώνονται» όπως η ναυτιλία, ο τουρισμός, η ενέργεια, οι υποδομές… «Βλέπουμε υψηλούς ρυθμούς για ζήτηση κεφαλαίων και του δεύτερο τρίμηνο» είπε ο επικεφαλής της Εθνικής, διευκρινίζοντας σε ερώτηση αναλυτή ότι μέχρι στιγμής έχουμε γνώση αν κάποιες επιχειρήσεις αναβάλλουν ή καθυστερήσουν λόγω συγκυρίας τις επενδύσεις/δάνειά τους.
Αναφερόμενος ειδικά στην πορεία μείωση των NPEs που υποχώρησαν στα 0,4 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, με ποσοστό 6,1%, παρατήρησε ότι η Τράπεζα πέτυχε το μονοψήφιο στόχο ήδη από το πρώτο εξάμηνο.
Frontier IΙ Και EVO Payments ενισχύουν τα κεφάλαια
Από τις υψηλότερες τράπεζες σε κεφαλαιακή επάρκεια, η Εθνική προσθέτει ήδη νέες μονάδες βάσης στα κεφάλαιά της, τόσο από την πολύ «φρέσκια» πώληση του χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων Frontier II στην επενδυτική εταιρία Bracebridge Capital συνολικής λογιστικής αξίας 1 δισ. ευρώ όσο και από την ολοκλήρωση της πώλησης του merchant acquire (αποδοχή καρτών) στην Evo Payments στο τέλος του έτους.
Συγκεκριμένα, η συναλλαγή Frontier II θα ενισχύσει τα κεφάλαια της Τράπεζας κατά 25 μονάδες βάσης, με τον pro forma δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας να αυξάνεται pro forma στο 17,5%.
Αισιόδοξος γενικώς για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και ιδιαίτερα της συμβολής σε αυτήν του τομέα του τουρισμού, ο κ. Μυλωνάς, είπε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει έκδηλη ανησυχία, άλλωστε ο τουρισμός Σεπτέμβριο και Οκτώβριο θα συνεχίσει να συνεισφέρει θετικά, αλλά βέβαια, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει το Δεκέμβριο, ή το χειμώνα στην αρχή του 2023, αν η κρίση ενταθεί η συνεχισθεί επί μακρόν.
Συνθετικές τιτλοποιήσεις και άλλα MREL εργαλεία αναζητά η Εθνική
Ως προς τα κεφαλαιακά αποθέματα και τα «μαξιλάρια ασφαλείας» σε ρευστότητα που πρέπει να διαθέτουν οι τράπεζες στο πλαίσιο του MREL, η Εθνική δεν προγραμματίζει να προβεί στις διεθνείς χρηματαγορές ως το τέλος του χρόνου, αντλώντας ρευστότητα μέσω εκδόσεων ομολόγων ς (τύπου preferred /not proeferred notes).
Αυτό που φαίνεται να εξετάζει η Τράπεζα είναι διάφορες άλλες παρεμφερείς εναλλακτικές, όπως μεταξύ άλλων οι δομημένες καταθέσεις ή η συνθετική τιτλοποίηση ενήμερων δανείων.
Το στίγμα αυτό έδωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής, όταν απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, είπε ότι η Τράπεζα εξετάζει και αναζητά άλλα «επιλέξιμα» MREL εργαλεία. Μάλιστα, προτεραιότητα και στρατηγική του Ομίλου είναι, όπως τόνισε καταλήγοντας ο κ. Μυλωνάς, να μην είναι όλα τα αυγά σε ένα καλάθι.