THEPOWERGAME
Προφανώς και υπάρχουν πιέσεις στο εισόδημα των νοικοκυριών, από τις επιπτώσεις του πληθωρισμού και του κόστους ενέργειας, αλλά μέχρι τώρα η επίπτωση σε καθυστερήσεις δανείων είναι οριακά μικρή. Το μήνυμα αυτό έστειλε στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές για τα αποτελέσματα του β΄ τριμήνου, ο CEO της Eurobank Φωκίων Καραβίας, διευκρινίζοντας ότι σε γενικό επίπεδο υπάρχουν κάποιες ανησυχίες ή καλύτερα μία εγρήγορση, αλλά υπάρχει μία σειρά παραγόντων που αντισταθμίζουν τα αρνητικά σενάρια.
Μάλιστα, επανέλαβε ότι σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία, το διαθέσιμο εισόδημα αυξήθηκε κατά 3,8%. Οι καταθέσεις, παρέμειναν το εξάμηνο σταθερές, παρά τις όποιες πιέσεις και πρόσφατη αύξηση των επιτοκίων δεν έχει ακόμη επηρεάσει τα έσοδα των νοικοκυριών.
Ειδικότερα, οι επιπτώσεις από τις αυξήσεις επιτοκίων, θεωρούνται από τη διοίκηση της Τράπεζας απόλυτα διαχειρίσιμες. Η σωρευτική επίπτωση από το επίπεδο του – 0,50% (αρνητικό επίπεδο) που ήταν πρόσφατα τα επιτόκια έως τις 100 μονάδες βάσης που θα φθάσουν σταδιακά μέσα από τις αλλεπάλληλες αυξήσεις της ΕΚΤ, υπολογίζεται, συνολικά πάντα, σε 300 εκατ. ευρώ.
Έτσι, η επίπτωση στο κόστος ενός δανείου για το κομμάτι της αύξησης των επιτοκίων από το μηδέν στο 0,50% είναι περίπου 10-12%, γύρω στα 130 εκατ. ευρώ μάξιμουμ, ενώ, οι πρώτες 50 μονάδες βάσης αύξησης για τα περισσότερα στεγαστικά δάνεια που έχουν συναφθεί τα τελευταία 10 χρόνια, είναι μικρότερη από 5%.
Η Eurobank κατέγραψε ήδη σημαντική αύξηση από τόκους το β’ τρίμηνο και υπολογίζει ότι στο σύνολο της χρήσης, η αύξηση θα κυμανθεί μεταξύ 5-8%. Η άνοδος στα καθαρά έσοδα από τόκους οφείλεται κυρίως στον μεγάλο όγκο και τις υψηλές αποδόσεις του χαρτοφυλακίου ομολόγων της τράπεζας, τα οποία θα επηρεάσουν ακόμη πιο θετικά τα επόμενα τρίμηνα, συνδυαστικά με την ισχυρή ανάπτυξη των δανείων.
Με έμφαση μεταξύ άλλων στους τομείς της ενέργειας, του real estate, των κατασκευών, του τουρισμού, η επιχειρηματική πίστη αναπτύσσεται με πολύ μεγάλους ρυθμούς, όπως διευκρίνισε ο κ. Καραβίας, κάνοντας μάλιστα ιδιαίτερη μνεία στη χρηματοδότηση από το RRF.
Δεν είναι τυχαίο ότι το εξάμηνο, τα ενήμερα δάνεια της Τράπεζας αυξήθηκαν κατά 1,6 δισ. ευρώ, με τις προβλέψεις για το σύνολο της χρήσης να κάνουν λόγο για νέες εκταμιεύσεις 6-8 δισ. ευρώ (5,2 δισ. ευρώ ήταν στο τέλος του β’ τριμήνου).
Η Τράπεζα που έχει αναθεωρήσει ανοδικά πολλούς στόχους για το σύνολο της χρήσης, παραμένει «προσγειωμένη» στη συνεχή διαχείριση της ποιότητας του χαρτοφυλακίου της, προσβλέπει σε NPE 5,8% και σε καθαρές νέες εισροές 400 εκατ. ευρώ, προγραμματίζοντας παράλληλα μία σειρά διαγραφών για το δεύτερο εξάμηνο.
Μεταξύ του αναθεωρημένου budget, είναι ο στόχος για το σύνολο των ενήμερων δανείων, που από 2,3 δισ. ευρώ αρχικά, αναπροσαρμόζεται για 2,9 δισ. ευρώ.
Η συζήτηση για το μέρισμα συνειδητά μπαίνει στο τραπέζι, με βάση τα αποτελέσματα του β’ τριμήνου και τις προβλέψεις για σημαντική άνοδο της οργανικής λειτουργικής κερδοφορίας (κατά 750 εκατ. ευρώ έναντι 610 εκατ. ευρώ της αρχικής πρόβλεψης) και έλεγχο του κόστους ρίσκου στις 65 μονάδες βάσης. Το μέρισμα, αν δοθεί και το πράσινο φως από τον Επόπτη, θα αφορά στη χρήση 2022 και θα διανεμηθεί το 2023.
Στο μεταξύ, η Τράπεζα δεν σχεδιάζει να προβεί φέτος σε εκδόσεις ομολόγων για ρευστότητα και κεφάλαια στο πλαίσιο του MREL, λόγω των συνθηκών στις διεθνείς αγορές- άλλωστε δεν το έχει ανάγκη για το τρέχον έτους. Με την τελευταία έκδοση το Μάιο φέτος, η Eurobank άντλησε επιπλέον 500 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 4,50%, υπερβαίνοντας τον ετήσιο στόχο της. Επίσης, από το 2021 ως σήμερα, η Τράπεζα έχει απορροφήσει 1,5 δισ. ευρώ από αντίστοιχες εκδόσεις (MREL).