THEPOWERGAME
Σε «υψηλές πτήσεις» στοχεύει η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (ΕΑΤ), που φιλοδοξεί να καλύψει και με το παραπάνω το χρηματοδοτικό κενό (market failure) που αφορά σε μικρομεσαίες και κυρίως μικρές, επιχειρήσεις.
«Τρέχοντας» ήδη με μεγάλες ταχύτητες, η ΕΑΤ έχει ήδη εξασφαλίσει εκταμιεύσεις προς την πραγματική οικονομία, της τάξεως των 8,6 δισ. ευρώ μέχρι σήμερα, από συνολικό ύψος διαθέσιμων πόρων μέσω προγραμμάτων της, ύψους 9 δισ. ευρώ και στόχος είναι, το συνολικό ποσό να φτάσει τα 11 δισ. ευρώ.
Πολύ σύντομα άλλωστε, θα δοθεί η δυνατότητα χρηματοδότησης επιπλέον 2 δισ. ευρώ μέσα από νέα προγράμματα που θα ανακοινωθούν σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIB), κυρίως προς την κατεύθυνση της καινοτομίας, ενώ, άλλο 1 δισ. ευρώ προγραμματίζεται για πράσινη και βιώσιμη ανάπτυξη την προσεχή διετία – τριετία.
Στόχος της διοίκησης της Τράπεζας- στο τιμόνι της οποίας είναι η πρόεδρος κυρία Αθηνά Χατζηπέτρου και ο αντιπρόεδρος Παντελής Τζωρτζάκης- είναι η όσο το δυνατόν μέγιστη απορρόφηση των πόρων και η αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων από την πλευρά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δεν θα μπορούσαν για μια σειρά από λόγους να λάβουν τραπεζικό δάνειο.
Γ. Τσακίρης: «Δυστυχώς οι τράπεζες είναι το μόνο κανάλι διανομής»
Βεβαίως, τα πιστωτικά κριτήρια και την επιλεξιμότητα των αιτήσεων την κρίνουν οι ίδιες οι τράπεζες. «Δυστυχώς», όπως υπογράμμισε στην παρέμβασή του ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γιάννης Τσακίρης, «οι τράπεζες είναι το μόνο κανάλι διανομής τραπεζικών προϊόντων στην Ελλάδα». Όπως υπενθύμισε, «θέλουμε τις 40.000 επιχειρήσεις που χρηματοδοτούνται να τις κάνουμε 100.000, αλλά αυτό είναι ένα τεράστιο βήμα» πρόσθεσε ο υπουργός, τονίζοντας για άλλη μια φορά ότι 800.000 επιχειρήσεις απασχολούν έως 10 άτομα και 150.000 από αυτές, είναι ανενεργές (λόγω των γραφειοκρατικών δυσκολιών να κλείσουν ακόμη κι αν δεν λειτουργούν), με μέσο όρο 1,7 εργαζομένους.
Οι πολλαπλασιαστές και η μόχλευση
Ο ρόλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας είναι να βρίσκει πολλαπλασιαστές, να διευκολύνει τη μόχλευση, να δημιουργεί στοχευμένα εργαλεία, να συλλέγει δεδομένα που θα διαλευκάνουν το τοπίο που αφορά το χρηματοδοτικό κενό στην αγορά. Ήδη, έχει συσταθεί μία πλούσια υπηρεσία data analytics με πολλά επιμέρους στοιχεία για την οικονομική κατάσταση των μικρομεσαίων.
«Δυνητικά, μέσω της μόχλευσης δανείων, μπορεί η παρούσα χρηματοδότηση μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας να φθάσει στην αγορά το 11,1 δισ. ευρώ .
Οι εισροές, συνολικού ύψους 3,6 δισ. ευρώ αφορούν κατά πλειοψηφία ευρωπαϊκά χρήματα, τα οποία στη συνέχεια μοχλεύονται με συντελεστή άνω του 3 και έτσι μπορεί να δώσουν το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα των 11 δισ. » είπε συγκεκριμένα η κυρία Χατζηπέτρου.
Στο μέγιστο η απορρόφηση κατά πλειοψηφία
Αν η απορρόφηση δεν φθάσει το μέγιστο βαθμό, τα χρήματα αυτά επιστρέφονται, όπως συνέβη σε ένα από τα προγράμματα, στο Μικρό Εγγυοδοτικό, που η απορρόφηση έφτασε μόλις το 42%. Τα 140 εκατ. ευρώ που περίσσεψαν, επεστράφησαν. Στην πλειοψηφία των προγραμμάτων όμως, η απορρόφηση πλησιάζει το 95%.
Χρηματοδοτικό κενό 17 δισ. ευρώ
Απαντώντας σε ερώτηση του powergame.gr για το χρηματοδοτικό κενό, η πρόεδρος της ΕΑΤ, αναφέρθηκε σε συγκεκριμένη μελέτη που θέλει να υπάρχει ένα κενό στην αγορά της τάξεως των 17 δισ. ευρώ.
«Ήδη, από το κενό αυτό καλύψαμε μία μεγάλη τρύπα», πρόσθεσε η κυρία Χατζηπέτρου, αναφερόμενη στις καθαρές εκταμιεύσεις των 8,6 δισ. ευρώ τα τελευταία δύο χρόνια. Και πρόσθεσε: «Για πρώτη φορά από το 2009 έχουμε πιστωτική επέκταση», μιλώντας για 41.000 δάνεια.