THEPOWERGAME
Αντιμέτωπες με τα «κενά» των προγραμματισμένων ανακτήσεων «κόκκινων» δανείων, που έχουν πλέον υπό τη διαχείρισή τους βρίσκονται οι εταιρείες διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων (servicers).
H πανδημία, ο κυριότερος παράγοντας που καθυστέρησε ή που δεν έκανε εφικτή την επίτευξη των στόχων για τον ρυθμό ανάκτησης των δανείων αυτών, σε συνδυασμό και με άλλες παραμέτρους, όπως η άρση για μεγάλο διάστημα των πλειστηριασμών, αποτυπώνουν σήμερα τις ανησυχίες της συγκεκριμένης αγοράς, η οποία αναζητά εσπευσμένως λύσεις.
Και ενώ οι διαχειριστές των npls συντονίζουν τα επόμενα βήματά τους – με πρώτο μέλημα την όσο δυνατόν πιο άμεση πώληση μέρους των τιτλοποιημένων δανείων – η σκιά της εντεινόμενης ενεργειακής κρίσης προκαλεί έναν μεγαλύτερο προβληματισμό, υπό το βάρος των ήδη ισχνών ανακτήσεων.
Εξ ου και η διενέργεια των πλειστηριασμών όσων είναι ήδη αναρτημένων αλλά και νέων είναι κομβικής σημασίας, αφού μέσω της υλοποίησης των εντολών, χτίζεται μεταξύ άλλων, το στήσιμο των ανακτήσεων. Συμπληρωματικά βέβαια στις ρυθμίσεις και άλλες αναδιαρθρώσεις δανείων που συμφωνούνται μεταξύ των δύο μερών.
Στο πλαίσιο αυτό, το προσεχές διάστημα αλλά σύντομα σχετικά, αναμένεται να μπουν σε πώληση πακέτα τιτλοποιημένων δανείων που έχουν ενταχθεί στον Ηρακλή και για τα οποία υπάρχει χρονική δέσμευση για τις ανακτήσεις.
Σύμφωνα με τον νόμο, θα πρέπει το 80% των ανακτήσεων που προβλέπουν τα business plans των διαχειριστών να έχει πραγματοποιηθεί εντός μιας διετίας από την έναρξη της τιτλοποίησης. Σε διαφορετική περίπτωση, υπάρχει ο κίνδυνος να ενεργοποιηθούν οι εγγυήσεις του Δημοσίου (συνολικά 18,6 δισ. ευρώ) που προβλέπονται στο πλαίσιο του Ηρακλή- αλλά αυτό σημαίνει κόστος και απώλεια εσόδων για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη (επενδυτές- τράπεζες- servicers- Δημόσιο).
Θεωρητικά, το ύψος των προς πώληση τιτλοποιημένων δανειακών χαρτοφυλακίων θα μπορούσε να φθάσει έως τα 20 δισ. ευρώ – αν υπολογισθεί ο όγκος των τιτλοποιήσεων, η χρονική έναρξη και το «κενό» των ανακτήσεων βάσει των στόχων, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει τραπεζικός παράγοντας που εμπλέκεται στη διαδικασία.
Από την άλλη πλευρά, αυτό αυτομάτως δημιουργεί μια προσδοκία για ενίσχυση εσόδων της τάξεως των 2,5 δισ. ευρώ στις Εταιρίες Διαχείρισης που δεσμεύονται για την πορεία των ανακτήσεων. Άλλωστε, ό,τι δεν μπαίνει από ρευστοποίηση ή ρύθμιση, αντικαθίσταται από… πώληση τίτλων. Το ισοζύγιο θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να καλυφθεί.
Να σημειωθεί ακόμη ότι συνολικά οι τιτλοποιήσεις που έχουν γίνει στην ελληνική αγορά ανέρχονται σε περίπου 50 δισ. ευρώ εκ των οποίων σχεδόν το 38% έχει ενταχθεί στο σχήμα Ηρακλής. Οι τιτλοποιήσεις αυτές αφορούν κυρίως σε στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια, τα οποία είναι και καταγγελμένα και μη.