THEPOWERGAME
Θετικά «γράφουν» οι νέες εκταμιεύσεις στις τράπεζες, παρά το δυσμενές σήμερα οικονομικό περιβάλλον. Τόσο από πλευράς ποιότητας , καθώς δεν υπάρχουν ενδείξεις για αύξηση των επισφαλειών, τουλάχιστον μέχρι σήμερα, όσο και από πλευράς όγκου δανείων, κάτι που δημιουργεί βάσιμες προσδοκίες για αύξηση εσόδων από τόκους, σε συνδυασμό μάλιστα με το ανοδικό περιβάλλον διαμόρφωσης των επιτοκίων σε όλη την Ευρώπη.
Το στίγμα των ευνοϊκών, παρά την κρίση, εξελίξεων στον τραπεζικό τομέα έδωσαν με τη σειρά τους σήμερα το πρωί, ο πρόεδρος της Eurobank, κ. Γιώργος Ζανιάς και ο διευθύνων σύμβουλος, Φωκίων Καραβίας, που με βάση τα δεδομένα της Τράπεζας – της πρώτης που «άνοιξε» τον χορό των γενικών συνελεύσεων για το 2021 – αντανακλούν κινήσεις με θετικό πρόσημο.
Στο πλαίσιο αυτό, πρώτης προτεραιότητας «ειδήσεις» για τους μετόχους, αλλά και για το σύνολο της αγοράς, αποτέλεσαν δύο γεγονότα που μπορεί να εκληφθούν «σταθμοί» στην τελευταία δεκαετία για τη Eurobank:
Το γεγονός ότι πέτυχε πρώτη από όλες τις ελληνικές τράπεζες μονοψήφιο πσοοστό NPEs, 6,8% στο τέλος του 2021
Το ότι προσανατολίζεται στη διανομή μερίσματος για το 2023, για πρώτη φορά μετά το 2008 και με την προϋπόθεση της σχετικής έγκρισης των εποπτικών αρχών. « Το 2022 υλοποιούμε τη δέσμευσή μας, καθώς εισερχόμαστε πλήρως σε αναπτυξιακή τροχιά. Η μέχρι σήμερα εκτέλεση του προϋπολογισμού για το 2022, αυξάνει την πεποίθηση μας για τη διανομή μερίσματος» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Φ. Καραβίας.
Ένα από τα σημεία τα οποία δείχνουν τις προοπτικές για το τρέχον έτος – και πάντοτε λαμβανομένης υπόψιν της σημερινής κατάστασης – είναι οι αυξημένοι ρυθμοί χρηματοδοτήσεων, ένας παράγοντας ιδιαίτερα ενθαρρυντικός για την επίτευξη των στόχων της Τράπεζας, που ως ένα βαθμό αντανακλά την τάση που διαγράφεται και στις υπόλοιπες τράπεζες.
Είναι σημαντικό ότι φέτος μέσα σε 5 μόλις μήνες, οι ελληνικές τράπεζες αύξησαν τα υπόλοιπα των δανείων προς τις επιχειρήσεις σχεδόν κατά τα δύο τρίτα από το συνολικό ύψος δανειακού χαρτοφυλακίου της περσινής χρήσης. Συγκεκριμένα, οι καθαρές ροές προς επιχειρήσεις ξεπέρασαν τον Μάϊο φέτος τα 2,2 δισ. ευρώ, έναντι 3,3 δισ. ευρώ στο σύνολο του 2021, καταγράφοντας ανοδικό ρυθμό στη χρηματοδότηση της οικονομίας που συνεχίζεται και μέχρι σήμερα.
Σύμφωνα με τον κ. Γ. Ζανιά «είναι μονόδρομος η χρηματοδότηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος» . Αλλωστε, αυτή τη στιγμή τα εξυπηρετούμενα δάνεια ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι στο 60%, όταν πριν την κρίση το ποσοστό αυτό ξεπερνούσε το 100%. Κάτι που σήμερα ακόμη, σε χώρες σαν την Ελλάδα, όπως π.χ. την Πορτογαλία, το ποσοστό αυτό είναι 110%.