THEPOWERGAME
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο ως προς τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs), την ενίσχυση της κεφαλαιακής τους βάσης και την άντληση κεφαλαίων από τις αγορές κατά τη διάρκεια του α΄ τριμήνου του έτους. Παρότι, όμως, έχουν επιτύχει καλύτερα του αναμενομένου αποτελέσματα σε ό,τι αφορά στο λειτουργικό σκέλος των δραστηριοτήτων τους, το μακροοικονομικό περιβάλλον έχει ενισχύσει τον παράγοντα της αβεβαιότητας, λόγω της αύξησης του πληθωρισμού, των αποδόσεων στα ελληνικά ομόλογα και του κόστους της ενέργειας.
Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει έκθεση της Goldman Sachs για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, διατηρώντας ωστόσο αμετάβλητη την κατάταξη των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας και της Alpha Bank στην κατηγορία «buy». Θεωρεί πως η Εθνική Τράπεζα θα έχει τον υψηλότερο δείκτη κεφαλαίου CT1 μέσα στο 2023, προσεγγίζοντας τον μέσον όρο των ευρωπαϊκών τραπεζών. Στην περίπτωση της Alpha Bank, η Goldman Sachs διακρίνει ένα ελκυστικό προφίλ ανταμοιβής/ρίσκου. Ναι μεν το λειτουργικό σκέλος εκπέμπει ανάλογη εικόνα με την Εθνική και τη Eurobank, η αποτίμηση της από τις αγορές είναι χαμηλότερη κατά 30% και άρα υπάρχουν ελκυστικά περιθώρια.
Αν και η Goldman Sachs ενέταξε τη μετοχή της Eurobank στη χαμηλότερη κατηγορία «neutral», εκτιμά πως θα παρουσιάσει τις υψηλότερες αποδόσεις ιδίων κεφαλαίων μέσα στο 2023 και είναι μια από τις πρώτες ελληνικές τράπεζες, που θα φθάσουν τον μέσον όρο των ευρωπαϊκών τραπεζών ως προς την αναλογία CT1/NPLs. Σε ό,τι αφορά στην τράπεζα Πειραιώς, η Goldman Sachs διατηρεί σταθερή τη βαθμολογία «neutral» και τονίζει πως είναι θετική η πρόοδος της διοίκησης ως προς τη μείωση των NPLs και την αποκατάσταση της κεφαλαιακής της βάσης.