THEPOWERGAME
«Ανοίγει ο δρόμος» για την ροή επιδοτήσεων συνολικού ύψους 18 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης στους δικαιούχους (φυσικά και νομικά πρόσωπα). Η διαδικασία για την ενεργοποίηση του πυλώνα αυτού είναι σε εξέλιξη και για πρώτη φορά, το «φως» πέφτει στο πώς, από πρακτικής απόψεως, θα πιστωθούν οι επιδοτήσεις.
«Η διαδικασία προβλέπει την πίστωση της επιχορήγησης σε καινούργιο τραπεζικό λογαριασμό που θα ανοίξει η Τράπεζα επιλογής του δικαιούχου, κατόπιν δικού του αιτήματος. Ο λογαριασμός αυτός, που θα εμφανίζεται στην πλατφόρμα, κατόπιν ελέγχου των στοιχείων του πελάτη, θα είναι αδέσμευτος και ακατάσχετος. Η πίστωση θα γίνεται αυτόματα και θα είναι εφάπαξ, ακόμη και αν οι αποδεσμεύσεις γίνονται σταδιακά» εξηγεί στο powergame.gr, παράγοντας που εμπλέκεται στη διαδικασία.
Τώρα, όσο και αν η πίστωση γίνεται αυτόματα και εφάπαξ, η αποδέσμευση των ποσών μπορεί να γίνεται σταδιακά.
«Για παράδειγμα, αν κάποια επιχείρηση χρησιμοποιήσει την επιδότηση για πληρωμή προμηθευτών βάσει τιμολογίων που θα αναρτά στην πλατφόρμα, η επιδότηση θα καταβάλλεται τμηματικά . Αναλόγως της αξίας των τιμολογίων θα αποδεσμεύεται τμήμα της δικαιούμενης επιδότησης» διευκρινίζει ο ίδιος παράγοντας.
Προετοιμασίες στις τράπεζες- Οι ομάδες εργασίας και η Grant Thornton
Στην παρούσα φάση, ομάδες εργασίας τραπεζικών στελεχών, σε συνεργασία με την Grant Thornton που είναι ο σύμβουλος για το έργο, προσπαθούν να συμφωνήσουν στη διαδικασία που θα ακολουθηθεί βάσει του αρχικού σχεδιασμού και να εξασφαλίσουν τον τρόπο που θα γίνει η ροή των πιστώσεων στους δικαιούχους, κατόπιν πάντα αιτήσεών τους σε ειδική εφαρμογή της υπάρχουσας πλατφόρμας για το ΤΑΑ.
Από πλευράς του, το υπουργείο Οικονομικών φέρεται να πιέζει τις τράπεζες να επιταχύνουν τους ρυθμούς τους για την υλοποίηση του σχεδιασμού και να συμφωνήσουν στα διαδικαστικά για το πλαίσιο που θα τηρηθεί.
Στόχος είναι η ηλεκτρονική πλατφόρμα να μπορεί να υποδεχθεί άμεσα τις αιτήσεις των ενδιαφερομένων ώστε από τα μέσα Σεπτεμβρίου να λειτουργούν όλα κανονικά και να υπάρχει άνεση χρόνου για να αξιοποιηθούν στο μέγιστο τα κονδύλια αυτά. Όπως και με το χρηματοδοτικό σκέλος του Ταμείου Ανάκαμψης, ημερομηνία λήξης για την απορρόφηση των πόρων είναι το τέλος του 2025.
Να σημειωθεί δε ότι ο πυλώνας των επιχορηγήσεων, ύψους 18,4 δισ. ευρώ, αντιστοιχεί στο 60% των συνολικών πόρων του Ταμείου- το δανειακό σκέλος είναι 12 δισ. ευρώ. Η ενεργοποίηση του σκέλους αυτού θεωρείται κομβικής σημασίας για την πραγματοποίηση επενδυτικών πρωτοβουλιών από ιδιώτες και εταιρίες.
Και δάνειο και επιδότηση
Αυτό που έχει ενδιαφέρον να διευκρινισθεί, καθώς αποτελεί συχνό ερώτημα από υποψήφιους επενδυτές, είναι ότι η συμμετοχή στο κομμάτι των δανείων και στο κομμάτι των επιδοτήσεων που προβλέπει το RRF είναι εντελώς ανεξάρτητη.
Πράγμα το οποίο σημαίνει, ότι κάποιο φυσικό πρόσωπο ή κάποια εταιρία που έχει υποβάλει αίτηση για δανειοδότηση με τους ευνοϊκούς όρους του Ταμείου (όπως π.χ. το εξαιρετικά χαμηλό σταθερό επιτόκιο του 0,35%- τουλάχιστον για όσους προλάβουν τα δάνεια της πρώτης δόσης) μπορεί να υποβάλλει αίτηση και για επιδότηση, αν πιστεύει ότι έχει τα κριτήρια και ότι δικαιούται.
Από την άλλη πλευρά, φυσικό και νομικό πρόσωπο που δεν επιθυμεί δανεισμό από τα 12 δισ. ευρώ του χρηματοδοτικού σκέλους του Ταμείου, μπορεί να υποβάλλει αίτηση για να λάβει μόνο επιδότηση.
Τα κριτήρια των επιδοτήσεων και τα προγράμματα
Προς το παρόν δεν έχει γνωστοποιηθεί όλο το φάσμα των προγραμμάτων που θα αφορούν τις επιδοτήσεις από το αντίστοιχο σκέλος του Ταμείου Ανάκαμψης , ούτε όλα τα ακριβή κριτήρια και οι προϋποθέσεις για τους δικαιούχους ανά πρόγραμμα.
Για την ακρίβεια, έχει ξεκινήσει η δημοσιοποίηση κάποιων προγραμμάτων, όπως αυτά της ψηφιακής μετάβασης που δίνει επιδότηση έως 90% και του αγροτοτουρισμού .
Η μεγάλη πλειοψηφία όμως των προγραμμάτων τώρα στήνεται. Θεωρείται βέβαιο ότι σε πολύ σύντομο χρόνο, κάθε υπουργείο θα ανακοινώσει το δικό του πλαίσιο για τα προγράμματα που θα τρέξουν και για τις προϋποθέσεις που απαιτούνται.
Το σίγουρο είναι ότι παρά τη θερινή ραστώνη, όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές έχουν κινητοποιηθεί ώστε αρχές φθινοπώρου να ανοίξει «η αυλαία» για τις επιδοτήσεις. Εδώ να διευκρινίσουμε ότι τα 18 δισ. ευρώ δεν αφορούν όλα τον ιδιωτικό τομέα, φυσικά και νομικά πρόσωπα. Πολλά εξ αυτών, αν όχι τα περισσότερα, θα κατευθυνθούν σε προγράμματα ψηφιακής και πράσινης μετάβασης δημοσίου συμφέροντος.