THEPOWERGAME
Αποεπένδυση κατόπιν στρατηγικής και με πολιτική που προτάσσει την σταθερότητα του συστήματος θα ακολουθήσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, στο πλαίσιο του νέου ρόλου του, όπως αυτός διαμορφώνεται μετά τη ψήφιση στη Βουλή του νέου Νόμου.
Στη συγκυρία αυτή αλλά και πάντα, προτεραιότητα του ΤΧΣ – που πλέον διέπεται από εταιρική διακυβέρνηση εφάμιλλη ευρωπαϊκών δομών – είναι η σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος. Κάτι που εξασφάλισε το Ταμείο, σε όλη τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.
Με νέα καθήκοντα και αναπροσαρμοσμένο στα σημερινά δεδομένα ρόλο, το Ταμείο παραμένει προσηλωμένο στο στόχο της διατήρησης της σταθερότητας της εγχώριας αγοράς. Κάτι που όπως αναφέρει σε διάφορες ευκαιρίες ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΧΣ, Ηλίας Ξηρουχάκης, έκανε θεμελιωδώς τα προηγούμενα χρόνια, συμβάλλοντας με τον τρόπο του στη βελτίωση των αποτιμήσεων των τραπεζικών μετοχών.
Αυτό επετεύχθη με τη συμμετοχή μελών του ΤΧΣ στα Διοικητικά Συμβούλια τραπεζών και με το θεσμικό του ρόλο σε παρεμβάσεις, αποφάσεις και επιλογές που τέθηκαν επί τάπητος την προηγούμενη δεκαετία. Ένα από τα όπλα του ήταν σίγουρα το δικαίωμα βέτο, αλλά δεν ήταν μόνο αυτό.
Πρόθεση του Ταμείου, πέραν της σταθερότητας της αγοράς, είναι η σταδιακή αποεπένδυσή του από τις τέσσερις συστημικές και τη μία μη συστημική τράπεζα (Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank και Attica Bank).
Ευτυχώς για την οικονομία της χώρας και για τον ιδιώτη καταθέτη – διότι εκτός από τις τράπεζες ο ρόλος του ΤΧΣ εξασφάλισε και έσωσε τις τραπεζικές καταθέσεις (καθώς απεφεύχθη το bail in)- το Ταμείο δεν έχει τη λογική ενός…hedge fund, που θα προχωρούσε σε μαζική και απότομη ρευστοποίηση της συμμετοχής του αν έκρινε συμφέρουσα μια τιμή.
Αντιθέτως, το Ταμείο θα προχωρήσει σε σταδιακή αποεπένδυση, πουλώντας τμηματικά τη συμμετοχή του ώστε να μην διαταράξει την ισορροπία της αποτίμησης. Πότε θα γίνει αυτό; Προφανώς όταν οι συνθήκες στην αγορά είναι ευνοϊκές για να εξασφαλίσει όσο το δυνατόν περισσότερα κεφάλαια προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος.
Από ποια τράπεζα θα ξεκινήσει η αποεπένδυση, επίσης είναι θέμα στρατηγικής σημασίας και θα κριθεί από τη συγκυρία, την οικονομική και την πολιτική. Ίσως να έχει νόημα να αρχίσει την πώληση της συμμετοχής του, εκεί που είναι σήμερα υψηλότερη, άρα από την Εθνική Τράπεζα. Ίσως αντίθετα, να έχει νόημα να αποχωρήσει από εκεί όπου είναι οριακή, άρα Eurobank. Ίσως από τις άλλες δύο Πειραιώς και Alpha, αν αυτό κριθεί ότι θα έχει νόημα για λόγους που συνάδουν με αποτιμήσεις και πορεία business plan του κάθε τραπεζικού ομίλου.
Άλλωστε, όπως τονίζει σύσσωμη η διοίκηση του ΤΧΣ, «πάνω από όλα προέχει η σταθερότητα του συστήματος». Με την εφαρμογή του νέου Νόμου που είναι σε ισχύ από τις αρχές Ιουνίου, η Εκτελεστική Επιτροπή και το Γενικό Συμβούλιο που είχαν θεσπιστεί από την αρχή της λειτουργίας του Ταμείου, αντικαθίστανται από ένα εννεαμελές Διοικητικό Συμβούλιο (είναι 10 μέλη σήμερα, αλλά θα αποχωρήσει το ένα).